Zverejnené: 12.12.2017

Investície: Stane sa bitcoin novým zlatom?


Article image

Z nuly na tisícku za 873 dní. Presne toľko trvalo, kým sa hodnota – vtedy ešte prakticky neznámej – kryptomeny bitcoin dostala od svojho vzniku na štvorcifernú úroveň. Cenovka 1 000 USD za jeden bitcoin sa ukázala ako silná psychologická bariéra. Takmer tri roky (presne 907 dní) trvalo, kým sa trhový kurz kryptomeny vyštveral na dvojnásobok.

Ďalšie míľniky bitcoinu sú už ako z iného sveta. Len 56 dní trvalo, kým sa jeho kurz vyšplhal na úroveň 3 000 USD, na zdolanie 4-tisícovej méty už potreboval len 6 dní. O 44 dní neskôr už ani úroveň 5 000 USD za bitcoin nebol bariérou. Nájsť ziskovejšiu investíciu kdekoľvek na svete je prakticky nemožné.

Otázkou tak už nie je to, či je bitcoin len nejakým módnym výstrelkom alebo sa stane trvalou súčasťou našich životov. Investorov zaujíma už to, či je možné menu, ktorá nemá žiadnu fyzickú podobu, považovať za „nové“ zlato.

Goldman Sachs ponúka presvedčivú a logickú odpoveď. V analýze „Strach a bohatstvo“ je pozícia najrešpektovanejšej investičnej banky na svete jednoduchá: „Bitcoin nie je nové zlato, ktoré má nad kryptomenami prevahu vo väčšine atribútov, ktoré sú kladené na menu.“ Kryptomeny síce nemajú také požiadavky na skladovanie ako zlato, no bezpečná úschova žltého kovu je jednoduchšia a – čo je jeden z najdôležitejších argumentov – zlato nedostáva novú konkurenciu každým dňom.

V neprospech bitcoinu hovorí aj jeho volatilita. Podľa prepočtov analytikov banky Goldman Sachs sú denné výkyvy kurzu kryptomeny asi sedemnásobne vyššie ako cenové výkyvy zlata. To je aj dôvod, prečo nie všetci obchodníci môžu akceptovať platby v bitcoinoch. Kým by ich bitcoinové tržby boli reálne pripísané na bankový účet, hodnota meny by sa pravdepodobne výrazne zmenila. Kurzové riziko by museli premietnuť do svojich cenníkov a pripočítať k tomu aj transakčné náklady, ktoré si účtujú burzy s kryptomenami.

Ak sa bitcoin aj nestane novým zlatom, neznamená to, že na novom fenoméne nebude možné zarobiť. Goldman Sachs síce tvrdí, že zlato má spoľahlivejšiu budúcnosť, no súčasne zvažuje vytvorenie nového obchodného oddelenia špecializovaného výlučne na kryptomeny.

 

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdtete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách