Zverejnené: 06.03.2020

Je dobré vybrať najvýnosnejší fond?


Article image

Vyberať fond podľa toho, koľko sa mu podarilo zarobiť v určitom období (napr. za posledný rok) môže síce vyzerať ako lákavá predstava, no určite to nie je spôsob, ktorý by sme vám odporúčali.

Hlavným dôvodom je upozornenie, ktoré by mali mať na pamäti všetci investori: Minulé výnosy nie sú zárukou budúcich. Ak v niektorom roku dosiahne jeden-dva fondy výnimočné výsledky, spravidla ide o dôsledok mimoriadne priaznivej udalosti, ktorá sa už nemusí opakovať.

Typickým príkladom môže byť investícia vo firme, ktorú sa rozhodne kúpiť konkurent. V takýchto situáciách cena akcií preberanej spoločnosti prudko vystrelí nahor a s ňou aj výkonnosť každého fondu, ktorý do nej investoval. Podobné, výnimočné situácie majú viacero podôb a hoci robia z manažérov fondov šampiónov, nič nehovoria o tom, ako sa im môže dariť v budúcnosti.

Štatistiky varujú pred orientáciou na fondy s najvyššími výnosmi.

Prevažná väčšina z nich totiž po období nadpriemerných ziskov zažíva veľmi zlé obdobia, kedy za konkurenciou na trhu zaostávajú. Ak teda môžu vysoké výnosy fondov niečo užitočné naznačovať, tak skôr to, ktorým fondom by ste sa radšej mali vyhnúť.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách