Zverejnené: 11.01.2018

Kedy sa vám oplatí uzavrieť krátkodobé a kedy dlhodobé cestovné poistenie?


Article image

Cestovanie okrem nezabudnuteľných momentov so sebou prináša aj náležitosti, ktoré by ste nemali podceniť. Jednou z nich je cestovné poistenie. Keď cestujem výlučne po Európe, nestačí mi iba európsky preukaz poistenca? Kedy sa mi viac oplatí zvoliť krátkodobé a kedy dlhodobé cestovné poistenie? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v týchto riadkoch. 

Európsky preukaz zdravotného poistenia nie je všetko

Európsky preukaz zdravotného poistenia vám vydá vaša zdravotná poisťovňa. Často platí nielen v členských krajinách Európskej únie, ale aj v ďalších krajinách Európy. Je preto dobré, aby ste si rozsah jeho platnosti overili vo svojej zdravotnej poisťovni. S týmto preukazom máte nárok na poskytnutie zdravotnej starostlivosti u poskytovateľov, ktorí sú napojení na verejný systém zdravotného poistenia, a to za rovnakých podmienok ako občania danej krajiny. V praxi to znamená, že prípadné doplatky za zdravotnú starostlivosť si musíte uhradiť sami. Taktiež s týmto preukazom nie sú kryté náklady za prevoz do SR a repatriáciu, či záchranné činnosti ako pátranie horskej služby. Z toho vyplýva, že na cesty po Európe i po svete je nevyhnutné mať aj komerčné cestovné poistenie, či už krátkodobé len na určenú cestu alebo dlhodobé platné zvyčajne počas celého roka na všetky zahraničné cesty.

Kedy sa viac oplatí krátkodobé cestovné poistenie

Krátkodobé cestovné poistenie je vhodné pre tých, ktorí do zahraničia necestujú pravidelne. Toto poistenie sa oplatí využiť na letnú dovolenku alebo na pár dňový výlet. Jeho výhodou je, že si podľa  konkrétnej cesty určíte, čo a v akom rozsahu chcete mať poistené. Vyberiete si nielen účel vašej cesty, rozsah pripoistení, ale aj poistné územie. S týmto poistením si môžete oddýchnuť na letnej dovolenke pri mori v Chorvátsku alebo aj podniknúť adrenalínové zážitky na ceste po Amerike.

Kedy oceníte výhody dlhodobého cestovného poistenia

Dlhodobé cestovné poistenie je určené pre ľudí, ktorí cestujú do zahraničia častejšie. Letná a zimná dovolenka? Ešte zopár dní na výletoch? Pracovná cesta alebo nákupy v zahraničí? V takýchto prípadoch je finančne výhodnejšie zvoliť dlhodobé cestovné poistenie, či už v rámci platobnej karty alebo poistenie, ktoré je ponúkané samostatne. Pri výbere vhodného cestovného poistenia okrem ceny zohľadnite aj rozsah pripoistení, výšku krytia alebo dostupnosť asistenčnej služby. Aj tu si môžete vybrať platnosť na celom svete alebo len v rámci Európy. Prípadne sa informujte vo vašej banke, čo všetko zahŕňa cestovné poistenie k vašej platobnej karte.

Nech sa už rozhodnete pre akýkoľvek typ cestovného poistenia, v žiadnom prípade sa nevypláca podceniť jeho výber. A dôvod, že ste nemali čas? Dnes za pár minút vybavíte cestovné poistenie aj online. Takto sa poistíte aj tesne pred odchodom a vyberiete si pripoistenia ako napríklad meškanie batožiny, nepojazdné vozidlo či meškanie odletu podľa vlastného výberu.
 

PR článok



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách