Zverejnené: 19.03.2020

Koronavírus a jeho vplyv na investície


Article image
Ešte nedávno boli finančné trhy v pohode a investori si pripisovali zisky. Až keď počet nakazených rýchlo rástol, trhy dramaticky zareagovali. Akciové trhy dočasne klesajú a ešte zrejme určitý čas budú. V tejto situácii by však bolo veľkou chybou investície z týchto pozícií vyberať. Platí, že čím dlhší je investičný horizont, tým väčšia je pravdepodobnosť, že peniaze vložené do akcií prinesú kladný výnos napriek epidémií či krízy.


Investovať či vyberať?

Koronavírus spôsobil výrazný prepad hodnoty investícií. Treba vydržať a byť trpezlivý. Určite pre ľudí, ktorí majú zainvestované peniaze, je ten najhorší čas na výber, pretože aktuálne sú trhy dole, jednoducho sú v prepade a ak by peniaze teraz vybrali, zrealizovali by stratu. To znamená, žeby predali s pomerne veľkou stratou. Volatilita na finančných trhoch nie je dôvod na paniku. Veľké prepady vytvárajú zaujímavú investičnú nákupnú príležitosť.

Aj fondy v druhom a treťom pilieri  sa znehodnocujú. Je ale chyba vyberať alebo presúvať peniaze medzi fondmi z dôvodu poklesu. Ak teraz presuniete peniaze z indexových alebo akciových fondov do garantovaných fondov, tak to urobíte v najhoršom možnom čase. Treba myslieť hlavne na to, že po najväčších prepadoch prichádzajú najväčšie nárasty. V garantovaných fondoch ten nárast nie je citeľný.

Skôr je príležitosť pre ľudí, ak majú peniaze v garantovaných fondoch, presunúť ich teraz do indexových. Nakúpia akciové a indexové fondy lacnejšie ako za normálnych okolností pred mesiacom, dvoma. Je to rozumnejšie riešenie pre ľudí, ktorí majú do dôchodku ešte 15 a viac rokov.

V prípade, že sa potrebujete poradiť o vhodnej investičnej stratégií, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám s týmto krokom poradíme a navrhneme čo najfunkčnejšie riešenie. 
 
Porovnanie podielových fondov TU.
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách