Zverejnené: 23.05.2023

Máme vlastný Investičný bar


Article image
Na deviate narodeniny nášho webu sme sa rozhodli darovať mu ešte výraznejší smer, taký, vďaka ktorému pôvodne vznikol. Zisťovať a porovnávať. To pre vás robíme každý deň pri všetkých bankových produktoch, ktoré u nás nájdete pod jednou strechou. Porovnať výhodnosť hypotekárnych úverov vrátane všetkých podmienok je rovnako ako výkonnosť podielových, ETF, či dôchodkových fondov dnes záležitosťou pár klikov. Veľmi intuitívne je pomocou desiatok užitočných kalkulačiek aj posúdenie zmyslu investovania.

Našim ďalším nástrojom je „Investičný bar“.  Nebudeme v ňom podávať alkohol, aj keď by sme to pre vás podľa investičného dotazníka vedeli namiešať od konzervatívnych až po dynamické príchute. Otvorený bude 24 hodín denne a obsluha vám podá čerstvú porciu informácií každých 15 minút. Tento krát pôjde o pikantnejšie chute a to o niečo, čo hýbe celým svetom. To čo vás určite všetkých zaujíma je jeho lokalita - náš „Investičný bar“ nájdete na troch miestach a to vo vrchnej časti obrazovky na hlavnej stránke nášho portálu
FinancnyKompas.sk, rovnako v sekciách investovanie a dôchodok.

Akcie, dlhopisy, komodity...

Investovanie na finančných trhoch nie je iba o matematike a analytike, ale najmä o všeobecnom dianí vo svete, ktoré hýbe akciami nie len tých najväčších firiem. Na základe týchto udalostí sa dejú ďalšie rozhodnutia, ktoré hýbu nie len akciami spoločností, ale aj hodnotami svetových mien, či dlhopisov. Tie investori a portfólio manažéri musia pri investovaní zohľadňovať. A vám? Vám stačí vedieť, že červená znamená pohyb dolu a zelená zase smerom hore. Rovnako sme mysleli aj na slovenské názvy komodít a fanúšikov kryptomien.  Ako máloktorý bar, má ten náš aj edukatívnu funkciu, po kliknutí na konkrétny index, či menu získate aj bližšie informácie, čo jeho hodnota znamená.

V nápojovom lístku nášho baru nájdete:

Samozrejme akciový index Standard and Poor's 500, ktorý obsahuje 500 najväčších spoločností kótovaných na burzách v USA. Je často používaný ako meradlo na porovnávanie výkonností jednotlivých stratégií, s čím veľa analytikov nesúhlasí nakoľko APPLE, MICROSOFT a AMAZON spolu tvoria takmer 15%. Spoločnosti prevažne z technologického sektoru a sektoru služieb obsahuje akciový index NASDAQ 100. Ten zahŕňa 100 najväčších spoločností obchodovaných na burze Nasdaq situovanej v New Yorku (USA). Nachádzajú sa tu teda spoločnosti, s ktorými sa denne stretávame ako FACEBOOK (Meta), INTEL, STARBUCKS, TESLA. 30% z indexu tvoria spoločnosti APPLE, MICROSOFT a AMAZON. Dlhodobo dosahuje väčšie zhodnotenie, ale aj riziko ako S&P 500.

V Amerike zostávame a predstavujeme akciový index tridsiatky najobchodovanejších veľkých spoločností obchodovaných v New Yorku na burze Nasdaq. Index bol vytvorený za cieľom sledovať výkonnosť americkej globálnej ekonomiky. Na starom kontinente nám ekonomickú situáciu bude približovať akciový index sledujúci 600 Európskych spoločností. Nájdeme v ňom sektorové zastúpenie služieb, bankovníctva, energetického sektoru a v najväčšom 15% zastúpení sektor zdravotníctva. Váha technologického sektoru je na úrovni 6.8%.

Môžeme teda hovoriť o indexe, ktorý môže byť porovnávaný pre európsky trh. V Európe sa venujeme aj prostredníctvom akciového indexu 40 najväčších nemeckých spoločností obchodovaných na nemeckej burze vo Frankfurte. DAX je najznámejším nemeckým indexom a predstavuje približne 80% celkovej trhovej kapitalizácie obchodovanej na Frankfurtskej burze. Postupne sa dostávame k akciovému indexu Japan's Nikkei 225. Ako už názov prezrádza,  pozostáva z 225 akciových spoločností obchodujúcich sa na Tokijskej burze v Japonsku. Jeho hodnota je súčtom hodnôt jednotlivých akcií podelená počtom spoločností.

Zloženie indexu je z mnoho sektorov, ako napríklad elektrické stroje (CANON, PANASONIC), výroby áut (SUBARU, SUZUKI), alebo služieb, či výroby automobilov (YAMAHA MOTOR). Dámy a páni vitajte na akciovej burze v HONGKONGU. HANG SENG INDEX zahŕňa najväčšie spoločnosti tohto akciového trhu a zároveň je hlavným ukazovateľom celkovej výkonnosti hongkonského trhu. Nachádzajú sa tu spoločnosti ako LENOVO alebo XIAOMI.

Nezabúdame však ani na našu obľúbenú nervozitu na trhoch, tá ma totiž rovnako svoj názov a tým je - Index volatility inak označovaný aj VIX. Ako sme spomínali signalizuje level strachu na akciových trhoch nazýva sa aj "fear index". Pokiaľ veľa ľudí nakupuje opcie cena VIX stúpa, t.j. stúpa nervozita na trhu. Povedané zjednodušene: hodnota, ktorú môžeme označiť za príjemnú je na úrovni 20-30 bodov.

Do ponuky nášho investičného baru vkladáme aj sériu amerických štátnych dlhopisov. Pri dlhopisoch treba vychádzať z toho, že kupujúci poskytuje pôžičku štátu a na druhej strane štát platí kupujúcemu fixný úrok pomocou kupónov. Americká centrálna banka uvedie do aukcie tieto dlhopisy pre investičné banky, ktoré ich odkúpia. Následne ich môžu od bánk odkúpiť aj individuálni investori (v tomto kroku sa rozhoduje o úrokových sadzbách a výnose do splatnosti, teda "yield" - čím je väčší dopyt, tým je menší výnos do splatnosti). Pokiaľ je nárast ceny 5-ročného dlhopisu, znamená to vyššie náklady na pôžičky peňazí, v následku čoho klesnú ceny akcií.
 
Aby sme však nikoho neobišli, máme pre vás aj komodity v ktorých nájdete od kávy a plynu napríklad aj zlato. Inak vedeli ste, že Čína je najväčším ťažiteľom zlata? V hodnote 380 ton za rok 2021 táto hodnota činí takmer 12% celosvetového ťaženia. Nasledovaná je desať percentnou Austráliou a deväť percentným Ruskom.
 
V kolónkach s názvami aktív nájdete na ľavej strane šípku vyjadrujúcu smer pohybu ceny za dané obdobie a napravo hodnotu s poslednou načítanou hodnotu a dátumom.
 
Prajeme vám príjemnú zábavu.

Autor článku: Matej Dobiš

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách