Zverejnené: 04.08.2017

Na čo treba myslieť pri cestovnom poistení


Article image

Na dovolenku sa tešíme ako na príjemne strávený čas a zaslúžený oddych. Či sa ju však rozhodneme stráviť na cestách v zahraničí, aktívnym odpočinkom pri športových aktivitách, alebo len výletmi po Slovensku, honbu za príjemnými zážitkami nám môžu prekaziť rôzne nepríjemnosti a s nimi súvisiace neplánované výdavky. Pred mnohými z nich nás môže ochrániť vhodný výber cestovného poistenia. Na čo by sme sa mali pre vhodné nastavenie produktu zamerať?

Pred uzavretím poistnej zmluvy cestovného poistenia by si každý klient mal odpovedať na 5 základných otázok. Odpovede na tieto otázky sú dôležité preto, aby si uzatvoril to správne cestovné poistenie, ktoré vyhovuje jeho potrebám.

 

Kam cestujem?

Budú to Vysoké Tatry, pláže v Taliansku, thajská exotika, alebo návšteva vzdialenej rodiny v USA? Územná platnosť poistenia je prvým rozhodujúcim meradlom. Poistenie býva rozdelené do niekoľkých územných zón, a preto je dôležité, či cestujete v rámci Slovenskej republiky, budete sa pohybovať v rámci Európy, alebo sa vyberie do ostatných krajín sveta.

 

Čo budem na dovolenke robiť?

Budem len tak „lehniť“ a najväčší adrenalín zažijem pri čítaní knihy, alebo budem týždeň bicyklovať, až kým neodpadnem od únavy? Podstatný je aj účel cesty a pobytu, t. j. aké aktivity počas cesty a pobytu plánujete vykonávať. Dôležité je, či pôjde prevažne o turistické a rekreačné športové aktivity, alebo o pobyt s aktívnym športovaním. Osobitne treba zvažovať, ak sa rozhodnete pre adrenalínové zážitky v podobe rizikových športov, ako napríklad paragliding.

 

Čo si chcem poistiť?

Cestujem len naľahko s pár vecami, alebo si beriem dve plné batožiny do lietadla – potrebujem poistenie batožiny? Kupujem si dovolenku pol roka dopredu – zišlo by sa poistenie storna? Základom každého poistenia do zahraničia je poistenie liečebných nákladov v zahraničí, ktoré vám pokryjú výdavky spojené s ošetrením a následnou starostlivosťou v prípade náhleho ochorenia alebo úrazu. Ďalej je možné si poistiť batožinu, zodpovednosť za škodu, ak by ste náhodou neúmyselne spôsobili škodu na zdraví alebo majetku tretej osoby, či trvalé následky úrazu alebo smrť úrazom.

Pri plánovanom pobyte v horách nezabudnite na pripoistenie pátrania a záchrany v horách. Pri kúpe zájazdu je vhodné zvoliť si aj poistenie stornovacích poplatkov pre prípad, ak nebudete môcť využiť objednanú službu (napr. cestovný lístok, ubytovanie, zájazd). Nečakaná choroba alebo udalosť môže spôsobiť, že nakoniec musíte dovolenku zrušiť alebo preložiť na neskôr. Poisťovňa Union ponúka aj pripoistenie asistenčných služieb k vozidlu, poistenie dovolenkovej domácnosti či domáceho miláčika, bez ktorého si jeho majitelia nevedia predstaviť dovolenku.

 

Cestujem pravidelne, alebo na jednu „poriadnu“ dovolenku za rok?

V zime na lyžovačku, cez leto k moru, k tomu nákupy v Rakúsku či Maďarsku a sem-tam predlžený víkend v Čechách? Ideálny adept na celoročné cestovné poistenie. Na jednotlivé krátkodobé aj dlhodobé cesty do zahraničia i na Slovensku je vhodné krátkodobé cestovné poistenie. V prípade, že cestujete do zahraničia alebo v rámci Slovenskej republiky viackrát za rok (napr. nakupovať, pracovať, za turistikou alebo aj za športom, na návštevy priateľov alebo rodiny), odporúčame celoročné cestovné poistenie.

Ušetríte tým čas aj peniaze, pričom ak cestujete najradšej vo dvojici, môžete využiť zvýhodnené poistenie spolu s partnerom/partnerkou. Ak cestujete s celou rodinou, stojí za zváženie výhodné rodinné poistenie.

Porovnanie cestovného poistenia v poisťovniach aj s možnosťou ONLINE objednať nájdete TU.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách