Zverejnené: 19.04.2017

„Pamätáte si ešte na Brexit?“


Article image

Sociálna sieť Twitter nie je priestorom na dlhé rozpisovanie sa. Jednému z najsledovanejších investorov na akciovom trhu v polovici júla však stačili len dve slová, aby sa jeho tweet stal populárnym: „Remeber Brexit?“ („Pamätáte si Brexit?“)

Dvojslovný tweet bol najvýstižnejšou sondou do mysli investorov na americkom akciovom trhu. Keď 23. júna padlo rozhodnutie britských voličov o Brexite, svetové burzy zachvátila vlna panických výpredajov. Investori sa zbavovali akcií v Ázii, Európe aj v USA. No americkému indexu S&P 500 Total Return, ktorý zohľadňuje nielen vývoj cien akcií, ale i vyplatených dividend, už 8. júla sa podarilo dostať na nové historické maximá. Od vyhlásenia výsledkov referenda neuplynuli ani celé dva týždne.

Svetové burzy však nebežia na rovnakom prevodovom stupni. Investori, ktorí majú vo svojich portfóliách aj európske tituly (alebo indexy), sa preto ešte stále iba spamätávajú zo šoku, ktorý im pripravila Veľká Británia. Do médií sa postupne predierajú správy o tom, že starý kontinent sa môže pripraviť na vlastnú verziu finančnej krízy, jej epicentrom by mohol byť taliansky bankový sektor. Je čas pripraviť sa na krízu?

Je pravdepodobné, že odpoveďou je „nie“, a to bez ohľadu na to, či investori majú vo svojich portfóliách len americké alebo len európske tituly. Centrálne banky robia všetko pre to, aby vyhnali z trhov majiteľov dlhových cenných papierov (dlhopisov) a sami suplujú ich dopyt. „Vyhnané“ peniaze si musia nájsť útočisko a je pravdepodobné, že časť z nich zamieri práve na akciové trhy. Investori môžu mať síce dlhý zoznam potenciálnych ekonomických, finančných či geopolitických rizík, no akciové trhy majú ešte ďaleko k stavu vysokého prehriatia, označovaného aj ako investičná bublina. Predchádzajúca veta nie je pokusom o predpoveď ďalšieho rastu trhov, skôr poukázaním na doping centrálnych bankárov, s ktorým môžu investori počítať. Až na to, že nik nevie povedať dokedy.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách