Zverejnené: 27.04.2017

Po dvoch šokoch sú už finančné trhy opatrnejšie


Article image

Akciové trhy

Rok 2016 priniesol dva kľúčové momenty, keď investori doplatili na naivnú vieru v spoľahlivosť prieskumov verejnej mienky. Prvým bolo hlasovanie o odchode Veľkej Británie z Európskej únie a druhým voľby amerického prezidenta. V oboch prípadoch prieskumy signalizovali iný výsledok, než aký priniesla realita.

Niet preto divu, že pred prvým kolom francúzskych prezidentských volieb už nik nechcel urobiť rovnakú chybu tretíkrát. Podľa prieskumov mali mať voľby mierneho favorita, vylúčiť však nebolo možné ani ďalšie možnosti. To bol hlavný dôvod opatrnosti investorov, ktorú bolo cítiť na akciových trhoch po celom svete, no najmä v Európe. Ceny akcií boli niekoľko týždňov na ústupe, kupcov na trhu nebolo veľa.

Keď spravodajské agentúry začali chrliť správy o tom, kto sa stretne vo finále súboja o Elyzejský palác, nálada sa zmenila. Až natoľko, že investori prepisovali historické štatistiky. Hlavné indexy európskych, ale i zámorských burzových parketov vystrelili nahor, na nové historické maximá. Rastový trend, ktorý už niektorí analytici začali „odpisovať“, nabral novú silu.

O tom, že sa akciovým trhom darí, svedčia čísla o ich výkonnosti od začiatku tohto roku. V plusovom teritóriu sú so slušnými ziskmi oba najdôležitejšie americké benchmarky: index S&P 500 vzrástol za necelé štyri mesiace od začiatku roka o 6 %, technologicky orientovaný index Nasdaq zarobil skoro dvojnásobok (11,2 %). K dvojcifernej úrovni ziskov sa blíži aj hlavný index frankfurtskej burzy DAX – od začiatku januára pridal 8,5 %.

Najväčšie vrásky investorom robí zvyčajne výsledková sezóna, ktorá je v týchto dňoch v plnom prúde. Posledné roky však zabehaný vzorec menia – novou premennou sa v ňom stávajú neočakávané geopolitické zvraty, ktoré nemožno ignorovať. Optimizmus na akciových trhoch signalizuje, že európski investori si na chvíľu môžu oddýchnuť. Pokiaľ výsledok francúzskych volieb neprinesie šok v podobe víťazstva šéfky ultrapravicového Národného frontu Marine Le Penovej, bude to znamenať aj útlm diskusií o hrozbe rozpadu Európskej únie. No nie nadlho: v septembri sú v pláne parlamentné voľby v Nemecku a tie môžu vrátiť na finančné trhy horúce týždne.

 

Prehľad podielových fondov, dostupných na trhu, nájdtete TU.

 

Autor: Michal Nalevanko, riaditeľ analytickej spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách