Zverejnené: 15.03.2017

Polovica nežije vo vlastnom


Article image

Analytik radí mladým využiť nízke úroky, ochotu bánk požičiavať a štátnu pomoc.


Takmer 60 percent Slovákov vo veku od 18 do 34 rokov nemá podľa prieskumu Nadácie Partners vlastné bývanie alebo bývajú s rodičmi. "Tu vidím priestor na to, že práve súčasné nízke úrokové sadzby a nízke ceny nehnuteľností by mohli presvedčiť aj časť týchto ľudí zaobstarať si vlastné bývanie," myslí si analytik Maroš Ovčarik.

Bariérou podľa neho môže byť, že banky vnímajú ľudí do 24 rokov ako viac rizikových. "Rozhodne to neznamená, že im úver neschvália. Pre túto vekovú kategóriu je však mimoriadne výhodné využiť hypotéky pre mladých s úrokovou bonifikáciou počas prvých piatich rokov splácania," myslí si Ovčarik. Ak je dôvodom, že nemajú vlastné bývanie, to, že ich bonita v banke nepostačuje na získanie úveru, môžu si pomôcť doplnením ručiteľov do úverového vzťahu, napríklad rodičov alebo súrodenca. Analytik si myslí, že úver dnes dostane v banke takmer každý. "Ak má príjem na splácanie, čo banke preukazuje potvrdením o príjme alebo čestným vyhlásním, a má nehnuteľnosť na zabezpečenie, ktorú banka akceptuje," konštatuje Ovčarik.

Zaujímavé je, že s veľkosťou obce podľa počtu obyvateľov rastie percento ľudí bez vlastného bývania, prípadne tých, ktorí bývajú u rodičov. "To, samozrejme, súvisí aj s cenami nehnuteľností, ktoré sú v mestách vyššie," vysvetľuje analytik.


ZDROJ: Korzár; 225/2014; 01/10/2014



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách