Zverejnené: 03.07.2018

Populizmus zvíťazil, no investori si vydýchli


Article image

Komentár: Paul Greer, Portfolio Manager Fidelity International

Vietor politickej zmeny zavial nad Mexikom. Krajina si v nedeľných voľbách zvolila za prezidenta lavicového kandidáta po prvýkrát od 80-tych rokov. Andrés Manuel López Obrador, známy aj pod svojim akronymom AMLO, získal s 53 percentami hlasov jasnú prevahu nad ostatnými kandidátmi a ukončil zároveň aj dlhodobú vládu koalície dvoch strán - Strany národnej akcie (PAN) a Strany inštitucionálnej revolúcie (PRI).

Strana nového prezidenta Obradora – MORENA, teda získala v súbežných parlamentných voľbách väčšinu v oboch komorách parlamentu, čo dáva populistickému lídrovi veľmi silný mandát. Hoci sa jeho víťazstvo všeobecne očakávalo, nemožno tento historický moment a jeho dopad podceňovať.

Čo je podstatné, voľby prebehli pokojne bez náznakov nepokojov medzi stúpencami Obradora a jeho rivalmi. Po volebnej kampani, ktorá sa vyznačovala extrémnymi násilnosťami a smrťou viac ako 130 politikov, je to vítaná zmena. Obrador sa zviezol na raste nálady mexickej populácie nastavenej proti zriadeniu (anti-establishment), ktorá je po korupčných škandáloch politickej elity, stále rozmáhajúcemu sa násiliu v uliciach a rastúcej chudoby značne sklamaná.

Fiškálna agenda nového prezidenta však vydesila investorov. Plánuje totiž zintenzívniť sociálne programy, zvýšiť penzie, rozšíriť výdavky na infraštruktúru, zvrátiť reformu energetického sektora a zastaviť výstavbu nového letiska v Mexico City. Jeho zámerom je financovať zvýšené výdavky odstránením korupcie politikov a znížením miezd vládnych úradníkov. Dlhopisové trhy však zatiaľ nepresvedčil.

Podľa nás však bude skutočná prorastová agenda oveľa miernejšia a ústretovejšia k investorom, ako sa trhy obávajú. Už prvé povolebné komentáre nového prezidenta naznačujú víťazstvo pragmatického prístupu, rozpočtovej zodpovednosti a národnej jednoty. Sľúbil napríklad, že nebude meniť nezávislosť centrálnej banky a nebude presadzovať vystúpenie krajiny z organizácie NAFTA. Po tom, ako časť politickej neistoty zmizla, očakávame úľavu aj na mexických trhoch. Volatilita už ustúpila a trhy sa teraz budú sústreďovať na obdobie do inaugurácie prezidenta 1. decembra.

Podľa nás sú preto aktívom s najlepším potenciálom na mexickom trhu teraz dlhopisy v lokálnej mene. Mexická centrálna banka Banxico odviedla pri krotení inflačných očakávaní za posledných 18 mesiacov skvelú prácu. Dôvodom bolo peso, ktoré sa po víťazstve Donalda Trumpa v novembri 2016 znehodnotilo voči doláru o desať percent. Úrokové sadzby v Mexiku však vzrástli za ten čas o 475 bázických bodov, čo vyzdvihlo kredibilitu centrálnej banky medzi investormi do hviezdnych úrovní.

Dnes sú tak úrokové sadzby v krajine najnapätejšie na svete. Lokálne dlhopisy preto vyzerajú veľmi atraktívne. S hospodárskym rastom dlhodobo pod svojim potenciálom a infláciou, ktorá sa vracia k želaným hodnotám, predpokladáme, že úroky by mohli začať v nasledujúcich mesiacoch klesať.

Hoci Mexiko ponúka zaujímavú rizikovú prémiu, je súčasťou sveta rozvíjajúcich sa ekonomík, ktorý bude v nasledujúcich mesiacoch čeliť viacerym vonkajším rizikám. Ide najmä o posilňujúci sa dolár, globálny úbytok likvidity, rastúce náklady na financovanie v dolároch, inflačné tlaky, chladnúce tempo globálneho ekonomického rastu a obchodný protekcionizmus. S vedomím toho je náš optimizmus v prospech mexických dlhopisov v lokálnej mene v opačnej pozícií ako celý sektor rozvíjajúcich sa trhov. Je teda treba byť veľmi opatrný.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách