Zverejnené: 07.10.2019

Prečo sporiť deťom do budúcna?


Article image

V súčasnosti je už je úplne normálne, že okrem toho, že si sporíme sami pre seba, sporíme aj pre svoje dieťa.  Takéto sporenie je možné založiť k účtu pre deti, ktorý máte otvorený vo vašej banke. Ak sa rodičia rozhodnú svojim deťom sporiť, je dobré vedieť, aké produkty sú na to vhodné a na čo si dávať pozor.

Ak hovoríme o sporení, prvým krokom by malo byť stanovenie cieľov. Na čo budú peniaze použité, či na vzdelanie, byt,  alebo im vytvárate rezervu na život po štúdiách. Ciele vám ukážu, aj vzhľadom k veku detí, na ako dlho môžem peniaze zaviazať a aké produkty sú na to najvhodnejšie.

Kedy so sporením pre deti začať

Platí, že čím skôr, tým lepšie. Plánovanie finančnej budúcnosti dieťaťa by sa malo začať už od jeho narodenia. Netreba sa spoliehať na to, že na sporenie je ešte dostatok času. Je vhodné sporiť deťom peniaze po menších sumách a dlhodobo, ako neskôr zháňať potrebnú vyššiu sumu naraz.

Sporiace účty, vkladné knižky

Jednou z foriem sporenia pre deti sú detské sporiace účty, ktorých výhodou je, že väčšinou za zriadenie a vedenie nič neplatíte. Navyše, peniaze podliehajú zvýhodnenému ročnému úroku, ktorý je v porovnaní s bežnými sporiacimi účtami o niečo vyšší. Banky často zavádzajú úročenie len na istú sumu – napríklad 1000 €, na zvyšné peniaze sa vzťahuje nulový úrok. Sporenie k detskému účtu  je bezplatné len za istých podmienok, napríklad pri pravidelných vkladoch. Pre konzervatívnejších rodičov, ktorí chcú svojim deťom vytvárať finančnú rezervu a zhodnocovanie nie pre nich prvoradé, je takáto forma vhodná.

Vkladné knižky sú skôr konzervatívnym spôsobom sporenia s bezplatným založením a vedením a tiež v nízkej úrokovej sadzbe. Myslite na to, že pri vkladných knižkách je úrok takisto podmienený. Rátať musíte aj s výpovednou lehotou a sankcionovanými predčasnými výbermi.

Stavebné sporenie pre deti

K sporiacim produktom patrí aj stavebné sporenie pre deti. To, čo robí stavebné sporenie atraktívnym, je vyšší úrok, štátna prémia a flexibilita vkladov. Naopak, čo vás od jeho založenia môže odradiť, je spoplatnené zriadenie a vedenie účtu a tiež nízka likvidita. Stavebné sporenie sa zakladá na šesť rokov a výber je bez sankcií možný až po uplynutí tejto doby.

Podielové fondy a programy pravidelného investovania

Bezpečný  spôsob zhodnotenia peňazí je prostredníctvom programov pravidelného investovania do podielových fondov. Pri správne zvolenej investičnej stratégii na desaťročnom horizonte je do budúcna zaujímavé zhodnotenie.  Ak je účelom odkladania úspor zabezpečenie vášho dieťaťa, môžete sporiť aj v rizikovejších fondoch, pretože čas znižuje mieru rizika. Väčšina programov pravidelného investovania umožňuje sporenie už od 30 € mesačne.

Ak s investovaním do podielových fondov nemáte žiadnu skúsenosť, kliknite na náš portál Finančný kompas,  kde nájdete niekoľko jednoduchých spôsobov investovania, vhodných aj pre začínajúcich investorov. S výberom najvhodnejšieho riešenia vám pomôžu naši skúsení investiční špecialisti.

Ako sa rozhodnúť?

Treba sa zamyslieť nad tým, či deťom plánujete vytvárať finančnú rezervu alebo chcete, aby sa nasporené peniaze aj zhodnocovali. Pri výbere sporiaceho produktu je treba myslieť aj na likviditu, teda obdobie, po ktorom  budete môcť finančné prostriedky vybrať. Preto dôsledne zvážte a vyberte si produkt, kde budete môcť meniť výšku vkladov podľa vašej finančnej situácie.

 

Prehľad programov pravidelného investovania nájdetete TU.

Autor: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách