Zverejnené: 06.03.2018

Prepady na trhoch? Báť sa ich by bola chyba


Article image

Akciové trhy začiatkom februára vystrašili investorov. Poklesy, ktoré nedávne dni priniesli, trhy nezažili už roky. Je to zlé znamenie?

Americké akcie zažili čierny pondelok. Ďalší pád burzy tento týždeň! Dva novinové titulky, ktoré sa začiatkom mesiaca objavili v slovenských médiách, vystihujú atmosféru strachu, ktorá ovládla finančné trhy. Prudké poklesy cien akcií neboli len lokálnym problémom americkej Wall Street, straty počítali aj investori v ďalších finančných centrách. Pýtať sa, či rok 2018 bude rokom ďalšej krízy, je preto pochopiteľné. A rozumieť možno aj obavám tých, ktorí zvažujú, či nebude bezpečnejšie zbaviť sa investícií do akcií.

Nie, nebude. K vysvetleniu prečo však prídeme okľukou.

Bez 10 najlepších

Pokiaľ by ste od konca roku 1996 mali počas nasledujúcich dvoch desaťročí vo svojom portfóliu nakúpený americky akciový index S&P 500, váš celkový výnos by dosiahol 202 %. Každých 100 dolárov investovaných do akcií by o 20 rokov neskôr malo hodnotu 301,61 USD. No stačilo by, ak by ste „zmeškali“ 10 najlepších dní na trhu, a kumulatívny výnos takejto investície by sa prepadol z 202 % na 48 %, teda približne na štvrtinu.

Zmeškať najlepšie dni na trhu môže znieť ako pofidérny predpoklad. Aká je šanca, že by takáto smola postihla individuálnych investorov? Prekvapujúco veľká.

Burzové štatistiky od roku 1980 prezrádzajú, že najlepší deň zažil akciový trh 13. októbra 2008. Hodnota indexu S&P v tejto deň vzrástla o 11,6 %. Prísť o dvojciferný zisk v tento deň však nebolo ťažké – len o dva obchodné dni skôr zaznamenala burza jeden z najväčších prepadov vo svojej histórii. Kto vtedy usúdil, že bude lepšie zbaviť sa akcií, prišiel aj o možnosť zmierniť vzniknuté straty.

Nešlo o neobvyklý vzorec správania finančných trhov. V druhej polovici októbra 1987 zaznamenala americká burza (a po nej aj všetky ostatné) najväčší prepad v histórii. Počas jediného dňa stratil akciový index 20,5 % a trhy ovládla skutočná panika. Už na druhý deň hodnota indexu S&P 500 vzrástla o 5,3 %, o deň neskôr dokonca o ďalších 9,1 %. Oba dni figurujú na zozname 15 najväčších ziskov uvedeného akciového indexu. Koho kolaps na Wall Street vystrašil, prišiel aj o šancu na rýchle zmiernenie strát.

Podobný vzorec správania trhov nie je ojedinelý, funguje takmer ako pravidlo: najlepšie dni na akciovom trhu sú v tesnej blízkosti tých najhorších. Prichádzajú spravidla po tom, ako trhy poriadne vystrašili investorov a vyvolali takmer infarktový stav. Teraz by už malo byť zrejmé, že „zmeškať“ napríklad desať najlepších dní na akciovom trhu vôbec nie je nepravdepodobná situácia. Takúto skúsenosť môžu mať aj slovenskí investori – z 15 najlepších dní na akciovom trhu (od roku 1980) bolo deväť v priebehu posledného desaťročia. Všetky boli zaznamenané v roku 2008 alebo 2009, teda v čase vrcholiacej finančnej krízy.

Predpovedať, ktoré dni budú na akciovom trhu patriť medzi najhoršie či najlepšie, je nemožné. Jediným spoľahlivým spôsobom, ako neprísť o väčšinu ziskov po náhlych výpredajoch na burzových parketoch, je nestratiť hlavu počas paniky navôkol. Nie je to najkomfortnejší recept, no je stopercentne účinný.

Návrat k nule

Nepodľahnúť panike je dôležité pre zaistenie „najlepších“ dní, nie je to však jediný argument. Druhým je rovnováha medzi ziskmi a stratami. Ak stratí vaša investícia 10 %, potrebujete, aby jej hodnota (trhová cena) vzrástla o 11 % a boli ste späť na nule. Po 25 % strate by ste potrebovali už 33 % zisk, aby ste sa vrátili na bod nula. Pokles ceny o 50 % znamená, že na vymazanie straty potrebujete zarobiť až 100 %.

Spomínané percentá by mal mať na pamäti každý, kto sa bude v budúcnosti po prudkom poklese chcieť zbaviť svojich investícií. Takéto rozhodnutie by malo dva dôsledky: stratu možnosti participovať na pravdepodobnom oživení trhu a tým aj dlhšie obdobie „vymazávania“ vzniknutej straty. Ak ktokoľvek príde o dni s vysokými cenovými skokmi, ostanú mu len dni slabšie. Na dosiahnutie rovnakého efektu ich však bude potrebovať viac.

Žiadne rekordy

Titulky, spomínané v úvode tohto textu, opisovali situáciu na svetových burzách ako stav vrcholnej paniky. Pozornosť, ktorú akciám venovali mainstreamové médiá, naznačovala, že vo svete veľkých peňazí sa deje niečo mimoriadne.

Nič také však nebola pravda. Keď sa spoza Atlantiku do sveta rozbehli správy o 4,1 % „prepade“ indexu S&P 500, v tej chvíli to bol „iba“ jeho 39. najväčší pokles od začiatku roku 1980. Všetky ďalšie vlny výpredajov boli ešte slabšie. Čo je ešte dôležitejšie – stačilo len pár dní, aby sa akciám podarilo zmazať približne polovicu predchádzajúcich strát. Toto nie je predpoveď rýchleho oživenia akciového trhu, len pripomienka toho, že panika si pri investovaní vyberá vysokú daň.

 

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách