Zverejnené: 09.01.2018

Rok 2017 doprial investorom aj slovenským sporiteľom


Article image

Akciové trhy

Rok 2017 doprial majiteľom akcií, aj slovenským sporiteľom

Pár dní pred koncom decembra je už takmer isté, že na rok 2017 nebudú mať investori ťažké srdce. Väčšina svetových burzových centier sa viezla v silnom rastúcom trende hneď od prvých januárových dní. Hlavné indexy amerických búrz (S&P 500, Nasdaq), ale i burzy vo Frankfurte (DAX) či v Tokiu (Nikkei 225) počas roka neklesli pod úroveň, na ktorej aktuálny rok začínali.

Svetlou výnimkou môže byť len index Euro Stoxx 50, ktorý mapuje cenový vývoj akcií 50 najväčších firiem obchodovaných na burzových parketoch v krajinách platiacich eurom. No i ten bude zrejme končiť rok 2017 v plusovom teritóriu, hoci jeho zisky budú – na rozdiel od ostatných indexov – „len“ jednociferné.

Zaostávanie európskych akcií je však relatívne. Stačí sa pozrieť na vývoj indexových fondov v druhom pilieri. Zo šiestich dôchodkových správcovských spoločností (DSS), ktoré môžu podľa zákona spravovať indexové dôchodkové fondy, takúto možnosť ponúklo svojim klientom päť. Z nich štyri sa rozhodli kopírovať globálny akciový index MSCI World, výnimkou je jediná DSS, ktorá svoj indexový fond „zavesila“ na výlučne európsky akciový index.

Výnos tohto fondu za posledných 12 mesiacov predstavoval v polovici decembra 14,2 %, zvyšné fondy vykazovali zisky menej ako polovičné – okolo 6,4 %. Môže za to skrytý faktor: vývoj kurzu eura a amerického dolára. Kým na začiatku roka bola výmenný kurz oboch mien na úrovni okolo 1,05 EUR/USD, na konci roka bol dolár už podstatne silnejší: 1,18 EUR/USD.

Pre väčšinu investorov, vrátane sporiteľov v druhom pilieri, nie sú podobné čísla zaujímavé. Dôležitý je pre nich trend, ktorý ostáva prakticky nezmenený už viac ako osem rokov. To radí súčasný rastový trend na svetových akciových trhoch k najdlhším v histórii, a čím viac sa darí cenám akcií, tým viac pribúdajú hlasy varujúce pred zmenou nálady na trhoch.

V súčasnosti je však ťažké povedať, čo by mohlo poslať trhy výrazne nadol v najbližších mesiacoch. V USA bola schválená daňová reforma, z ktorej by firmy mali benefitovať. Európske trhy zatiaľ odolávajú aj politickým otáznikom, akým je napríklad budúcnosť Katalánska.

 

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách