Zverejnené: 07.02.2018

S investovaním začnite už zajtra. Ale vážne


Article image

Ste mladí a na finančné zabezpečenie budúcnosti ešte nemyslíte? To sa dá pochopiť. Skúste sa však pozrieť na pár čísel a zistíte, že stačí jedno dobré rozhodnutie v mladosti a ste vo veľkej výhode.

Investovanie je pre mnohých len otázkou peňazí. Ak majú ľudia pocit, že na svojom účte nemajú veľa, o možnosti investovať ich ani len neuvažujú. Prehliadajú však fakt, že úroveň zhodnotenia ich úspor nezávisí len od investovanej sumy. Spolu s peniazmi totiž investujú aj čas. Ak by mladí o financiách mali vedieť jednu vec, je to práve táto.

Skorší štart je výhodný

Adam je mladý človek, čerstvý absolvent vysokej školy. Po jej skončení nemá problém nájsť si prvé zamestnanie. Vo veku 25 rokov začína písať svoju investičnú kapitolu. Každý mesiac investuje rovnakú sumu – 100 eur – do akciového fondu. Týmto spôsobom si chce zabezpečiť dosiahnutie dôležitého cieľa: odísť do dôchodku finančne zabezpečený.

Plány sa však menia. O desať rokov neskôr má už Adam iné priority. S manželkou čakajú prírastok do rodiny, vlastné výdavky bude musieť obmedziť. Týka sa to aj jeho plánu pravidelne investovať 100 eur až do odchodu do dôchodku. Na vytvorené úspory siahať nebude, no nebude k nim už priebežne ani nič prikladať.

Na účely ilustratívneho príkladu predpokladajme, že do dôchodku pôjde pri dosiahnutí 65 rokov a jeho úspory budú rásť lineárne, každý rok sa zhodnotia o 7 %. Po desiatich rokoch pravidelného investovania tak bude mať na účte približne 17 310 eur.

Keďže investovaných peňazí sa v nasledujúcich rokoch nedotkne, tie sa budú aj naďalej zhodnocovať. O 30 rokov neskôr, teda v čase dovŕšenia 65 rokov, bude hodnota jeho roky nedotknutej investície viac ako sedemnásobná: 131 760 eur. Bez toho, aby k nim počas tohto obdobia musel pridať čo i len jedno euro.

Neskorší zaostáva

Adamov kolega Boris tiež nechce svoju budúcnosť nechať na náhodu. Inšpirovaný jeho príkladom urobí rovnaké rozhodnutie – na zabezpečenie svojho dôchodku si bude mesačne odkladať rovnakú sumu 100 eur. Jeho jediná nevýhoda je len v tom, že má o 10 rokov viac. S pravidelným investovaním preto začne vo veku 35 rokov. Na druhej strane je však odhodlaný ostať verný investičnej rutine až do dovŕšenia 65 rokov, teda po nasledujúce tri desaťročia.

Preskočme v čase celé obdobie Borisovho investovania až do momentu jeho odchodu do dôchodku. Pravidelná investícia 100 eur mesačne vyrástla pri 7-percentnom ročnom zhodnotení počas 30 rokov na 122 000 eur. Je to výrazne viac ako úspory ostatných jeho vrstovníkov a známych. S výnimkou jedného.

Tým, že s investovaním začal už v mladom veku, si Adam vybudoval výrazný náskok. Podarilo sa mu ho získať aj napriek tomu, že obdobie, počas ktorého sa mesačne uskromňoval o 100 eur, trvalo len 10 rokov. Teda len tretinu času, ktorý využil na pravidelné investovanie jeho starší kolega.

Bolo by chybou vnímať príklad Adama a Borisa ako povzbudenie na pravidelné investovanie, ktoré možno skončiť po 10 rokoch. Jeho pointa je odlišná – ukazuje, ako veľmi záleží na tom, kedy urobíte jedno dôležité rozhodnutie. S pravidelným investovaním možno začať v ktoromkoľvek veku, no čím skôr začnete, tým bohatšiu úrodu môžete čakať.

Z príkladu možno vyčítať ešte jeden zaujímavý fakt. Adam, ktorý začal s pravidelným investovaním už v mladom veku, sa počas desiatich rokov zriekol len sumy 12 000 eur. Na druhej strane, Boris investoval trojnásobok tejto sumy a napriek tomu nedokázal investovaním získať toľko čo mladší Adam.

Stále si myslíte, že na investovanie máte ešte času dosť?

 

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách