Zverejnené: 28.07.2017

Sporenie pre deti: Kedy s ním začať a ako vybrať to správne?


Article image

Je úlohou rodičov vytvárať svojim deťom finančné rezervy? Štartovné pre život? Zabezpečiť im vzdelanie, byt, auto? Ak sa rodičia rozhodnú svojim deťom sporiť, je dobré vedieť, aké produkty sú na to vhodné a na čo si dávať pozor.

Ak hovoríme o sporení, prvým krokom by malo byť stanovenie cieľov. Na čo budú peniaze použité, na vzdelanie, byt,  alebo im vytváram rezervu na život po štúdiách. Ciele mi ukážu, aj vzhľadom k veku detí, na ako dlho môžem peniaze zaviazať a aké produkty sú na to najvhodnejšie.

 

Podielové fondy a programy pravidelného investovania

Slováci siahajú po investíciách stále častejšie. Dnes majú napríklad ľudia v podielových fondoch viac ako sedem miliárd eur, čo je skoro toľko peňazí, ako v druhom dôchodkovom pilieri.
Investovanie rastie, no jeho potenciál v porovnaní s vyspelými krajinami je násobne väčší. Investovanie aj skúsenosti ľudí s ním chcú svoj čas.

V rámci podielových fondov existujú produkty vhodné práve na takéto dlhodobé investovanie, resp. sporenie. Ide o tzv. programy pravidelného investovania. Tieto programy sú navrhnuté pre bežných ľudí, začať sa dá aj so sumou 30 eur mesačne.   

 

Čo pri investovaní dodržiavať

Najčastejšou chybou investorov je, že keď trhy začnú padať, spanikária a rýchlo svoje investície predávajú. Emócie zvíťazia nad ráciom. No a po čase začnú trhy opäť rásť a ľudia začnú nakupovať. Ten najväčší rast už ale väčšinou nezachytia. Pri investovaní je asi to najdôležitejšie nepanikáriť, aj keď to niekedy nie je jednoduché.

 

Termínované vklady, sporiace účty, vkladné knižky

Ak sporím na dovolenku, nič iné ako bežné bankové sporiace produkty by som nezvažoval. Druhý extrém je dôchodok. Pokiaľ si chcem odkladať na dôchodok, asi najhoršou voľbou by bola vkladná knižka, alebo sporiaci účet, pretože tie nezarobia ani na infláciu. A dlhodobé sporenie je veľmi podobné práve druhej možnosti, keďže hovoríme často o horizonte minimálne 10 – 15 rokov.

 

Investičné životné poistenie

Investičné životné poistenie ako spojenie poistenia a investície v jednom produkte prináša viacero výhod. Jednou z nich je napríklad daňová výhoda, prípadne výhodné ceny pripoistení. Takže ak niekto hľadá spojenie poistenie s dlhodobým sporením resp. investovaním, aj takáto možnosť tu je. Problémom investičného životného poistenia je, že ich je na trhu veľa buď zle nastavených, alebo zbytočne drahých. A to potom vrhá zlé svetlo na celý segment.

 

Kedy so sporením pre deti začať

O tom, aký dôležitý je pri investovaní čas, sme písali naposledy. Platí, že začať neskôr ale s o to vyššou sumou peňazí, zďaleka nenahradí stratený čas. Preto radšej menej, ale čo najskôr.

 

Prehľad programov pravidelného investovania nájdtete TU.

Prehľad termínovaných vkladov nájdete TU.

 

Autor: Maroš Ovčarik



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách