Zverejnené: 12.07.2017

Ako vyzerá správne sporenie si na dôchodok? Poradíme vám


Article image

Sporenie na dôchodok je beh na dlhú trať. Dôležitejšie, ako občas vložiť aj keď vyššiu sumu peňazí, je pri ňom sporiť pravidelne a dlhodobo. Presne, ako pri vytrvalostnom behu. Začať šprintovať a stratiť pritom potrebné sily, keď do cieľa ostáva ešte viac ako polovica trate, nemá žiaden zmysel. Lepšie je  dobre sa pripraviť, sily si rozložiť a nakoniec úspešne dobehnúť až do cieľa.

Kedy začať sporiť na dôchodok

Ak budem sporiť na dôchodok 50 eur mesačne po dobu 30 rokov a zvolím si napríklad program pravidelného investovania s priemerným ročným výnosom 5%, na konci bude hodnota mojej investície 40.935 eur.

Ak by som na to isté pravidelné investovanie vkladal raz takú sumu, teda 100 eur, ale len polovicu času, teda pätnásť rokov, na konci by bola hodnota mojej investície len 26.590 €. A do tretice, ak by som vkladal 150 eur mesačne po dobu len desiatich rokov, na konci by som mal 23.248 €. Pritom vo všetkých prípadoch tvorí suma mojich vlastných vkladov rovnako 18.000 eur.

Tieto výpočty ukazujú, aký dôležitý je pri investovaní a tvorbe dlhodobých aktív na dôchodok čas. Neoplatí sa  spoliehať na to, že začnem síce neskôr, ale vkladať budem o to vyššiu sumu. Peniaze už nebudú mať toľko času na zhodnotenie.  Odporúčanie je preto, začať sporiť a tvoriť aktíva na dôchodok je potrebné čo najskôr, aj keď s nižšou sumou.

 

Po čom siahajú ľudia

Finančný trh ponúka množstvo nástrojov pre sporenie, investovanie aj tvorbu dlhodobých aktív. Najčastejšie však ľudia siahajú po konzervatívnych bankových produktoch, akými sú termínované vklady, vkladné knižky a sporiace účty. Keď sa však dnes pozrieme na aktuálnu situáciu, žiadna z bánk dnes neponúka sadzby, ktoré by prekonali aspoň infláciu.

Úročenie sporiacich účtov a vkladných knižiek v bankách nedosahuje zďaleka ani pol percenta. Termínované vklady nie sú na tom o nič lepšie.

 

Akú produkty je vhodné využiť

V tomto prípade, keďže je reč o dlhodobej tvorbe aktív, kde hovoríme o desiatkach rokoch, našou najväčšou zbraňou je opäť čas. A riešením investovanie. Na investovaní v horizonte dvadsať tridsať rokov je zaujímavé, že na ňom zarobia takmer všetci. Teda všetci, ktorí vydržia. Budú dodržiavať vhodne zvolené stratégie a nestanú sa z nich špekulanti, ktorí budú draho nakupovať a lacno predávať. Pritom je jedno, či z nevedomosti alebo v snahe prechytračiť trh.

V krajinách, kde sú dôchodkové systémy považované za dlhodobo udržateľné, tvoria ich významnú zložku dobrovoľné piliere samotných sporiteľov. A keď hovoríme o dobrovoľných pilieroch, hovoríme o programoch pravidelného investovania, hovoríme o vhodne zvolených podielových fondoch.

 

A tu si môžete pozrieť prehľady:

Porovnanie programov pravidelného investovanie.

Porovnanie podielových fondov.

Autor: Maroš Ovčarik

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách