Zverejnené: 13.11.2017

Z akciových trhov vymizla nervozita


Article image

Akciové trhy

Denný pohyb hlavných akciových indexov o viac ako 2 % nie je na vyspelých trhoch výnimočný jav. V tomto roku je však štatistika iná. Od januára do polovice októbra nezažil akciový index ani jediný deň, počas ktorého by jeho hodnota klesla alebo stúpla aspoň o 2 %.

Posudzovať rozkolísanosť trhov možno aj iným spôsobom. Napríklad odpoveďou na jednoduchú otázku: Koľkokrát za posledný rok sa hodnota indexu S&P 500 zmenila najmenej o 1 %? Logika káže, že ak na trhoch panuje skutočne neobvyklý pokoj, mali by to potvrdzovať aj tieto dáta.

A historické údaje to skutočne potvrdzujú. Za posledných 12 mesiacov prekonal referenčný akciový index uvedenú hranicu celkovo 11-krát. Do analýzy sme zahrnuli denné dáta o pohybe S&P 500 od začiatku roku 1976. Výsledok? Číslo 11 je absolútne minimum, ktoré bolo možné v období posledných 40 rokov nájsť. Asi nikoho neprekvapí, že najhektickejšie obdobie prežívali trhy v krízových časoch. Najviac denných výkyvov o viac ako 1 % za predchádzajúcich 12 mesiacov zaznamenal index v lete 2009 – až 160.

Nízka volatilita na akciových trhoch nie je jediný zaujímavý fakt, ktorý ponúka historická štatistika. Z nej vyplýva aj to, že index S&P 500 má na dosah aj ďalší unikát. Jeho hodnota vzrástla počas každého mesiaca od začiatku roka. Ak by si ceny akcií udržali súčasné úrovne, s prírastkom by mohol skončiť aj október. Nikdy v histórii netrvalo ziskové obdobie indexu nepretržite tak dlho.

Extrémne pokojná nálada sa akciových trhov zmocňuje v čase 30. výročia tzv. čierneho pondelka, keď v priebehu jediného dňa skolabovali burzy po celom svete. Hodnota indexu Dow Jones, najstaršieho trhového indikátora na svete, sa počas tohto dňa prepadla o 22,6 %. Bol to (a dodnes je) najvyšší percentuálny pokles indexu počas jedinej obchodnej seansy.

 

Porovnanie podielových fondov nájdtete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách