Zverejnené: 24.01.2020

Získať hypotéku alebo spotrebný úver je od 1.1.2020 ťažšie


Article image
Zadlženosť slovenských domácností je stále nadmerná. Podľa NBS sú najrizikovejšími klientmi tí, ktorí majú vysoký podiel splátok k svojmu príjmu.  Národná banka Slovenska chce týmito opatreniami zabrániť najmä zadlžovaniu ľudí, ktorí by v čase krízy mali problém svoje záväzky splácať. NBS urobila výnimku pri hypotékach pre mladých. Ich zadlženie bude môcť byť pri žiadosti o úver vyššie, ako pri zvyšku žiadateľov o úver.


Čo sa mení pre žiadateľov o úver

Menia sa podmienky ukazovateľa DSTI (Debt Service To Income), ktorý banky musia pri schvaľovaní úverov rešpektovať. Výška splátky úveru bude môcť od roku 2020 dosiahnuť maximálne 60 percent čistého príjmu žiadateľa už po odrátaní životného minima. Predtým bola hranica stanovená na 80 percent.

Počas medziobdobia  bude môcť byť 15 percent nových úverov poskytnutých na výnimku podľa starých pravidiel. Od 1. apríla 2020 sa výnimka v podobe 5 percent úverov bude poskytovať už len mladým do 35 rokov. Ich hypotéka však nebude môcť prekročiť 70 percent čistého príjmu po odpočítaní životného minima.


Koho sa zmeny dotknú najviac?

Prísnejšie pravidlá NBS ohrozili viaceré skupiny ľudí, ktoré budú musieť prehodnotiť svoje úverové možnosti a tomu prispôsobiť aj to, aké bývanie si budú môcť dovoliť. Pri výške hypotéky, a teda aj pri výbere nehnuteľnosti sa budú musieť uskromniť. 

Domácnosti s nižšími príjmami zmenu pocítia najviac. Podľa nových pravidiel sa im hypotéku v predpokladanej výške nemusí podariť získať.  Týka sa to aj rodín s deťmi, v ktorých je viac vyživovaných osôb, čím sa automaticky ich výška disponibilného príjmu znižuje, nakoľko rezerva sa musí rozrátať aj na deti.  


Ak ste začali uvažovať nad hypotékou, pozrite si naše prehľadné porovnanie podmienok jednotlivých bánk. V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom hypotekárného úveru, alebo hľadáte čo najvýhodnejšiu hypotéku, neváhajte nás kontaktovať.

Porovnanie hypoték všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková
 

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách