Zverejnené: 27.08.2020

Zlepšila sa vám finančná situácia? Zrušte odklad splátok hypotéky


Article image
Po vypuknutí pandémie koronavírusu na Slovensku prijala vláda po dohode s bankami opatrenia na zmiernenie finančných dosahov na spotrebiteľov. Odklad splátok ale neznamená ich odpustenie. Úver sa počas odkladu úročí, ale úroky zaplatíte až po uplynutí odkladu v rámci zvyšných splátok úveru.

Klienti finančných inštitúcií mali možnosť odloženia splátok hypotéky, spotrebných úverov a splátkového predaja až o 9 mesiacov.  V prípade lízingového predaja mohli  požiadať o odklad splátok lízingu o 3 mesiace s možnosťou požiadať o predĺženie o ďalšie 3 mesiace, čiže až na 6 mesiacov.

Ak sa vaša finančná situácia zlepšila a viete opäť začať úver splácať, urobte tak čo najskôr a nečakajte na uplynutie celej doby odkladu. Úver sa počas odkladnej doby aj naďalej úročí a tieto úroky bude potrebné po ukončení odkladu veriteľovi zaplatiť. 

Prepočítajte si preplatenie úverov na  našej Kalkulačke odkladu splátok. Čím dlhšie úver splácate, tým viac zaplatíte na poplatkoch. S posunutím splátok tak predĺžite celkovú dobu splácania úveru a zaplatíte viac nielen na úrokoch, ale aj na poistení úveru. Pri menších spotrebných úverov sa môže jednať o pár desiatok eur, ale pri hypotéke môže ísť o  niekoľko stoviek.

V prípade akýchkoľvek otázok nás kontaktujte.  Naši finanční poradcovia vám ochotne poradia.

Porovnanie hypoték všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková
 
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách