HC


Zverejnené: 03.07.2020

Aká pôžička je najvýhodnejšia? Pozrite si výhody a nevýhody


Article image

Pôžička je určitá suma peňazí, ktorú si dlžník požičiava od veriteľa. Všeobecne platí, že požičaná suma by sa mala do istého, vopred dohodnutého času vrátiť. Pokiaľ potrebujete požičať niekoľko sto alebo tisíc eur, ale nechcete zakladať nehnuteľnosť, na výber je pôžička, alebo spotrebný úver. V porovnaní s kreditnými kartami alebo povoleným prečerpaním na účte majú pôžičky výrazne nižšie úrokové sadzby.

Pôžička sa uzatvára podpisom zmluvy so spoločnosťou, v ktorej ste o pôžičku žiadali. Zmluva musí obsahovať všetky dôležité informácie, nakoľko ide o dokument, ktorý medzi vami a spoločnosťou vytvára záväzkový právny vzťah. Pred podpisom zmluvy si skontrolujte:

  • zmluvné strany
  • presnú sumu pôžičky
  • výšku splátok
  • spôsob a dĺžka splácania úveru
  • RPMN

Overte si podmienky zmluvy viacerých spoločností a vyberte si tú najvýhodnejšiu, kde preplatíte čo najmenej. Pozor na ostatné poplatky nachádzajúce sa v zmluve. Každé porušenie zmluvy, nezaplatenie splátok sa zaznamenávajú do úverového registra, čo vám znemožní dostať akýkoľvek úver v budúcnosti.

Výhody pôžičky

V dnešnej dobe sú pôžičky dostupné takmer pre každého s pravidelným príjmom a trvalým pobytom na území SR. Výhodou pôžičky je, že máte potrebné peniaze okamžite k dispozícii a môžete ich využiť na čo potrebujete. Ak žiadate o pôžičku v banke, máte garanciu uzavretia riadneho právneho vzťahu.  Zmluvy sú písané zrozumiteľne a máte prehľad o všetkých potrebných informáciách. V bankách je kvalifikovaný personál, ktorý Vám poskytne potrebné informácie ohľadom pôžičky.

Nevýhody pôžičky

Banky vyžadujú predloženie mesačného príjmu, od ktorého sa odvíja maximálna výška poskytnutej pôžičky. Zisťované sú tiež záznamy v registri dlžníkov. Pokiaľ z neho vyplynie Vaša negatívna platobná histórie, pôžička Vám bude zamietnutá.

V rámci online pôžičiek treba byť opatrný. Zvážte dôveryhodnosť ponuky, oboznámte so znením ponuky a nekonajte unáhlene. Preverte si spoločnosť ponúkajúcu pôžičku. Vyhnete sa tak zbytočným problémom a zaručte si tak, že sa nestanete obeťou podvodu.

Zabezpečenie pôžičky zvyčajne nie je vyžadované. Avšak niekedy môže banka po preskúmaní žiadateľa požadovať aj ručiteľa, v niektorých prípadoch aj finančné ručenie (finančné prostriedky uložené na termínovaných vkladoch alebo vkladných knižkách). Toto je vždy na individuálnom posúdení každej banky, štandardne pôžička nie podmienená takýmto zabezpečením.

Porovnanie pôžičiek všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách