HC


Zverejnené: 22.06.2020

Ako sa vyhnúť problémom pri nesplácaní pôžičky?


Article image
Skoro každý si počas svojho života požičal peniaze alebo kúpil niečo na splátky. Ľudia si berú pôžičky najčastejšie na auto, spotrebnú elektroniku, športové vybavenie a pod. Splácať pôžičku by ste nemali mať problém, ak si všetko dobre rozmyslíte a prepočítate. Skôr, ako sa rozhodnete pre pôžičku, prerátajte si, či mesačne dokážete splácať svoju pôžičku. Nevypláca sa preceňovať svoje finančné možnosti.

Pôžička - nezabúdajte na rodinný rozpočet

Prerátajte si, či máte v rodinnom rozpočte nejaké rezervy a kde by ste mohli ešte ušetriť. Ak miniete celú svoju výplatu a nemáte rezervu splácať úver, radšej naňho zabudnite. Skôr ako siahnete po pôžičke, spočítajte si všetky náklady. Výška možnej mesačnej splátky pôžičky je rozdielom príjmov a výdavkov. Nenechajte sa zlákať na nižšie mesačné platby za podmienok, že budete platiť dvakrát dlhšie, pretože s úrokmi vo finále zaplatíte oveľa viac.

Predísť problémom so splácaním pôžičky môžete už pri žiadosti o pôžičku. Stačí, ak si úver poistite. Strata zamestnania, dlhodobá PN kvôli chorobe, invalidita alebo smrť sú najčastejšie dôvody poistenia pôžičiek alebo celkovo úverov.

Pôžička – porovnanie viacerých ponúk

Pri výbere pôžičky skúste vyplniť úverovú kalkulačku, ktorú máme na Finančnom kompase. Požiadajte o konkrétnu ponuku v dvoch alebo troch bankách, nie viac. Pretože všetky tieto ponuky sa posielajú do úverového registra a veľké množstvo by vás mohlo poškodiť. Je dobré mať pozitívnu úverovú minulosť. Banka tak vidí, že ste si už niekedy požičal, a nemali ste problém so splácaním svojich záväzkov. Vyhnite sa spoločnostiam, ktoré nezaujímajú o vaše príjmy.

Pôžička -  RPMN

RPMN je pre spotrebiteľa veľmi dôležitým ukazovateľom, ktorý hovorí, aký drahý je úver. Banky sú povinné tento údaj uvádzať pri pôžičkách aj hypotékach. Okrem úrokovej sadzby sú v RPMN zahrnuté jednorazové poplatky (poplatok za spracovanie úveru, administratívny poplatok) a pravidelné poplatky, ktoré sa platia s pôžičkovou splátkou (poplatok za poistenie, ak je poistenie nevyhnutnou súčasťou úveru a iné).

Pôžička -  podpis zmluvy

Pokiaľ si zmluvu neprečítate, nepodpisujte ju.  Ak je z nejakého dôvodu pôžička zamietnutá, vždy sa opýtajte na dôvod zamietnutia. Niekedy musíte počkať niekoľko mesiacov, až sa finančná situácia zlepší.

Po podpísaní zmluvy si skontrolujte, či vám na účte bola zaslaná celá suma pôžičky uvedená v zmluve a aký je dátum prvej aj poslednej splátky. Odporúčame si nastaviť trvalý príkaz, aby mesačné splátky odchádzali z účtu pravidelne.

Pôžička – meškanie so splátkou

Vaša finančná situácia sa počas splácania pôžičky môže kedykoľvek nečakane zmeniť. Prídete o prácu, ste dlhodobo práceneschopní a dostanete sa do problémov so splácaním. Vtedy prichádza na rad už spomenuté poistenie splácania úveru.

Ak u vás nastane problém so splácaním, informujte o tom banku a dohodnite sa na ďalšom postupe. Banky majú riešenie a dokážu aj v ťažkej životnej situácii svojim klientom pomôcť. Ak už pôžičky nezvládate splácať ideálnym riešením je konsolidácia, čo je zlúčenie viacerých pôžičiek.

Pôžička – odklad splátok

Počas prvých rokov splácania úveru veľkú časť splátky tvorí práve úrok, ktorý aj napriek odkladu splátok musíte platiť. Ak teda nie je potrebné, o odklad splátok nežiadajte. Nechajte si túto možnosť na neskôr, ak by nastali neočakávané a závažné životné situácie. Čím neskôr o odklad splátok požiadate, tým menšia časť úroku bude v splátke, ktorú by ste v prípade odkladu museli splácať. Odklad splátky úveru je  povolený od 3 do 6 mesiacov, v súčasnosti z dôvodu koronakrízy  aj na 9 mesiacov.
 
Porovnanie pôžičiek všetkých bánk TU.


Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách