Zverejnené: 09.10.2017

Ako sa zbaviť dlhov a exekúcií? Tu je niekoľko bezpečných možností


Article image

Do dlhov a do exekúcií sa môže pomerne jednoducho dostať aj bežný človek, ktorý je zamestnaný, spláca svoje úvery či dlhy načas. Zrazu sa ocitne v neočakávanej situácií. Zdravotné problémy, strata zamestnania, dlhodobá práceneschopnosť, pokazené auto, náhla zmena bývania, nehoda v domácnosti a nie je schopný svoje splátky splácať načas.

V podobných situáciách ľudia začnú byť zúfalí a panikáriť a nie vždy sa rozhodnú svoje podlžnosti riešiť tým správnym a bezpečným spôsobom. Siahnu po rôznych pochybných pôžičkách od súkromných osôb či pokútnych nebankových spoločnostiach. Tu je niekoľko rád, ako si v takých situáciách poradiť, čo môže pomôcť.

 

Refinancovanie

Základnou možnosťou v prípade, ak má dlžník viacero pôžičiek, prípadne starší úver s vyššou úrokovou sadzbou je nahradiť ho novým úverom. Aktuálna situácia refinancovaniu praje. Úrokové sadzby sú nízke, banky aj nebankové spoločnosti sa predháňajú v poskytovaní úverov. Výsledkom môže byť nižšia splátka, nižšie preplatenie. Súčasťou refinancovania môže byť aj navýšenie refinancovanej sumy. V prípade, ak žiadateľ potrebuje ďalšie peniaze.

 

Predlženie splatnosti a odklad splátok

Nevyhnutným predpokladom je však riešiť situáciu v predstihu. Pri prvých náznakoch finančných problémov. Vtedy je možností a možných riešení najviac. Napríklad predĺženie splatnosti  záväzku, alebo odklad splátok na niekoľko mesiacov. Problém to síce definitívne nevyrieši, ale dlžník môže získať čas na skonsolidovanie situácie. Nesmie však už dôjsť k nezaplateniu niektorej splátky, pretože vtedy banka alebo nebanková spoločnosť nemusí byť ochotná situáciu riešiť a odklad, prípadne predlženie splatnosti povoliť.

Tu je dobré vedieť, že tak v prípade odkladu splácania, ako aj pri predlžení splatnosti dochádza k zásahu do splátkového kalendára a ten sa zaznamená aj v úverovom registri. To môže skomplikovať budúce žiadosti o úvery alebo pôžičky.

 

Služby poradcu

Pomôcť môže aj finančný poradca, pokiaľ si svoju prácu spraví dobre. Vypracuje analýzu osobných financií, zanalyzuje príjmy aj výdavky a pomôže nájsť v rámci rozpočtu rezervy. Prehodnotí všetky zmluvy s finančnými inštitúciami, prípadne navrhne ich optimalizáciu. V ťažších časoch môže byť výsledkom analýzy aj nastavenie prísneho rozpočtu. Rozpočtu, ktorý zúži priestor pre neplánované výdavky.

 

Premlčané záväzky

Ak sa vám stalo, že vás po dlhých rokoch osloví spoločnosť s tým, že máte neuhradený záväzok, ktorý medzičasom dokonca niekoľkonásobne narástol, je dobré vedieť, že existuje inštitút „námietka z premlčania“. Jednoducho povedané, ak záväzok trvá viac ako tri roky a spoločnosť ho nevymáhala, pohľadávka sa stáva v zásade súdne nevymožiteľná.

Existujú však výnimky, napríklad záväzky z obchodných vzťahov sú premlčané až po štyroch rokoch.
Ak ide o náhradu škody, vtedy sú to dva roky odkedy sa dozviete o škode a desať rokov, ak ide o úmyselne spôsobenú škodu, a pod.  

Takže takéto nepredvídateľné výdavky netreba hneď platiť. Radšej sa poradiť s právnikom. Stretli sme sa s prípadmi, kedy spoločnosť účelovo čakala, kým dlžná suma narástla vďaka sankciám na neprimerane vysokú sumu a následne si ju začala vymáhať. Po neuveriteľných dvanástich rokoch.

 

Či sa vám oplatí vymeniť starý úver za nový, si môžete vypočítať na refinančnej kalkulačke.

 

Autor článku: Maroš Ovčarik



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách