HC


Zverejnené: 30.09.2020

Je online pôžička bezpečná?


Article image
Online pôžičky sú najrýchlejší spôsob, ako sa dostať k finančným prostriedkom. Sú rýchle, prehľadné, pohodlné. Stačí otvoriť počítač a pôžičku si vybavíme len pár klikmi. Ale je to bezpečné? Áno je, pokiaľ dodržíte niekoľko jednoduchých pravidiel.

Výber poskytovateľa online pôžičky

Ak sa chystáte podávať online žiadosť o online pôžičku, podrobne preskúmajte internetovú stránku poskytovateľa. Dôležitejšie je, aby ste bez problémov vedeli nájsť adresu sídla firmy, na ktorú ste sa obrátili, funkčný telefonický a mailový kontakt na jej pracovníkov.

Pri prehliadaní stránky odporúčame venovať pozornosť, či na začiatku webovej adresy uvidíte https://. Ak stránka toto zabezpečenie nemá, za žiadnych okolností nezadávajte vaše osobné, či platobné údaje. predídete ich zneužitiu.

Čo by na webovej stránke poskytovateľa nemalo chýbať

  • ak je spoločnosť držiteľom licencie NBS, bude pravdepodobne aj na jej webovej stránke spoločnosti
  • podmienky poskytnutia online pôžičky a iné údaje o pôžičke alebo úvere
  • kontaktné údaje
  • postup pri prípadnej reklamácii 

Overovanie údajov

Každý žiadateľ o online pôžičku prejde určitým procesom overovania. To znamená, že si od vás spoločnosť vypýta napríklad výpis z bankového účtu alebo si vašu bonitu overia. Pokiaľ budú od vás chcieť podobné údaje, je to dobrý znak toho, že si klientov preverujú, aby v budúcnosti nevznikol žiadny problém.
Ak by si ale od vás vyžiadali nejaké poplatky vopred, bolo by to podozrivé. Seriózne spoločnosti peniaze vopred nevyžadujú.

Pozor na ručenie nehnuteľnosťou

Ručenie nehnuteľnosťou je bežnou praxou pri úveroch a hypotékach, ktoré poskytujú banky. V prípade iných subjektov sa majte na pozore. Ak sa ocitnete v núdzi a požičiate si napríklad 3 000 eur, bolo by pre vás rizikové ručiť vašou nehnuteľnosťou.

Stačí ak budete meškať s jednou splátkou a je tu zámienka pripraviť vás o bývanie. Preto si dávajte pozor, pri akom úvere ručíte vlastnou nehnuteľnosťou, a ak si nie ste stopercentne istí svojou schopnosťou splácať, neposkytujte nehnuteľnosť ako záruku.

Skôr ako niečo podpíšete, poriadne čítajte

Dôkladne si prečítajte celú zmluvu, ktorú sa chystáte podpísať. Texty pod čiarou písaných drobným písmom dokážu zamaskovať dôležité informácie a hlavne odradiť klienta od čítania.

Porovnajte a vyberte si pre vás to najlepšie.

Banky ponúkajú svojím klientom predschválené online pôžičky. Banka vidí, aké transakcie prebiehajú každý mesiac na vašom účte a podľa nich je schopná ponúknuť vám predschválenú pôžičku do určitej výšky aj s konkrétnym úrokom. Nesiahajte hneď po prvej ponuke. Dobre si to premyslite a porovnajte si viacero dostupných ponúk.

Ako požiadať o online pôžičku

Nakoľko online pôžičky u nás poskytuje veľké množstvo bánk a nebankových spoločností, je veľmi dôležité ich porovnanie. Zaujímavé podmienky môžete nájsť nielen vo veľkých bankách, ale aj v menších. Ak ste si našli pre vás tú najvýhodnejšiu, stačí vyplniť online žiadosť, zadať sumu, ktorú si chcete požičať a koľko rokov ju chcete splácať.

Po vyplnení žiadosti prejdete na výsledok posúdenia. Ten budete mať v porovnaní s klasickou pôžičkou takmer okamžite. Poskytovateľ si overí vašu platobnú disciplínu a príjem.

Pôžička online – podmienky získania

Aby pôžička online mohla byť schválená, musíte mať minimálne 18 rokov, trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, pravidelný príjem, občiansky preukaz, druhý doklad totožnosti, súhlas so spracovaním osobných údajov.
 

Ak ste len začali uvažovať nad pôžičkou, pozrite si naše prehľadné porovnanie podmienok jednotlivých bánk a nebankových spoločností. V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom predčasného splatenia úveru, alebo hľadáte čo najvýhodnejšiu pôžičku, neváhajte nás kontaktovať.
 
Porovnať všetky pôžičky môžete TU.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách