Zverejnené: 21.03.2018

Najvýhodnejšie Termínované vklady


Article image

Termínované vklady sú určené na uloženie nasporených finančných prostriedkov za účelom získania výhodnejšieho úroku v porovnaní s bežným účtom. Majú viazanosti 1,3, 6 či 9 mesiacov, alebo 1, 2, 3, 4, 5 a 10 rokov. Výnimkou nie sú ani termínované vklady s viazanosťou napr. 18 mesiacov. Dobu viazanosti termínu si každá banka určuje sama a klienti tak majú na výber.

Banky ponúkajú uzavretie termínovaných vkladov aj v zahraničných menách. Väčšinou v amerických dolároch, českej korune alebo britskej libre. Tu je potrebné počítať aj potenciálnym kurzovým rizikom v prípade, že vklad plánujete po ukončení zmeniť na eurá. Na druhej strane v prípade oslabovania eura získava klient nielen vďaka úroku z vkladu, ale aj pri premene cudzej meny späť na eurá.


Termínované vklady môžu byť:
S  jednorazovou výplatou, kedy vklad je úročený do dňa splatnosti a úrok sa zúčtuje v deň splatnosti vkladu. Po jeho skončení je celá suma aj s úrokmi prevedená na účet, ktorý si klient zvolí, alebo si ju môže vybrať v hotovosti. 

Revolvingové  - s automatickým obnovením, kedy sa vklad po dni splatnosti automaticky obnoví na dobu rovnakú, ako bola pôvodná, s úrokovou sadzbou platnou v deň obnovenia vkladu. Úrok je možné v deň splatnosti previesť na klientom určený účet alebo pripísať k vkladu a zhodnocovať naďalej.

 

Rozdiel medzi Termínovaným vkladom a Sporiacim účtom

Fond na ochranu vkladov chráni oba produkty do výšky 100 000 €. Fond chráni nielen vloženú sumu, ale aj zarobené úroky.

K finančným prostriedkom zo sporiaceho účtu sa väčšinou dostane klient ihneď.  Napríklad prevodom cez internet banking zo sporiaceho účtu na štandardný účet. Banka pri sporiacom účte poplatok za prevod prostriedkov neúčtuje.      

Finančné prostriedky pri termínovanom vklade  nemusia byť ihneď k dispozícií. Pri predčasnom výbere už treba počítať s istou pokutou, ktorá väčšinou dosahuje maximálne výšku akumulovaného úroku.

Pri sporiacom účte je vhodné využívať väčšinou pravidelné sporenie aj keď po malých čiastkach, pri termínovaných vkladoch sú to skôr jednorazové vklady vyššej sumy so stanovenou viazanosťou. 

 

Porovnanie TOP 5 Termínovaných vkladov 

Vklad 5 000 € s dobou viazanosti na 12 mesiacov

Banka   Termínovaný vklad     Úrok 
Prima banka   Termínovaný vklad    0,81%
Privatbanka   Privatbanka FIX Konto    0,80%
BKS   Termínovaný vklad    0,60%
Raiffeisen BANK   Vklad    0,30%
Poštová banka   Termínovaný vklad    0,30%

Niektoré banky ponúkajú zvýhodnené úrokové sadzby na termínovanom vklade za podmienky, že si klient otvorí aj bežný účet.

 

Pre koho je vhodný Termínovaný vklad 

Termínovaný vklad využívajú konzervatívnejší klienti, ktorí svoje už nasporené prostriedky potrebujú bezpečne uložiť a chrániť aj za cenu nízkeho úroku. Je to ale bezpečnejšie ako držať peniaze doma. Termínovaná vklady garantujú úrokovú sadzbu na určitú zvolenú dobu, pričom klient presne vie aký úrok počas stanovenej doby zarobí. 

Aktualizácia údajov k 21.3.2018

 

Porovnať všetky termínované vklady môžete TU

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách