HC


Zverejnené: 03.03.2021

Nie vždy je najvýhodnejšia pôžička s najnižším úrokom


Article image

Pri riešení svojej finančnej situáciu formou pôžičky, mali by ste sa zorientovať v hlavných parametroch pôžičiek. Je dôležité poznať svoje možnosti a nepreceňovať ich. Treba si tiež premyslieť, koľko ste schopní mesačne splácať. Nedajte sa zlákať príliš nízkymi splátkami. Každá banka totiž sľubuje poskytnutie pôžičky za najvýhodnejších podmienok. Nie vždy je to tak.

Na čo si dať pri pôžičkách pozor?

Treba si porovnať viacero finančných produktov a poriadne si prečítať všetky dostupné informácie. Vyskúšať si tiež treba výpočty úverov prostredníctvom online kalkulačky.

Presne si stanoviť, na čo chcete peniaze z nej použiť. Nemali by to byť v žiadnom prípade veci a služby bežnej potreby, mali by to byť dlhodobejšie investície, ako napr. auto, bývanie a pod.

Hlavným parametrom pri výbere pôžičky je RPMN – ročná percentuálna miera nákladov. Ide o číslo vyjadrené v percentách, ktoré vám vyčísli, koľko vás v konečnom dôsledku bude stáť pôžička. Čím je percento nižšie, tým je úver pre vás výhodnejší.  

Pozor aj na podmienky bánk pri určovaní úroku, tak ako pri hypotékach vám otvorenie iných produktov banky môže znížiť bankou určený úrok, to isté platí aj v prípade spotrebných úverov. To znamená, že ak sa zaviažete banke napríklad otvorením bežného účtu, tak ho musíte mať v banke otvorený počas celej splatnosti spotrebného úveru, inak vám banka môže priznaný úrok zvýšiť. Rovnako poistenie úveru a podobne.

Pred podpisom zmluvy si overte, či je výška splátky garantovaná počas celej doby splatnosti úveru.

Čo vyžaduje banka pri pôžičke?

Kto môže pôžičku získať?

  • Pôžičku môže získať fyzická osoba, ktorá je dospelá, tzn. má 18 a viac rokov,
  • je občanom SR s trvalým pobytom v SR alebo cudzinec s trvalým pobytom na území SR, pričom jeden zo žiadateľov je občanom krajiny EÚ,
  • žiadateľ má príjem zo závislej činnosti, podnikania alebo iný príjem, ktorý vie banke dokladovať.


Ak ste len začali uvažovať nad spotrebným úverom, pozrite si naše prehľadné porovnanie podmienok jednotlivých bánk. V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom predčasného splatenia úveru, alebo hľadáte čo najvýhodnejšiu pôžičku, neváhajte nás kontaktovať.

Porovnať všetky pôžičky môžete TU

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách