HC


Zverejnené: 03.03.2021

Niekoľko pravidiel pri pôžičke, aby bola výhodná


Article image
Výhodná a najlacnejšia pôžička môže predstavovať pre každého niečo iné. Väčšina si však predstavuje pôžičku, kde preplatí čo najmenej. Ak by ste chceli aj vy získať lacnú pôžičku, musíte sa zamerať hlavne na úrok, poplatky, poistenie, lehotu splatnosti a bonitu. 

Sledujte a porovnávajte ponuky bánk 

Zamerajte sa aj na poplatky či povinné poistenia úveru, ktoré častokrát predražia samotný úver. Využite napríklad ponuky bánk, kedy sú úvery poskytované bez poplatku. Ak ste len začali uvažovať nad pôžičkou, pozrite si naše prehľadné porovnanie podmienok jednotlivých bánk a nebankových spoločností. V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom úveru, alebo hľadáte čo najvýhodnejšiu pôžičku, neváhajte nás kontaktovať. 

Premyslite si výšku pôžičky 

Pôžičku je dobré využívať pri naliehavých prípadoch, ktoré nedokážu kompletne pokryť vaše príjmy. Napríklad nečakane sa Vám pokazí auto. V každom prípade platí, že vec, ktorú si vďaka pôžičke kupujete, by mala vydržať viac ako doba splatnosti samotnej pôžičky. Pokiaľ si chcete požičať peniaze na nákup nového moderného televízora aj napriek tomu, že ten čo máte stále funguje, odporúčame takúto pôžičku zvážiť. Skúste si radšej naň odkladať peniaze a až keď budete mať našetrenú dostatočnú sumu, tak si ho kúpte.

RPMN 

RPMN vám umožní porovnať ponuky bánk. V tomto parametri máte zahrnuté všetky poplatky, ktoré sa týkajú pôžičky. Poskytuje tak presnejší pohľad na výhodnosť ponuky. Čím má pôžička vyššie RPMN, tým sa vám jej splácanie časom predraží.

Účet v banke, v ktorej žiadate o pôžičku 

Vedenie účtu v banke nie je podmienkou pre poskytnutie úveru. Klient však môže získať lepšiu úrokovú sadzbu na úvere, ak bude mať vedený účet v banke, v ktorej žiada úver. Nižší úrok často dosiahnete vďaka presunu účtu a jeho aktívneho využívania (poukazovanie mzdy alebo iného príjmu na bežný účet vedený, platby kartou u obchodníka každý mesiac, trvalé príkazy alebo 1 výzva na inkaso mesačne).

Refinancovanie úveru 

Hlavným dôvodom, prečo ľudia refinancujú úvery, je možnosť získať lepšie podmienky. Napríklad nižšie mesačné splátky, či možnosť splatiť pôžičku skôr. 
 
 
Porovnať všetky pôžičky môžete TU.

Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách