HC


Zverejnené: 03.03.2021

Online pôžička, blížia sa Vianoce, na čo si požičať a na čo nie


Article image
Vianoce sú obdobím, kedy každý pocíti väčšiu záťaž na  peňaženku a rodinný rozpočet. Každý chce nakúpiť darčeky pre svojich blízkych, zabezpečiť vianočné pohostenie, stromček a iné drobnosti. Veľké množstvo vianočných výdavkov je úplne zbytočných a nakupuje sa viac, ako sa dokáže spotrebovať.

Predvianočný čas je tradične spojený aj s impulzívnymi nákupmi, ktoré sú motivované rôznymi „výhodnými zľavami“ v obchodoch a na internetových portáloch. Veľa ľudí neodolá „výhodnému“ nákupu ani vtedy, keď na to nemajú. Nemôžu si to obstarať z úspor alebo bežných príjmov a siahnu po pôžičke. Veľa krát na veci, ktoré ani nepotrebujú a zadlžia sa ešte pred Vianocami, ktoré sú samé o sebe finančne náročné.
 

Rodinný rozpočet pod kontrolou

 Treba sledovať rodinný rozpočet, ak sa chcete vyhnúť finančným problémom v budúcnosti. Ak žijete od výplaty k výplate, ľahko sa dostanete do problémov so splácaním. Preto treba dopredu zvážiť, na čo si požičiavate.  Držte sa pravidla, prikrývaj sa takou perinou, na akú máš. Ak sa rozhodnete pre pôžičku, netreba zabúdať na ďalšie pravidlo, kedy doba užívania predmetu by mala byť dlhšia ako splatnosť pôžičky.
 

Ako si užiť Vianoce bez dlhov 

  • na vianočné darčeky si stanovte pevný rozpočet, ktorý nesmiete prekročiť
  • darčeky nakupujte s predstihom, menšie výdavky v priebehu niekoľkých mesiacov sa dajú zvládnuť lepšie než jednorazová útrata za stovky eur
  • nekupujte hneď v prvom obchode, treba si pozrieť ponuky aj v iných kamenných alebo internetových obchodoch
  • kupujte praktické darčeky, radšej presondujte, čo by dotyčná osoba, ktorú chcete obdarovať potrebovala
  • neodkladajte prípravy na poslednú chvíľu, s predstihom nakupujte trvanlivé potraviny za nižšiu cenu
  • netreba to preháňať ani s vianočnými ozdobami, postačia aj tie z minulého roka
 
Ak ste len začali uvažovať nad pôžičkou, pozrite si naše prehľadné porovnanie podmienok jednotlivých bánk a nebankových spoločností. V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom úveru, alebo hľadáte čo najvýhodnejšiu pôžičku, neváhajte nás kontaktovať.
 
Porovnať všetky pôžičky môžete TU.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách