Zverejnené: 03.01.2024

Konsolidácia úverov: Zjednoťte svoje dlhy


Article image


Konsolidácia úverov je zlúčenie minimálne dvoch nevýhodných úverov do jedného, ktorý bude výhodnejší, je výhodnejšia splátka, výhodnejší úrok, zníženie celkových nákladov, prípadne navýšenie finančného objemu úverov, ktoré vo finále dokážu značne zlepšiť finančnú situáciu. Pri konsolidácii ide o zlúčenie viacerých úverov, ako hypotéky, spotrebného úveru, kreditnej karty, povoleného prečerpania (kontokorent), leasingu alebo nákupu na splátky, ktoré majú vyššiu úrokovú sadzbu.

Ako funguje proces konsolidácie úverov

Celý proces konsolidácie alebo zlúčenia úverov sa začína posúdením vašich súčasných úverov a bonity. Ak máte prehľad o svojich pôžičkách, môžete začať hľadať možnosti konsolidácie a porovnávať ponuky od rôznych bánk. Keď nájdete úver, ktorý vyhovuje vašim potrebám, môžete oň požiadať. Ak vám banka žiadosť o konsolidačný úver schváli, novým úverom vyplatí vaše existujúce úvery a vy budete musieť splácať len jeden nový úver.

Bežný spôsob je aj konsolidácia úverov hypotékou. Oplatí sa to najmä pre nižší úrok pri hypotékach a takisto aj kvôli možnosti predĺžiť si dobu splácania na viac rokov, keďže spotrebné úvery sú limitované splatnosťou na 8 rokov. Potrebné je ale založiť nehnuteľnosť. V takomto prípade hypotekárny úver slúži len na zlúčenie a splatenie starších dlhov, nie na kúpu nehnuteľnosti.

Aby ste získali hypotéku na bývanie a zároveň ju skonsolidovali so starými úvermi, musíte na zabezpečenie úveru banke poskytnúť nehnuteľnosť, ktorej hodnota pokryje náklady aj na vyplatenie všetkých vašich starých úverov.

Výhody konsolidácie úverov

Konsolidáciou úverov s vysokým úrokom do jedného úveru s nižšou úrokovou sadzbou si môžete znížiť mesačnú splátku. To môže viesť k lepšej schopnosti riadiť svoje financie. Okrem toho môže konsolidácia pôžičiek viesť k jednoduchšej správe dlhov, pretože namiesto sledovania viacerých splátok a úrokových sadzieb budete mať len jednu jedinú splátku. Peniaze, ktoré sa vám zvýšia zo splátok, môžete tak využiť napríklad na pravidelné mesačné investičné sporenie.

Riziká a úskalia spojené s konsolidáciou úverov

Konsolidačná je vlastne pôžička, kde je tiež potrebné mať sa na pozore. Na úverovom trhu sa pohybuje pomerne veľa subjektov, pre ktoré sú konsolidačné pôžičky veľmi dobrým biznisom. Konsolidáciu pôžičiek ponúkajú tak ako banky aj nebankové spoločnosti alebo aj súkromní poskytovatelia pôžičiek. Najmenšie riziko je, samozrejme, mať úver od banky. Najväčšie riziko je mať úver od súkromných poskytovateľov pôžičiek.

Aj keď banky sú najbezpečnejšie, problém je v tom, že nepožičajú každému. Ak máte problémy so splácaním úverov, alebo ste ich mali v minulosti, banka vám s najväčšou pravdepodobnosťou úver neposkytne.

Nebankové spoločnosti dokážu požičať prakticky každému. Ale ani náhodou zadarmo. Pri konsolidačných pôžičkách je potrebné si dávať pozor najmä na pôžičky s ručením nehnuteľnosťou. Pri konsolidácii pôžičkou zaistenou nehnuteľnosťou je potrebné si všetko dôkladne premyslieť.

Ak prestanete splácať z nejakého dôvodu pôžičku, tak vám maximálne už nikto neposkytne úver. Ak však založíte vlastnú nehnuteľnosť, tak v prípade, ak prestanete úver splácať, budete čeliť exekúcii a v najhoršom prípade môžete prísť aj o strechu nad hlavou.

TIP OD NÁS: Zlúčenie úverov do jedného a ich úspešná konsolidácia sú závislé od mnohých faktorov. Keďže tento proces je náročnejší v prípade, že potrebujete konsolidovať viac pôžičiek alebo v prípade, že na to potrebujete využiť hypotekárny úver, je lepšie sa obrátiť na odborníkov Finančného Kompasu, ktorí vám pomôžu.

Ak neviete, aký typ hypotéky zvoliť, a chcete sa rozhodnúť správne, poradia vám naši hypotekárni špecialisti. Neváhajte nás kontaktovať, radi vám odpovieme na prípadné otázky.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách