Zverejnené: 28.02.2024

Kedy bude ECB znižovať úrokové sadzby?


Article image
Ako uviedla Európska centrálna banka, úrokové sadzby zníži, keď bude presvedčená, že sa s hodnotou inflácie blížime k 2,00 %. Vtedy bude splnený jej cieľ a upraví sa jej menová politika.Christine Lagardeová uviedla, že pokles inflácie v eurozóne bude pravdepodobne pokračovať, no ona a jej kolegovia potrebujú vidieť viac dôkazov, že rast cien sa trvalo vracia k spomínaným dvom percentám. Z prieskumu agentúry Bloomberg sa podľa ekonómov inflácia vo februári pravdepodobne spomalí na 2,5 %.

Zároveň prezidentka európskej centrálnej banky opakuje, že mzdy sú čoraz dôležitejším hnacím motorom cien. Peňažné trhy predpokladajú, že ECB začne znižovať sadzby mesiac pred júlovým znížením Federálneho rezervného systému (FED), dôvodom sú cenové tlaky v eurozóne, ktoré sa zmierňujú rýchlejšie ako v USA. Podľa úradníkov by sa tak mohlo stať okolo júna 2024, kedy by mohol nastať najvhodnejší okamih na začatie znižovania ceny peňazí.

Lagardeová na adresu zákonodarcov Európskej únie v Štrasburgu uviedla, že mzdové tlaky zostávajú silné a zopakovala, že platy sa v nadchádzajúcich štvrťrokoch pravdepodobne stanú čoraz dôležitejšou hnacou silou dynamiky cien.

Lagardovej vyjadrenia prichádzajú necelé tri dni pred začiatkom týždňového pokojného obdobia, ktoré týmto zasadnutiam predchádza. Prezidentka Európskej centrálnej banky povedala, že Rada guvernérov si musí byť naozaj istá, že proces dezinflácie nás udržateľne dovedie k jej cieľu.

Inflácia v 20-národnom regióne už klesla v roku 2023 a ECB očakáva, že tento trend bude pokračovať aj v tomto roku, aj keď miernejšie. Údaje má Eurostat poskytnúť v piatok.
Tvorcovia politík sa zameriavajú najmä na náklady za cenu práce. Vidia v nej kľúčovú hybnú silu strednodobej inflácie. Zatiaľ čo tlak na dohodnuté mzdy sa na konci roka 2023 zmiernil, nový výhľadový indikátor signalizuje, že zvýšené platy ešte nie sú v zlomovom bode.

Peter Kažimír,  člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky v rozhovore pre Reuters uviedol, že uprednostňuje obdobie júna pre prvé zníženie nákladov na pôžičky. Podľa jeho slov, nie je dôvod ponáhľať sa so znižovaním sadzieb.“ Neskôr v rozhovore dodal, že jeho preferovaný dátum má byť jún, pričom zníženie v apríl by ho skôr prekvapilo. Na Záver dodal, že zníženie v marci, je nereálne.

Ako uviedol guvernér NBS „Časová os je dôležitá, pretože by som uprednostnil hladký a stabilný cyklus uvoľňovania politiky, a preto si musíme byť celkom istí prvým krokom“.

Čím pravdepodobne predikuje hrozbu v podobe prílišného a priskorého uvoľňovania monetárnej politiky ECB. Rozhodujúci bude podľa neho výsledok kolektívneho vyjednávania. „Celkovo sme na správnej ceste, ale ešte tam nie sme."

Ďalej v rozhovore spomína aj Ekonomický rast, ktorý označuje ako sklamanie, a preto by ako predstavitelia centrálnej banky nemali preceňovať vplyv menovej politiky. V závre rozhovoru ešte dodal, že  Európa zaostáva v konkurencieschopnosti a chýba jej politická vôľa napredovať so štrukturálnymi reformami“ Kažimírov názor na jún je v súlade s väčšinou členov Rady guvernérov, ktorí na túto tému verejne hovorili

Zdroj: REUTERS a BLOOMBERG
 
Autor článku: Matej Dobiš

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách