Zverejnené: 13.10.2023

Zmeny úrokových sadzieb v Slovenskej sporiteľni


Article image
Po viac ako roku sa stále nájdu banky, ktoré pomaličky zapracovávajú vyjadrenia predstaviteľov ECB do svojich sadzieb. Centrálna banka bola od začiatku kritizovaná, za svoju nečinnosť pri nástupe vysokej inflácie. Platí, že mohla byť od začiatku aktívnejšia a neoznačovať infláciu za dočasnú v čase, keď už iné centrálne banky s nárastom cien tvrdo bojovali. Možno by potom turistický cyklus nebol taký agresívny. Ako to však býva, všetko zlé je na niečo dobré – kľúčové pre našich dlžníkov bolo, že sa vytvoril dostatočný čas na to, aby zareagovali a boli hladní po refixáciách, či reštartoch, ktoré banky veľkoryso ponúkali. Vyššie úrokové sadzby sa často používajú na „schladenie“ ekonomiky.

Ak musíte zaplatiť viac peňazí na splátkach úrokov z pôžičky alebo hypotéky, máte menej peňazí, ktoré môžete minúť inde, čo by malo pomôcť znížiť ceny. A to platí pre jednotlivcov, firmy a vlády. Je to ťažké pre mnohých ľudí, ktorí sa už teraz snažia platiť čoraz väčšie účty za jedlo a palivo. Pre všetky centrálne banky ide o zložitý akt vyváženia, pretože ak ekonomiku príliš ochladíte, môžete ju v skutočnosti rovno hlboko zmraziť, čím sa dostávame k obávanému „slovu: recesii“.
 
Problémom ostáva odmietanie uskromniť sa, miesto čoho ľudia často volia cestu míňania peňazí zo svojich rezerv, podľa európskeho barometra, má rezervu na svojom účte iba 18% Slovákov.

Zmena úrokových sadzieb od 21.10.2023

Úver na bývanie
Fix 1     úrok  od 4,99 %, predtým od 4,49 %,
Fix 3     úrok  od 5,19 %, predtým od 4,49 %,
Fix 5     úrok  od 5,19 %, predtým od 4,49 %,
FIX10   úrok  od 5.39 %, predtým od 4,69 %,
FIX 15  úrok  od 5.39 %, predtým od 4,89 %.


 
Všetky podrobné informácie ohľadom hypotéky môžete získať z pohodlia domova, stačí zadať základné údaje na Finančnom Kompase.

Autor článku: Matej Dobiš


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách