Zverejnené: 25.04.2022

Digitalizácia bankovníctva - III. časť


Article image

V minulosti bola akákoľvek transakcia bez fyzickej prítomnosti v banke len sci fi . Dnes sú platby cez Internet banking, VIAMO a Apple pay jeden z najbežnejších procesov. Digitalizácia bankovníctva čoraz viac preniká do našich každodenných životov a týka sa hlavne platieb, administrácie účtov, ale aj komunikácie s klienta s bankou. Digitáluchtiví klienti si dokážu otvoriť účet aj online.
 


mBank

mBank vstúpila na slovenský trh 25. novembra 2007 ako prvá banka, ktorá priniesla celkom nový model - každodennú online správu bankových služieb cez internet alebo telefón samotným klientom – teda digitálna ako sa patrí. To umožnilo ponúknuť zákazníkom najvyužívanejšie bankové služby celkom zadarmo. mBank tak spôsobila v bankovom sektore skutočnú revolúciu. 

Biometria

Na prihlásenie do aplikácie mBank a potvrdzovanie vybraných operácií môžete využiť hneď niekoľko spôsobov biometrie:
  • odtlačkom prsta (pre zariadenia iOS a Android vo verzii 6.0 alebo vyššej),
  • skenom tváre (pre zariadenia iOS alebo Android vo verzii 10.0 a vyššie),
  • skenom sietnice (pre zariadenia Android vo verzii 10.0 a vyššie.
     

Platby QR kodom

Platenie faktúr, stačí oskenovať QR kód na faktúre a všetky údaje sa vyplnia automaticky. QR platby sa tiež hodia, keď sa chcete napríklad podeliť o útratu s priateľmi. V appke vytvoríte kód pre platbu, priatelia si ho načítajú a zaplatia vám jedným kliknutím.
 

Mobilná autorizácia a bezpečnosť

Mobilnú autorizáciu potvrdíte iba majiteľ účtu. Je zabezpečená odtlačkom prsta alebo PIN-om. Potvrdenie nie je možné preposlať, a tak sa znižuje šanca zneužitia pri phishingovom útoku. Komunikácia medzi bankou a mobilom je šifrovaná, k dátam sa teda iné aplikácie nedostanú. V notifikácii je viac detailov ako v SMS. Keď klient náhodou príde o mobil, stačí apku odpárovať v internet bankingu alebo na mLinke.
 

Apple Pay

Apple Pay je jednoduchší a bezpečnejší spôsob platenia v obchodoch, v aplikáciách a na webe cez iPhone, Apple Watch, iPad a Mac. Môžete rýchlo zaplatiť cez zariadenia, ktoré máte práve pri sebe.
 

Google Pay

Pre správne fungovanie Google Pay potrebujete telefón s operačným systémom Android vo verzii 5.0 alebo vyššej, vybavený technológiou NFC. Dostupnosť NFC si môžete overiť v nastaveniach telefónu.
Pri platbe s Google Pay nemá obchodník vaše číslo karty k dispozícii. Aby sme chránili vaše údaje, používame číslo virtuálnej karty. Po zaplatení nákupu sa na displeji vášho telefónu zobrazí potvrdenie o transakcii s menom a číslom obchodníka. Týmto spôsobom okamžite uvidíte akúkoľvek podozrivú platbu.
 

Internet banking

Internet banking sa prispôsobuje veľkosti obrazovky, takže s ním môžete pracovať v tablete či mobile rovnako pohodlne ako na počítači. Pri každej transakcii je ikona, podľa ktorej spoznáte, či šlo o platbu kartou, alebo bežný prevod. Internet banking má responzívne zobrazenie, vďaka ktorému máte pocit, že ste akoby v appke
V mBank predstavili klientom službu odkrytie údajov karty, ako sú číslo, dátum exspirácie a CVV kód v aplikácii. Nemusia ju preto mať pri platbách cez internet fyzicky pri sebe. Pre klientov pripravili aj ďalšiu možnosť komunikácie, a to chat v internetbankingu.

Banka podporuje platenie smartfónmi a hodinkami cez Apple Pay, Google Pay, Xiaomi Pay, Garmin Pay, Fitbit Pay.

 

Hodnotenie mBank

10. decembra 2014 boli zverejnené výsledky súťaže Zlatá minca za rok 2014. Ide o prestížnu súťaž finančných produktov, ktorá sa na Slovensku koná od roku 2005, do ktorej sa okrem odborníkov môže do hlasovania zapojiť aj široká verejnosť.
Štyri roky za sebou sa víťazom stalo naše mKonto. Vysokú popularitu si získalo najmä vďaka jednoduchosti, neustálej dostupnosti a nulovým poplatkom.
Prvenstvo dostalo  mSporenie. Koncept sporenia malých súm z každej platby nepatrilo na Slovensku medzi bežné bankové produkty.
Striebornú mincu získala mKreditka resp. platobnú karta VISA k účtu mKonto. mKreditka sa po troch víťazstvách vo svojej kategórii v rokoch 2009, 2010 a 2012 opäť dostala medzi ocenených. Karta VISA k mKontu obhájila druhé miesto z  roku 2013.
Tretie miesto a bronzovú mincu banka získala v roku 2013 za Nový internet banking. mKonto Biznis sa v kategórii Podnikateľské účty umiestnilo na tretej pozícii.
 
TOP APP Award 2021 je nezávislé ocenenie najlepších mobilných aplikácií v Česku a na Slovensku, ktoré poskytuje veľkým spoločnostiam a ich klientom unikátnu spätnú väzbu na kvalitu mobilných aplikácií.
Najlepšia mobilná banka v SR:
1. miesto Tatra banka, a.s.
2. miesto Slovenská sporiteľňa, a.s.
3. miesto mBank S.A.
 
TIP OD NÁS: Digitálne bolo aj Zuno, no nevydržalo na trhu tak dlho, ako bolo pôvodne v pláne. Našu pochvalu si banka zaslúži minimálne za všetky formy platenia vrátane Garminu, s ktorým boli svojho času obrovské problémy.
Otvorte si účet zadarmo online. mBank ponúka bezplatné výbery zo všetkých bankomatov od 70 eur, oznámenia o pohyboch na účte, kontrola výdavkov aj QR platby, s aplikáciou k účtu hravo zvládnete oveľa viac.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách