Zverejnené: 29.05.2022

Digitalizácia bankovníctva VIII. časť


Article image
Mobilné bankovníctvo plne ovládlo mladšiu generáciu vo veku 18 – 26 rokov 75 % respondentov v tejto vekovej kategórii, internetové bankovníctvo je využíva staršia generácia vo veku 54 – 65 rokov 49 % respondentov v tejto vekovej kategórii.  Orientačný prieskum o využívaní mobilného bankovníctva v porovnaní s internetovým bankovníctvom na českom a slovenskom trhu uskutočnila UniCredit Bank v júli 2021 prostredníctvom online panelu výskumnej agentúry IPSOS.
 

UniCredit Bank

Skupina UniCredit získala v rámci prestížnej súťaže Global Wealth Tech Awards 2021 časopisu Professional Wealth Management (PWM) ocenenie ako najlepšia privátna banka v oblasti využívania technológií v strednej a východnej Európe (SVE), a to už štvrtý rok po sebe.
 
Časopis Global Finance udelil UniCredit Bank „Best Sub-Custodian Bank“ v strednej a východnej Európe pre rok 2021. Skupina tak pokračovala v sérii víťazstiev už dvanásty rok po sebe. Banka okrem týchto najvyšších regionálnych ocenení získala tiež prvé miesto v ôsmich kategóriách jednotlivých štátov a titul „Best Sub-Custodian Bank“ získala v Rakúsku, Bulharsku, Bosne, Českej republike, Chorvátsku, Maďarsku, Srbsku a Slovinsku.

 

Smart Banking

Naskenujte QR kód alebo si aplikáciu stiahnite priamo z Google Play/App Store. Pri prvej aktivácii účtu v App Store je potrebné zadať údaje o vašej platobnej karte. Nemusíte sa obávať, za našu aplikáciu nič neplatíte.
Aplikáciu si jednoducho aktivujete pomocou Užívateľského mena a PIN kódu. Užívateľské meno pre aktiváciu Smart Bankingu a Smart kľúča je rovnaké ako to, ktoré používate pre Online Banking. Užívateľské meno a PIN kód ste si nastavili pri založení účtu, či už v pobočke, alebo online. Vami zvolený číselný PIN kód slúži ako hlavný bezpečnostný prvok na prihlásenie sa do aplikácie a tiež na autorizáciu/podpísanie príkazov. Ak si prihlasovacie údaje nepamätáte, je možné ich znovu nastaviť pomocou voľby  Zabudli ste PIN kód?

 

Online Banking

 Súčasťou aplikácie Smart Banking je Smart kľúč, ktorý používate pre prihlasovanie sa do Online Bankingu a pre autorizáciu príkazov. Nový Smart kľúč už negeneruje jednorazové kódy a pre prihlasovanie sa a potvrdzovanie platieb používa oznámenia tzv. Push notifikácie.
 
Nastavenie notifikácie v Online Bankingu

 
  • po prihlásení do Online Bankingu kliknite na úvodnej stránke na symbol Nastavenia a v zobrazenom okne Nastavenia zvoľte záložku Notifikácie,
  • zobrazí sa prehľad Vašich už aktívnych notifikácií - možnosť ľahko nastaviť akékoľvek ďalšie notifikácie, ktoré chcete dostávať, napríklad zostatky na účtoch alebo kartové transakcie,
  • v nasledujúcom kroku si môžete zvoliť, z akého účtu či karty si želáte notifikáciu dostávať, či chcete dostávať notifikácie len o odchádzajúcich transakciách, alebo chcete samostatné notifikácie o každej transakcii, či len súhrnný prehľad za celý deň,
  • následne zvoľte možnosť bezplatných e-mailových upozornení alebo textových správ a zadajte e-mail/telefónne číslo, na ktoré chcete notifikácie dostávať.
  • ak máte nastavené notifikácie prostredníctvom SMS a chcete prepnúť iba na bezplatné e-mailové notifikácie, nezabudnite tieto notifikácie na textové správy v prehľade notifikácií neskôr vymazať.
 

Apple Pay

Apple Pay je jednoduchý a bezpečný spôsob platenia v obchodoch, aplikáciách či online. Pridajte si platobnú kartu Mastercard alebo VISA do i Phonu, iPadu, Macu alebo Apple Watch a nestrácajte čas pri pokladni alebo neustálym vyplňovaním platobných údajov.
 
Ako pridať kartu:
  • v svojom iPhone otvorte aplikáciu Wallet a stlačte tlačidlo + Apple pay,
  • vyfoťte svoju kartu, doplňte ručne chýbajúce údaje z karty a stlačte Súhlasím,
  • z prijatej SMS uveďte kód do Walletu.
 
Ako platiť s Apple Pay:
  • stačí podržať prst na snímači otlačkov prstov a priložiť telefón k platobnému terminálu, čím prebehne platba,
  • Pri najnovších modeloch môžete použiť FACE ID. Dvakrát za sebou stlačte bočné tlačidlo a pozrite sa na displej. Po identifikácii vás telefón vyzve, aby ste ho priložili k terminálu,
  • pri platení s Apple Watch stačí 2 krát stisnúť pravé tlačidlo hodiniek a po zavibrovaní ich priložiť k platobnému terminálu.
 

GOOGLE PAY

Stiahnite si do svojho mobilného telefónu aplikáciu Google Pay™ z Obchodu Play. Naskenujte do aplikácie svoju platobnú kartu Mastercard alebo Visa a doplňte potrebné platobné údaje. Z prijatej SMS zadajte kód do aplikácie Google Pay Už ste pripravení platiť na miestach označených logom bezkontaktnej platby.
 
Platby do 20 eur
Stačí len rozsvietiť/aktivovať obrazovku mobilného telefónu a potom priložiť telefón k platobnému terminálu. V tomto prípade obrazovka nemusí byť odomknutá.
 
Platby nad 20 eur
Pre platby vo vyšších sumách je z dôvodu bezpečnosti už potrebné odomknúť obrazovku pomocou vášho hesla alebo odtlačku prsta a potom priložiť telefón k platobnému terminálu. Po prijatí platby sa na telefóne zobrazí potvrdenie.
 
Online platby
S Google Pay môžete jednoducho zaplatiť taktiež cez e-shop alebo priamo v aplikácii. Nie je potrebné zadávať žiadne platobné údaje. V súčasnej dobe je týmto spôsobom možné platiť vo viac ako 14 000 e-shopoch.

 
 
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách