Zverejnené: 30.03.2017

Na trhy s akciami sa vrátil strach


Article image

Akciové trhy

V posledných týždňoch pripomenuli investorom, ako vyzerá strach. V priebehu piatich obchodných dní sa referenčný index S&P 500 prepadol o takmer 11 %. Bola to najväčšia strata, akú trh s akciami zaznamenal počas piatich po sebe idúcich dňoch od začiatku augusta 2008.

Po rokoch nepretržitého rastu tak môže aktuálne dianie na trhoch signalizovať, že prišiel čas na zmenu. V čase písania tohto textu sa počet dní, ktoré index S&P 500 uzatváral pod úrovňou svojho dlhodobého 200-dňového priemeru, pohyboval blízko dvadsiatky. Tak dlho nepobýval v teritóriu signalizujúcom klesajúci trend od konca roku 2011. Aj bez veľkej dávky znalostí o tom, ako fungujú trhy, je zrejmé, že nálada investorov sa po rokoch očividne mení.

Veľkou udalosťou, ktorej záver bude na konci septembra už jasný, je výsledok pravidelného rokovania americkej centrálnej banky o nastavení úrokových sadzieb a sprísnení menovej politiky. Analytici aj burziáni už o tom kroku hovoria mesiace, donedávna rozšírený konsenzus bol, že takéto rozhodnutie Fedu príde už tento mesiac.

Neistota okolo rozhodnutia amerických centrálnych bankárov viedla (spolu s ďalšími faktormi) k tomu, že relatívne veľký počet investičných fondov má na svojich účtoch vysokú úroveň hotovosti. To, že nie sú nainvestované naplno, môže teoreticky spôsobiť, že v prípade prekvapujúceho rozhodnutia Fedu sa trhy vrátia na rastovú trajektóriu a uvedené fondy tak budú musieť intenzívnejšie nakupovať. Ich manažéri by totiž nedokázali pred svojimi klientmi obhájiť to, ak by trhy rástli a spravované úspory nie (pretože by neboli investované).

Aj napriek spomínanému dvojcifernému prepadu v závere augusta však americké akciové trhy zatiaľ nerobia investorom veľké vrásky. Výkonnosť indexu S&P 500 od začiatku tohto roka je síce v zápore, no pohybuje sa okolo úrovne – 3 %, čo na pomery na trhoch s akciami nie je žiadna veľká dráma. Niečo podobné si zato nemôžu povedať majitelia akcií európskych firiem. Stačí sa pozrieť na nemecký index DAX.

Ešte začiatkom apríla vykazoval enormné zhodnotenie – viac ako 25 % od začiatku kalendárneho roka. V nasledujúcich mesiacoch však takmer všetky zisky vymazal – v polovici augusta dosahovala jeho výkonnosť od začiatku roka len 4,3 %. Hoci pozornosť médií pútajú témy ako utečenecká kríza či vyhliadky čínskej ekonomiky, vyzerá to tak, že pre burzy na starom kontinente bude dôležitejšie to, čo budú hovoriť reprezentanti amerického Fedu, než signály z Európy.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách