Zverejnené: 20.12.2018

Trhy stále trápi neistý výhľad na politiku Fedu v budúcom roku.


Article image

Rok 2018 vydesil investorov. Väčšina tried aktív dnes dosahuje negatívne výnosy. Naopak dolárová hotovosť prekonáva tak akcie, ako aj dlhopisy, a to po prvý krát od roku 1992. Predtým, ako sa definitívne zatiahne opona za týmto rokom, pozornosť investorov sa ešte upína na nadchádzajúce zasadnutie Fedu.

Andrea Iannelli, investičný riaditeľ spoločnosti Fidelity International, komentuje očakávania týkajúce sa Fedu ako aj výhľad Fidelity na dlhopisový trh v budúcom roku:  

Fed

Globálne centrálne banky zaujímajú čoraz prísnejšou pozíciu. Na ich čele je Fed, ktorý pokračuje v zmenšovaní svojej bilancie a zvyšovaní sadzieb. Očakávané zvýšenie na decembrovom zasadnutí Fedu je už premietnuté v cenách aktív. Pohľad na budúci rok je však menej jasný. Máme tu fakty o spomaľujúcej sa ekonomike, slabnúcich fiškálnych stimuloch a tesnejších finančných podmienkach.

Pri investičných dlhopisoch radšej Európa ako USA

Zmier medzi USA a Čínou ohlásený na stretnutí krajín G20 by mohol poskytnúť krátkodobú podporu pre americké investičné dlhopisy. Sme však opatrní. Európske investičné dlhopisy totiž ponúkajú vyššiu hodnotu. Ich spready na úrovni 150 bázických bodov sú v súlade s americkými dlhopismi a to aj napriek lepším európskym fundamentom.

Odsunutá hrozba obchodnej vojny dočasne vyriešila jeden z najväčších problémov finančných trhov. Ďalšie riziká, ako Taliansko, či Veľká Británia, však naďalej zvyšujú volatilitu. Valuácie sú však atraktívne a podľa nášho názoru tu je priestor pre pozitívne prekvapenie a zníženie spreadu.

High yield dlhopisy favorizujú Áziu

Pri high yield dlhopisoch (s vysokým výnosom ale horším ratingom)sa z regionálneho pohľadu pozeráme s nádejou najmä na Áziu. Dvojciferný výnos v amerických dolároch robia high yield ázijské dlhopisy atraktívne pre investorov zameraných na výnos. Naopak špekulácia na pokles (short) je tu veľmi drahá.

Naďalej však pretrváva dôvod, pre ktorý sú ázijské high yield dlhopisy stále lacné. Pre výraznejšie ozdravenie by sme museli vidieť ochladnutie obchodných sporov a uvoľnenie úverových podmienok v Číne. Z krátkodobého hľadiska sme menej konštruktívni pri high yield dlhopisoch z Európy, ktoré čelia regionálnym problémom, ako aj štrukturálnym problémom platným pre celý trh.

Dlhopisy rozvíjajúcich sa krajín sú na križovatke

Tento rok bol pre rozvíjajúce trhy kritický. Videli sme tu veľa problémov a kríz. Argentína, Brazília a Turecko sú len niekoľkými príkladmi krajín, kde sa investori dostali do problémov. Ako sa približujeme roku 2019, cítime, že triedy aktív sa dostávajú na križovatku. Sú tu stále dobre známe problémy, no je tu aj rastúci zoznam možných dôvodov pre viac konštruktívnejší prístup.

Do pozornosti sa tak dostáva býčí pohľad (na rast cien aktív) na rozvíjajúce sa trhy. V poslednom kvartáli tohto roka sme vystúpili z viacerých short pozícií a blížime sa viac k neutrálnemu postoju tak na dlhopisových, ako aj menových trhoch.

Tento abstrakt sú súčasťou výhľadu na dlhopisové trhy spoločnosti Fidelity International poskytujúceho strednodobú prognózu analytického tímu pre aktíva s fixným výnosom. Celú správu je možné si stiahnuť tu.

 

Prehľad dlhopisov dostupných na trhu nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách