Zverejnené: 10.10.2023

Viete, ako postupovať pri predaji auta? Poradíme vám


Article image
Rozhodli ste sa predať staré ojazdené auto a kúpiť si nové? Ako rýchlo predať vozidlo a čo robiť, keď ho chcete predať? Ak ste sa ho rozhodli predať novému majiteľovi, prinášame vám niekoľko dôležitých rád.

Pri predaji auta je dôležité, aký dojem na kupujúceho zanechá. Špinavé vozidlo predáte ťažšie a za nižšiu cenu ako čisté. Kupujúci môže nadobudnúť dojem, že ste sa o auto poriadne nestarali. Z auta vypracte všetky nepotrebné veci. Nezabudnite doplniť kvapaliny do ostrekovača, oleje, chladiacu zmes a skontrolujte, či všetky žiarovky svietia. Pripravte si tiež servisnú knižku a všetky záznamy o opravách vozidla. Nezabudnite na všetky kľúče od auta a na osvedčenie o evidencii vozidla.

Formy predaja auta

Pri predaji vozidla si môžete vybrať z viacerých možností. Auto môžete predať buď fyzickej osobe, do autobazáru, alebo do zahraničia. Pri každej z týchto možností máte iné povinnosti, ktoré musíte splniť. Poradíme vám, ako na to.

Predaj auta inej osobe

Predaj vozidla medzi súkromnými osobami je rýchlou a pohodlnou možnosťou, ako vaše jazdené auto predať. Táto forma predaja má však aj svoje úskalia. Keď sa rozhodnete vaše jazdené auto predať, vašou prvou úlohou bude vykonať riadnu kontrolu vozidla. Skontrolujte technický stav vozidla, jeho exteriér a tiež interiér. Každú vadu, či opotrebenie, alebo naopak výborný stav jednotlivých častí auta, musíte následne zohľadniť pri určovaní ceny. Tiež skontrolujte, či máte k vozidlu dva kľúče, servisnú knižku a potrebný manuál.

Predaj auta do autobazáru

Najčastejšou formou predaja jazdeného auta je predaj do autobazáru.  Ako predávajúci si môžete zvoliť medzi autobazárom s komisionálnym alebo s priamym predajom. Bazár, ktorý realizuje komisionálny predaj, bude vystupovať iba ako sprostredkovateľ. Pokiaľ sa auto nepredá, budete vlastníkom vozidla stále vy. Zostane vám povinnosť platiť PZP a kupujúci bude zmluvu uzatvárať s vami.

Ak sa rozhodnete využiť služby bazáru, ktorý sa zaoberá priamym predajom, tento autobazár od vás auto odkúpi ako právnická osoba a stane sa tak novým vlastníkom vozidla, ktoré potom ďalej predá.

Predaj auta do zahraničia

S predajom auta do zahraničia sa spájajú viaceré formálno-právne náležitosti, ktoré musíte splniť. Predaj auta do zahraničia má viaceré výhody. Ak sa rozhodnete inzerovať vaše jazdené vozidlo aj na zahraničných portáloch, zvýšite tým šancu, že sa čím skôr predá. Navyše, častokrát ho do zahraničia predáte výhodnejšie než na Slovensku. Pri následnom vývoze do zahraničia si však musíte dať pozor na všetky administratívne náležitosti, ktoré s takýmto predajom súvisia.

Ako postupovať pri predaji auta?

  • Ak predávate auto svojpomocne, najskôr sa pýtajte známych. Pri predaji určite zvoľte internetové stránky, ktoré majú vyššiu návštevnosť a sú notoricky známe.
  • Auto nafoťte. Fotografie by mali byť kvalitné a ostré, aby bolo auto dobre viditeľné na fotografiách. Nezabudnite ho predtým upratať a umyť. Odfoťte tiež jeho interiér aj exteriér. 
  • Cenu prispôsobte k stavu auta. Najskôr si urobte prieskum cien rovnakých áut.
  • Pri predaji auta uveďte aj všetky nedostatky a chyby, ktoré ojazdené auto za roky používania nadobudlo. 
  • Ak vás osloví potenciálny záujemca, určite sa dohodnite na osobnom stretnutí. Auto by si mal každý kupujúci vyskúšať. Väčšina kupujúcich si ho už bez skúšobnej jazdy nekúpi. No nemusí to byť pravidlo.
  • Ak ste pre vaše auto našli záujemcu, musíte vyriešiť všetky potrebné úkony pri predaji auta.

Spíšte a uzatvorte kúpno-predajnú zmluvu

Predaj auta vždy realizujte na základe písomnej zmluvy. Predídete tak viacerým problémom, keby druhá strana nechcela dodržať stanovené podmienky. Kúpno-predajná zmluva musí obsahovať všetky podstatné náležitosti, na ktorých sa obe strany dohodli, a ktoré si vyžaduje aj príslušný zákon. Nezabudnite ani na stav auta, vrátane existujúcich vád (ak by došlo k reklamácii).

Odovzdanie vozidla a prebratie kúpnej zmluvy

Auto je potrebné odovzdať so všetkými potrebnými súčasťami a výbavou uvedenou, v zmluve. Zmluvné strany sa však môžu dohodnúť ohľadom odovzdania dokladov, keďže potrebujú doriešiť prepis na dopravnom inšpektoráte. Pri platbe v hotovosti si preverte prijímané peniaze (môžu sa objaviť falošné bankovky). Pri bezhotovostnom prevode je zas potrebné dodržať dátum, ku ktorému mali byť peniaze prevedené.

Nezabudnite si vždy prijaté peniaze spočítať. Platba v hotovosti má svoje obmedzenia. Podľa zákona nesmie presiahnuť 15-tisíc eur, platí to pre fyzické aj právnickei osoby.

Odhlásenie vozidla na dopravnom inšpektoráte

Pôvodný majiteľ odhlasuje vozidlo vždy na príslušnom orgáne Policajného zboru SR podľa trvalého bydliska, nový majiteľ sa pri prihlasovaní riadi rovnako príslušnosťou trvaléh obydliska. Pri odhlasovaní auta musí byť prítomný aj nový majiteľ alebo musí poskytnúť splnomocnenie.

Budete potrebovať:
● žiadosť o odhlásenie vozidla s údajmi nového majiteľa,
● občiansky preukaz,
● osvedčenie o evidencii II., technický preukaz,
● potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení.

Výpoveď PZP

Po odhlásení vozidla musíte podať v poisťovni písomnú výpoveď PZP . Prílohou je v tomto prípade kópia technického preukazu s vyznačenou zmenou alebo kópia kúpno-predajnej zmluvy, na základe ktorej poisťovňa platné poistenie zruší. V žiadosti nezabudnite opomenúť aj vrátenie nespotrebovaného poistného, ktoré vám poisťovňa zašle po zrušení poistenia na zadaný účet. Zároveň vám pošle aj potvrdenie o škodovom priebehu.

Ak máte akékoľvek otázky ohľadom
 povinného zmluvného poistenia, neváhajte nás kontaktovať. Naši odborníci sú pripravení zodpovedať ich.
 

Porovnanie poistenia TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách