Zverejnené: 24.04.2023

Ako funguje investovanie do akcií? Tipy pre neskúsených investorov


Article image
Bežný účet, sporenie, úvery, to sú produkty, o ktorých majú ľudia aspoň ako taký prehľad, alebo aspoň vedia, čo si majú všímať pri jednotlivých produktoch a kde to majú hľadať. Ale čo  investície? Svet Investícií pozná väčšina ľudí len z televízie, z dennej tlače alebo z rozprávania. Investovať do akcií však môže každý. Investovanie do akcií nám môže priniesť vysoké výnosy, ale aj vysoké riziko. Čo sú akcie, ako sa delia, ako funguje akciový trh,  ako  investovať a na koho sa obrátiť, vám krok za krokom vysvetlíme v našom článku.

Čo sú to akcie?

Akcie sú cenné papiere, ktoré predstavujú vlastníctvo v určitej spoločnosti. Pri akciách dostávate určitý podiel z celkového zisku a stávate sa jej spoluvlastníkom. Akcie sú ale pre investorov zaujímavé hlavne preto, že predpokladajú rast ich hodnoty, a tým pádom aj výnos pri ich predaji. Ten bude taký veľký, aký veľký bude rozdiel medzi predajnou a kúpnou cenou. Pokiaľ existuje viac investorov, ktorí chcú akcie kúpiť, ich cena rastie. Naopak, ak ich chcú predať, ich cena klesá.

Ako sa delia akcie?

Kmeňové akcie

Ide o podiel zo spoločnosti, čo znamená podiel investora na stratách alebo ziskoch ním vybranej spoločnosti. Ak ste majiteľom kmeňových akcií, máte podiel na ziskoch, no i na stratách akciovej spoločnosti, ktorej cenné papiere ste si kúpili. Ako držiteľ týchto akcií sa môžete podieľať na voľbe predstavenstva alebo uplatniť svoj hlas pri rozhodovaní o tom, či sa peniaze získané z obchodovania na burze budú ďalej investovať alebo sa vyplatia všetkým vlastníkom vo forme dividend.

Prioritné akcie

Pri prioritných akciách ide o podiel zo zisku, ktorý sa vypláca vo vopred určenom čase a výške. Sú vyplácané akcionárom prednostne ešte pred vyplatením kmeňových akcií. Výhodné sú najmä vtedy, ak vami vybraná spoločnosť zbankrotuje. Vy ako držiteľ akcií máte pri krachu spoločnosti právo na prednostné vrátenie vami vložených peňazí.

Ako to funguje na akciovom trhu?

Obchodovať s akciami je výnosné, ale zároveň aj riskantné. Preto, ak ste začiatočník, neodporúča sa  investovať väčšiu sumu peňazí. Podľa aktuálnej situácie na trhu sa hodnota akcií mení aj niekoľkokrát za deň.  Cenu akcií ovplyvňuje reputácia a veľkosť spoločnosti, ale aj jej samotný vývoj. Hodnota akcií sa zvykne zvýšiť, ak spoločnosť príde s nejakým novým produktom, rozšíri výrobu a expanduje na trhu.

V prípade, ak sa spoločnosti nedarí, vývoj akcií zaznamená pokles. Pokles môžu spôsobiť napríklad nespokojní zákazníci, ktorí hlásia veľkú chybovosť produktov alebo nejaká negatívna kauza. To, či prepad bude výrazný, závisí od samotnej reakcie spoločnosti a jej akcionárov.

Podobne ako pri nehnuteľnostiach, aj hodnota akcií sa postupom času mení. V závislosti na ponuke, dopyte a hospodárskych výsledkoch spoločnosti ich cena rastie alebo klesá. Pri investovaní do akcií platí jednoduché pravidlo: pokiaľ je ponuka vyššia ako dopyt, cena akcií klesá, ak je dopyt vyšší ako ponuka, cena akcií rastie.

Ak chcete začať s investovaním do akcií, v prvom rade si musíte vybrať obchodníka s cennými papiermi, banku alebo správcovskú spoločnosť, ktorá sa venuje investíciám. Po výbere obchodníka si založíte investorský účet, na ktorý si prevediete počiatočnú sumu a peniaze, ktoré ste sa rozhodli investovať do akcií. Potom sa rozhodnete, do akých spoločností chcete investovať.

Obchodovanie s akciami na burze prebieha cez obchodnú platformu brokera, banky alebo správcovskej spoločnosti. Na nákup a predaj akcií sa využívajú tzv. obchodné príkazy – market, objednávka a limitná objednávka. Pri market objednávke nakupujete akcie za takú cenu, akú vám ponúkajú. Pri limitnom type si vopred stanovíte cenu vy.

Prečo sa takéto investovanie oplatí a na čo si dať pozor?

Akcie v porovnaní s ostatnými investičnými nástrojmi dosahujú dlhodobo najvyšší nárast a to je hlavným dôvodom, prečo sa niekto rozhodne pre investovanie do akcií. Pred infláciou priemerný zisk akciových trhov bol približne okolo 7 až 8 %. Samozrejme, za vyššími výnosmi je aj vyššie riziko.

Investovať do akcií sa odporúča na dlhú dobu a riziko rozdeľovať investovaním do kúpy akcií viacerých spoločností, prípadne aj oblastí podnikania. Ak sa napríklad jednej z firiem nebude dariť, no ostatným áno, môžete ziskom jednej spoločnosti vykryť stratu druhej spoločnosti a v konečnom dôsledku zarobiť.

Treba dodržať investičný horizont, ktorý si na začiatku stanovíte. Platí to hlavne v prípade, keď trhy klesajú. Vtedy netreba panikáriť. Veľa neskúsených investorov sa zľakne a predá časť alebo celé portfólio, čím na investícii prerobí. Je to často to najhoršie, čo môžu urobiť. Po poklesoch zvyčajne prichádzajú nárasty, ktoré už investor nezachytí, pretože cenné papiere predal. Emócie sú tým najhorším radcom v oblasti investovania. S akciami môžete aj aktívne obchodovať. Princíp obchodovania je intenzívne sledovanie vývoja na trhu, nakupujete za nízku cenu a predávate so ziskom. Takéto obchodovanie si ale vyžaduje čas, hlavne skúsenosti v oblasti obchodu s cennými papiermi.

Pokiaľ neviete, ako nastaviť investíciu, poraďte sa s odborníkom, ktorý má na investičnom trhu prehľad. Dôležitým faktorom pri rozhodovaní by mala byť aj vaša tolerancia voči riziku. Hodnota investícií kolíše takmer v každom fonde, preto je na mieste otázka, aké veľké výkyvy ste ochotný akceptovať. Pri akciových fondoch nie sú výnimočné poklesy aj o 20 %, niekedy aj viac.

Na koho sa môžeme obrátiť v prípade záujmu o investovanie?

K investíciám je možné sa dostať cez niektoré sprostredkovateľské spoločnosti a ich siete poradcov, alebo priamo v bankách. Pri sprostredkovateľských spoločnostiach je dobré skúsiť preveriť, či investovanie je oblasť, na ktorú sa spoločnosť špecializuje, či má v nej relevantné skúsenosti a výsledky. Priamo v bankách je zase riziko, že budú ponúkať len svoje produkty, bez porovnania a výberu najvýhodnejších produktov z celého trhu.
 
TIP OD NÁS: Nie je jednoduché vyznať sa v stovkách rôznych fondov. Ak nie ste sami finančnými expertmi, odporúčame poradiť sa pri výbere so skúseným odborníkom, ktorý vás určite upozorní aj na to, aby ste si pri výbere dali pozor, v akej mene vybraný fond investuje a vyhli sa tak ďalšiemu riziku.

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách