Zverejnené: 27.03.2020

Ako zvládnuť svoje financie, keď nás ohrozuje koronavírus


Article image
Koronavírus zasiahol do nášho bežného života.  Priamo či nepriamo ovplyvňuje každého z nás, naše peňaženky, naše úspory. Finanční odborníci odporúčajú mať vytvorenú rezervu vo výške štyroch ideálne šiestich mesiacov čistého mesačného príjmu rodiny na náklady, ako sú úvery, nájomné, poistenie, strava. Väčšina Slovákov by však nepokryla výpadok svojho príjmu dlhšie ako jeden maximálne dva mesiace.



Je čas vytvárať finančnú rezervu

Pokiaľ nemáte vytvorenú potrebnú finančnú rezervu, na pokrytie vašich výdavkov počas 6 mesiacov, snažte sa ju doplniť. Veľa ľudí ani nevie, koľko a kde mesačne míňa. A práve tu nastáva prvý krok k vytvoreniu rezervy, kedy si treba urobiť poriadok vo svojich financiách. Zapisujte si svoje výdaje za inkaso, telefón, stravu, vzdelanie, zábavu, poistenie a pod. Prídete na to, že niektoré výdavky sa dajú obmedziť a zvyšné financie potom môžete použiť na tvorbu rezervy.   

Podielové fondy

Ak investujete do akciového podielového alebo indexového fondu, hodnota vašej investície aktuálne veľmi poklesla. Na pokles indexov sa nikto z nás nepozerá rád. Volatilita (kolísavosť) patrí k normálnemu vývoju na trhoch. Investor by s ňou mal počítať a ani teraz nepodliehať panike. Odborníci na investovanie sa zhodujú v tom, že práve teraz je vhodný čas na nákup akcií, pretože ich nakupujeme lacno.

Druhý a tretí dôchodkový pilier

Ak si sporíte v Druhom alebo Treťom dôchodkovom pilieri v akciových alebo indexových fondoch, svoje úspory nepresúvajte do garantovaných fondov. Po poklese príde opäť obdobie rastu. Ak by ste svoje úspory presunuli do garantovaných fondov, s najväčšou pravdepodobnosťou by ste zmeškali rastové obdobie, počas ktorého by sa vaše investície v akciových a indexových fondoch zotavili.

Ak si sporíte v garantovaných fondoch, odborníci odporúčajú presun do indexového alebo akciového fondu. Nakúpite za nízku cenu. Platí to pre sporiteľov, ktorí majú do dôchodku ešte aspoň 10 rokov.

Splácate hypotéku a máte výpadok príjmu?

Najčastejšou chybou, ktorej sa klienti dopúšťajú je, že pri problémoch so splácaním úveru prestanú s bankou komunikovať a odkladajú riešenie situácie na poslednú chvíľu. Problém sa však nevyrieši sám, preto je rozhodne potrebné s bankou komunikovať. Vystavujete sa oveľa väčším problémom, ako navýšeniu dlhu o niekoľko desiatok percent.

Aké riešenia ponúkajú banky pri problémoch pri splácaní?
Odklad splátky istiny alebo celého úveru vám banka poskytne podľa vlastného uváženia. Potrebné je však podať písomnú žiadosť, ak vám takúto možnosť banka poskytne. Odpustené splátky budete musieť samozrejme doplatiť. Po uplynutí obdobia odkladu sa väčšinou odpustené splátky rovnomerne rozdelia do splácania úveru. Takýto odklad sa väčšinou poskytuje na maximálne 6. mesiacov. Dôvod platobnej neschopnosti však musí byť opodstatnený (strata zamestnania, dlhodobá PN a pod.).

Odporúčame, aby si každý dôkladne zvážili akúkoľvek zmenu vo svojich splátkach, nakoľko úprava podmienok úveru môže klientom spôsobiť v budúcnosti problémy pri žiadostiach o ďalší úver alebo pri refinancovaní úveru.

Banka vám môže ponúknuť aj možnosť predĺženia splatnosti úveru. To znamená, že si predĺžite celkové splatenie úveru o také časové obdobie, aby sa vám mesačná splátka znížila na sumu, ktorú budete schopný splácať. Samozrejme tým pádom aj viac preplatíte.

Ďalšou možnosťou riešenia problému je refinancovanie. Je to výhodné pre tých, ktorí majú niekoľko úverov a potrebujú ich spojiť do jedného. Môžu si tak nie len znížiť splátku, ale aj sprehľadniť finančné výdavky. Banka si ale nanovo preveruje bonitu klienta, čiže schopnosť splácať svoje záväzky riadne a načas, a taktiež aj platobnú disciplínu.
 
 
Ak sa potrebujete poradiť o vhodnej investičnej stratégií, neváhajte nás kontaktovať. Poradíme a navrhneme vám čo najvýhodnejšie riešenie. 
 
Porovnanie podielových fondov TU.

Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách