Zverejnené: 06.06.2022

Digitalizácia bankovníctva IX. časť


Article image  
Otvoriť si účet v minulosti znamenalo podpísať zmluvu na pobočke. Dnes stačí smartfón a mobilná aplikácia banky. Namiesto podpisu zmluvy si banka klienta overí tvárovou biometriou, aplikácia overí doklad totožnosti a porovná ho so selfie, potom zadáte zopár údajov a po chvíli je účet vytvorený. Služba Payme umožňuje zasielanie peňazí aj pomocou aplikácií ako Messenger či WhatsApp. Funguje v každej četovacej aplikácii, netreba sa nikde registrovať ani zadávať osobné údaje, navyše je úplne zdarma. Nezáleží na tom, že váš priateľ má účet v inej banke. Payme je tu pre všetkých, ktorí majú nainštalovanú aplikáciu ktorejkoľvek slovenskej banky.
 

365 bank

Stala sa bankou roka 2021.
1. miesto v európskej súťaži internej komunikácie FEIEA Grand Prix 2021 v kategórii Best Overall Internal Communication za projekt 365 dní k novej 365.bank.
1. miesto v českej súťaži Zlatý středník o najlepšie komunikačné projekty v ČR a SR za kampaň Reklamy z obývačky v kategórii Integrovaná kampaň za najefektívnejšiu integráciu naprieč sociálnymi a tradičnými komunikačnými kanálmi.
1. miesto v súťaži Asociácie internej komunikácie AICO s projektom 365 dní k novej Trišesťpäťke v kategórii strategické projekty, shortlist v rámci európskeho kola FEIEA.
1. miesto v súťaži Leading HR Organisation 2021 od spoločnosť PwC Slovensko za najefektívnejšie riadenie HR na Slovensku.

Mobilná aplikácia

Ako prvé si stiahne aplikáciu cez Obchod Play alebo Apple store do svojho telefónu.
Ak ste si zakladali účet na pobočke alebo je ako disponent na účte, po otvorení aplikácie zvolíte Už mám účet. Ak by ste si zvolili prvú možnosť pokračuje na online zakladanie účtu.
Na nasledujúcej obrazovke kliknete na Chcem si nastaviť nové heslo.
Zvolíte možnosť Aktivácia hesla a kliknete na Prejsť na formulár.
Tu je formulár, v ktorom si nastavíte nové heslo do elektronického bankovníctva.
Aktiváciu nového hesla autorizujete kódom z SMS, ktoré vám pošle 365.Bank na vaše telefónne číslo.
Treba sa vrátiť do aplikácie a zadať svoje prihlasovacie údaje (prihlasovacie meno-tvoj email a heslo, ktoré si si práve nastavil).
Na váš mobil banka pošle SMS s kódom pre aktiváciu aplikácie. Prepíšete kód do apky a kliknete na Poslať.
Zvolíte, ako sa budete prihlasovať do aplikácie. Ak uprednostňujete prihlasovanie číslom, potom zvolíte a zadáte PIN kód = 4 miestne číslo.
Ak máte radšej obrázky, zvolíte a zadáte PIE kód, kde sa budete prihlasovať štvormiestnou kombináciou obrázkov emodži. Ak vaše zariadenie umožňuje prihlasovanie odtlačkom prsta, aplikácia ponúkne aj takýto spôsob prihlasovania a ak máte iPhone zvoliť si  môžete aj prihlasovanie skenom tváre.
Internet banking

 
Ešte prv, ako sa dostanete do internet bankingu, nasleduje overenie. Spôsob, akým banka overí, záleží od toho, či máte alebo nemáte mobilnú aplikáciu.
 
Máte apku
Do mobilu banka pošle notifikáciu, ktorú potvrdíte kliknutím na ňu.
Otvorí sa vám a plikácia, kde zadáte PIN kód na odomknutie aplikácie a potom ešte raz na overenie prihlásenia do internet bankingu. Týmto krokom vás banka overí a môžete vstúpiť do internet bankingu.
 
Nemáte apku
V prípade, ak nemáte v mobile nainštalovanú aplikáciu, banka pošle SMS kód, ktorý prepíšete do vyznačeného políčka a kliknete na Potvrdiť.
V prípade, ak vám nepríde SMS, skúste kliknúť na možnosť Poslať ešte raz.
 

Digitálna karta 

Digitálna karta je plnohodnotná platobná karta, ktorá existuje len vo vašom mobile.
Plnohodnotne s ňou zaplatíte u obchodníkov, na internete alebo vyberiete peniaze z bankomatov, ktoré podporujú bezkontaktné výbery.
Pohodlne ju vložíte do digitálnych peňaženiek a platíte hneď po založení účtu. Na internete poslúži aj ako bezpečná jednorazová digitálna karta.
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách