Zverejnené: 16.08.2023

Finanční podvodníci – štvrtý diel


Article image
Keď ide o peniaze, ľudský úsudok sa zahmlí a človek sa nechá zlákať vidinou rýchleho zbohatnutia alebo zisku. Opúšťa nás zdravý rozum a akonáhle sa otvorí príležitosť, sme schopní za cieľom vysokého výnosu riskovať všetok svoj majetok. Ak si myslíte, že vy ste iní, aj tak buďte opatrní. Teraz sa to môže javiť ako nereálne klišé, no ak by vám niekto zdvojnásobil vklad za deň, s veľkou pravdepodobnosťou by ste mali namierené stať sa obeťou tzv. Ponziho schém.

Úžasné schémy, ako rýchlo zbohatnúť, ktoré neprodukujú žiadny zisk, ale len vyplácajú starých sporiteľov z peňazí nových. Kým na to noví sporitelia dôjdu, skrachujú a ostanú oči pre plač. Je to už viac ako 100 rokov, čo Carlo Ponzi realizoval svoje podvody, napriek tomu sa stále nájdu ľudia ochotní prísť o peniaze. Prečo? Chamtivosť! Na nej staval až náš ďalší nešťastník Rus Sergej Mavrodi.

Kto bol Sergej Mavrodi

Mavrodi sa narodil 11. augusta 1955 v Moskve. Jeho otec, Panteley Andreevich, bol z Donbassu, pracoval ako montážny pracovník, mal grécke a ukrajinské korene. Mama, Valentina Fedorovna, pred manželstvom v Monakhove, bola profesorkou-ekonómkou a bola ruskej národnosti.

V škole, Sergej študoval dobre, zúčastnil sa súťaži v matematike a fyzike, mal fenomenálnu pamäť - mohol ľahko opakovať text, ktorý mu nahlas niekto prečítal. Neskôr, keď utrpel dvanásť otrasov mozgu, stratil túto schopnosť.

V roku 1972 sa po maturite pokúsil zapísať sa do slávneho Fiztekhu, kde sú vyškolení vedci a odborníci na najvyššej úrovni. Mladý muž dúfal, že prejde fyzikou ako „vynikajúco“, avšak za svoju písomnú prácu získal uspokojivú známku. Preto sa zapísal na o niečo menej prestížnu technickú univerzitu - elektronické inžinierstvo.

Ako študent Fakulty aplikovanej matematiky neukázal veľa nadšenia pre učenie a len zriedka sa zúčastnil prednášok a seminárov. Aj keď sa v prvom roku stal víťazom ústavu olympiády, ktorý sám o sebe hovorí o jeho vynikajúcich fyzických a matematických schopnostiach.

Mladý inžinier po absolvovaní ústavu v roku 1978 pracoval 3 roky na distribúciu v jednom z výskumných ústavov hlavného mesta. Potom opustil svoju prácu, dostal prácu ako strážca v metre a začal predávať pirátske videá, ku ktorým mal blízko, keďže sa zaoberal súkromnou výrobou a predajom zvukových a obrazových záznamov, v tom čase nelegálnym. V roku 1983 bol zadržaný orgánmi činnými v trestnom konaní pre nelegálne podnikanie. Mohol by byť za mrežami, ale podarilo sa mu vyhnúť vážnemu trestu, pretože v tých rokoch orgány činné v trestnom konaní pracovali proti „ohýbaniu palice“ za menšie priestupky. Vďaka amnestii si tak odsedel len 10 dní.

Návod, ako si zarobiť na kožuch

Prvýkrát sa o existencii Sergeja Mavrodiho dozvedela väčšina Rusov v roku 1994, keď jeho spoločnosť MMM vydala svoje prvé akcie a spustila masívnu kampaň. Reklamy s postavou Ljoni Golubkova, obyčajného človeka, ktorý zrazu zarobil manželke na kožuch, boli nesmierne populárne.

Počet sporiteľov tak neustále narastal, veď mesačne rástla cena akcií o sto percent. Celkovo vzrástla hodnota akcií (neskôr premenovaných na "lístky MMM") s portrétom samotného Mavrodiho 127-krát.

Podľa rôznych odhadov vložilo peniaze do systému desať až pätnásť miliónov Rusov. Vzhľadom na vtedajšiu trojmiestnu infláciu a totálnu finančnú negramotnosť obyvateľstva to nebolo prekvapivé.

Mavrodiho spoločnosť bola v skutočnosti tzv. pyramída, „originálny“ obchodný model závislý od privádzania ďalších a ďalších ľudí. Zrútila sa v auguste 1994, kedy bol Mavrodi zatknutý kvôli neplateniu daní. Neskôr, v tom istom roku však ohlásil svoju kandidatúru za poslanca do ruskej dumy a kvôli zákonu, ktorý vyžaduje rovnaké podmienky pre všetkých kandidátov, bol z väzby prepustený.

Pyramídová hra MMM

Ruský podnikateľ Sergej Mavrodi, ktorého pyramídová hra MMM (skratka vznikla z mien zakladateľov spoločnosti) pripravila v 90. rokoch milióny Rusov o úspory. Mavrodi sľuboval výnosy 20 až 75 percent mesačne, ako aj lotérie a bonusy pre investorov.

Len čo počet nových klientov prestal rásť, pyramída sa zrútila, čo spôsobilo obrovské finančné straty najmenej 10 miliónom ľudí, v niektorých prípadoch zostali úplne bez prostriedkov.

Mavrodi sa dlhé roky skrýval pred ruskou justíciou, ktorá po ňom vyhlásila celoštátne i medzinárodné pátranie. Zadržali ho v roku 2003, keď sa ukázalo, že za celý čas neopustil územie Ruska. Počas skrývania sa vytvoril ďalšiu finančnú pyramídu, tentoraz na internete a s celosvetovým dosahom. Šlo síce o virtuálnu burzu Stock Generation, ktorá bola jedným zo štátov karibskej oblasti zaregistrovaná ako hazardná hra. Fungovala až dva roky. Mavrodiho v roku 2007 odsúdili v Rusku na štyri a pol roka väzenia za podvod vo veľkom rozsahu. Súd uznal, že Mavrodi svojím konaním v Rusku poškodil 10 454 osôb.

Matematik ale ešte vo vyšetrovacej väzbe naštartoval politickú kariéru a stal sa poslancom Štátnej dumy. Ľudia ho volili, pretože v opačnom prípade nemali veľa šancu na vrátenie peňazí. Kvôli neetickému správaniu ho však jeho kolegovia mandátu zbavili a nové voľby už prehral.
 
V roku 2011 Mavrodi spustil ďalšiu pyramídovú hru s názvom MMM-2011, ktorá vyzýva investorov, aby nakupovali takzvané menové jednotky Mavro v snahe zbaviť sa „nespravodlivého“ finančného systému. Asi o 15 mesiacov neskôr Mavrodi projekt zastavil.

V rokoch 2011-16 Mavrodi spustil Ponziho schémy pod značkou MMM v Indii, Číne, Južnej Afrike, Zimbabwe a Nigérii. V mnohých z týchto krajín boli operácie Mavrodi následne zastavené alebo pozastavené.

Mavrodi sa nevenoval iba „investovaniu“. V rokoch 1994-95 bol poslancom Štátnej dumy, ktorá mu však odňala poslanecký mandát. Za poslanca opäť neúspešne kandidoval aj v roku 1996. O rok neskôr sa pokúšal o registráciu ako kandidát prezidentských volieb. Ústredná volebná komisia ho však odmietla a iniciovala proti nemu vyšetrovanie v súvislosti s podozrením, že predložil sfalšované podpisové hárky. Toto podozrenie sa však nepotvrdilo.

Od finančných trikov k básňam

Niekoľko rokov sa venoval spisovaniu kníh, vrátane zbierky básní. V roku 2008 vyšla jeho prvá kniha „Pokušenie“, ktorá obsahovala 14 poviedok. Celkovo ich má ako autor na svojom konte viac ako 200. Okrem toho napísal román a niekoľko divadelných hier. Kniha vyšla v pilotnom náklade 7 000 kusov. Kniha mala ambíciu stať sa bestsellerom, to by však nemohli ej predaj zaistiť exekútori, ktorým sa nepozdávalo, prečo by mal podvodník, čo ľudom dĺži peniaze, profitovať na predaji kníh.

V januári 2011 predstavil svoj nový projekt MMM-2011, ktorý názvom odkazoval na svojho predchodcu. Jeho emisári pôsobili aj v Česku, počet napálených ľudí tu ale podľa všetkého nepresiahol niekoľko stoviek. Naštastie MMM akcie alebo tzv. Mavrodiho bankovky vyrobené v polovici 90. rokov nenaberali na popularite, a preto pyramída o dva roky neskôr skrachovala. Keďže projekt neukázal naplno svoj potenciál, prišiel o pár mesiacov s MMM-2012. V každom prípade je pre jeho bohatú kariéru škoda, že nestretol nejakého marketéra, ktorý by ho pri jeho ponzi projektoch trošku nasmeroval a odklonil od spoločností, ktoré už historicky boli označené ako podvodné. Aby toho nebolo málo, tento borec prišiel koncom roka s nápadom vytvoriť celoruskú politickú stranu s originálnym názvom MMM, predsedom ktorej mal byť hádajte kto ????

Hrátky s kryptomenou

Kto by to bol povedal, že podvodníka budú zaujímať kryptomeny A tak Sergej Mavrodi nemohol v roku 2014 ignorovať popularitu kryptomien. Vytvoril vlastnú menu s názvom mavro. Najväčší úspech ho prekvapivo čakal v Nigérii. Schéma bola klasická: nový vkladateľ vložil peniaze, za mesiac ich dostal späť s tridsaťpercentnou dividendou v mavro mene. Prevažná väčšina ale aj po mesiaci nechávala svoje peniaze "zarábať".

Lenže v decembri 2016 spoločnosť oznámila, že dočasne prerušuje vyplácanie peňazí. A podľa očakávania, už nikomu nič nezaplatila. Zdroje ruského denníka Moskovskij komsomolec tvrdia, že sám Mavrodi na africkej anabáze takmer nič nezarobil. Údajne ho podviedli miestni sprostredkovatelia.

Mavrodi zomrel v noci 26. marca 2018, keď sa mu na autobusovej zastávke priťažilo a musela mu byť privolaná záchranná služba. Príčinou smrti bol údajne infarkt. Jeho spoločnosť MMM sa zapísala ako najúspešnejšia ruská podvodná firma v histórii, využívajúca finančnú pyramídu

Zdroj: Aktálne.cz,TopInfoWeb.com, Topky.sk, Teraz.sk

TIP OD NÁS: Každý chce zarobiť čo najrýchlejšie a práve toto je úrodná pôda pre podvodníkov
. Vo svojich príspevkoch na sociálnych sieťach ponúkajú až podozrivo rýchly a vysoký výnos z investícií, bez rizika alebo len s minimálnym rizikom. Častokrát sa vás snažia presvedčiť, že za nimi stojí známa osobnosť. Ako sa hovorí, lepší vrabec v hrsti, ako holub na streche!

Navyše podvodník začne na vás vyvíjať tlak a nútiť vás k čo najrýchlejšiemu rozhodnutiu. Nátlak poznáte tak, že vám podvodník nedá čas na rozhodnutie, ponuka čoskoro končí, alebo si vymyslí nejaký iný dôvod.

Ak chcete seriózne a bezpečne zainvestovať svoje peniaze, overte si spoločnosť z viacerých zdrojov. Nepovedzte áno na prvú ponuku, prípadne sa poraďte s finančným odborníkom, ktorý má prehľad o investičných spoločnostiach. Na
Finančnom Kompase nájdete porovnanie investičných produktov dostupných na slovenskom trhu.

Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách