Zverejnené: 27.05.2024

Najlacnejšie kúrenie do domu: 5 tipov, ako ušetriť


Article image
Zvýšenie cien energií spôsobilo aj zvýšenie nákladov na bývanie. Faktúry za elektrinu a plyn tvoria každý mesiac až dve tretiny rozpočtu na bývanie. A tak každý hľadá to najlacnejšie a najefektívnejšie kúrenie v dome. Je viacero spôsobov, ako ušetriť energiu v domácnosti. Otázka je, pre ktoré sa rozhodnúť a aké kúrenie si vybrať práve pre váš dom. Lebo čo jednému vyhovuje a prináša efekt, druhému nemusí.

Na trhu sú energeticky úsporné riešenia, ktoré dokážu klasické kúrenie nahradiť, alebo čiastočne doplniť, čo pre vás znamená nižšie náklady za vykurovanie. Sú šetrnejšie k životnému prostrediu, takže do budúcna budú lepšie zodpovedať sprísňujúcim sa ekologickým pravidlám. Ale žiadne z nich nie je úplne ideálne, a preto je dôležité poznať ich limity a dobre si ich inštaláciu rozmyslieť.

Problémom môže byť vysoká obstarávacia cena pri niektorých tepelných zdrojoch. Niektorá sa rýchlo vráti, pri iných môže byť návratnosť prvotnej investície dlhšia, a to aj s využitím štátnych dotácií, ktoré sa vzťahujú na väčšinu alternatívnych zdrojov tepla.

Tepelné čerpadlo

Najlacnejším zdrojom vykurovania domov sú tepelné čerpadlá, ktoré odoberajú teplo zo zeme, z vody alebo zo vzduchu. Najväčšia úspora sa dá dosiahnuť pri kombinácii čerpadla s fotovoltikou, ktorá zaistí energiu potrebnú na prevádzku čerpadla. Ide o vyhľadávané riešenie ekologického spôsobu vykurovania, ktorý neprodukuje žiadne emisie.

Tepelné čerpadlá disponujú inteligentnou reguláciou, ktorá umožňuje okrem chladenia v letných mesiacoch aj pracovať s predpoveďou počasia a zaistiť potrebný chod vďaka automatickej diaľkovej diagnostike.
Najväčšou nevýhodou tepelných čerpadiel je vysoká obstarávacia cena, a to predovšetkým pri variante zem/voda, ktorá vyžaduje hlbinný vrt. Niekedy vám ostáva iba jedna možnosť, a to siahnuť na úver, aby ste vedeli pokryť náklady.

Fotovoltika

Pokiaľ v dome kúrite elektricky, ponúka sa možnosť využívať energiu zo slnka pomocou fotovoltiky. Fotovoltika slúži na výrobu elektriny a je pritom závislá od slnečnej aktivity, takže najviac energie vyrába v čase, keď je vykurovanie domácností najmenej potrebné. Ak je systém prepojený s tepelným čerpadlom, môže pokryť spotrebu vykurovania v jarnom a jesennom období. V letných mesiacoch môže fungovať chladenie domu zadarmo.

Výhodou solárnych panelov je, že sa dajú nainštalovať na takmer všetky typy striech s podmienkou dostatočne pevnou strechou, ktoré musí panely uniesť. Nevýhodou fotovoltiky je vysoká počiatočná investícia, závislosť od slnka a klesajúca účinnosť panelov s časom.

Ekologický kotol

Najčastejšie spaľujú biomasu vo forme peliet, brikiet, štiepky alebo kusového dreva metódou splyňovania, kedy sa palivo premieňa na plynovú horľavinu, ktorá sa následne spaľuje a ohrieva vykurovaciu vodu. Zaistí pomerne lacné a ekologicky šetrné vykurovanie rodinného domu.

Pre bežnú domácnosť je najmenej náročný kotol na pelety, ktoré sú kompaktné a kúrenie je jednoduché na obsluhu. Už existujú vysoko automatizované kotle, ktoré si samé prikladajú aj odstraňujú popol zo spaľovacej komory. Niektoré kotle na biomasu umožňujú aj diaľkové monitorovanie alebo automatické zapaľovanie.

Slnečné kolektory

S teplom zo slnka vedia najlepšie pracovať kvapalinové alebo teplovzdušné kolektory. Tie pohlcujú priame slnečné lúče alebo difúzne žiarenie a koncentrujú ho do ohniska, kde v špeciálnom potrubí preteká kvapalina alebo vzduch, ktorý je potom vháňaný do vykurovacieho systému. Solárne kolektory tak ako fotovoltika sú najvýkonnejšie v lete.

Často sa používajú na ohrievanie vody v bazéne. Solárny ohrev vody s možnosťou prikurovania sa oplatí predovšetkým majiteľom nízkoenergetických a pasívnych rodinných domov s podlahovým vykurovaním. Vyplatia sa na ohrievanie teplej vody a prípadne na prikurovanie. Často sa používajú na ohrievanie vody v bazéne.

Infrakúrenie

Môžu vyzerať ako zrkadlo, nástenný obraz alebo ploché stropné svietidlo. Zaisťujú veľmi účinné vykurovanie priestoru, vytvárajú žiarenie, ktoré prechádza vzduchom a v kontakte s pevnými predmetmi, ako sú stena, strop alebo podlaha, sa premení na sálavé teplo. Výška investície do systému na infrakúrenie je minimálna v porovnaní s ostatnými tradičnými technikami.

Pri dopade na presklené plochy sa žiarenie odrazí späť do miestnosti, takže teplo navyše neuniká von oknami a sklenenými dverami. Medzi podlahou a stropom je minimálny teplotný rozdiel, takže na dosiahnutie tepelnej pohody stačí nižšia priemerná teplota.

V takto vyhrievanej miestnosti pocítite teplo rovnomerne vo všetkých kútoch a na všetkých úrovniach. Pri nízkoenergetických domoch, ktoré vyžadujú minimálne množstvo tepla, je infrakúrenie ideálnym riešením. Každú miestnosť je možné regulovať samostatným termostatom.

 

TIPY OD NÁS

  • Pri výbere vykurovania je dôležité, aby ste si boli vedomí možných rizík a výhod jednotlivých vykurovacích systémov a aby ste si vybrali ten, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám a zároveň podporovať zdravé bývanie.
  • Správna vlhkosť a teplota vzduchu sú nevyhnutné pre vnútornú mikroklímu. Ideálna vlhkosť vzduchu by mala byť 40 – 60 %. Teplota v dome by mala byť na úrovni 19 až 22 stupňov. Dbajte na dostatočnú teplotu v dome, vďaka čomu ušetríte peniaze na odstraňovanie plesní.
  • Niektoré systémy síce vyžadujú vyššie počiatočné investície, ale môžu ponúknuť dlhodobé úspory na energiách. Porovnajte mesačné náklady na energie pre rôzne systémy.
  • Prehodnoťte, koľko finančných prostriedkov ste ochotní investovať do údržby vykurovacieho systému.
  • Vyhnite sa vykurovacím systémom, ktoré môžu predstavovať riziko popálenia alebo iného zranenia.
  • Pri výbere typu kúrenia, zvážte systémy, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, aby ste vytvorili zdravšie prostredie aj pre budúce generácie.
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách