HC


Zverejnené: 17.06.2021

Nebanková pôžička do 1000 eur. Je naozaj nevýhodná?


Article image
Každý poskytovateľ nebankových pôžičiek, ktorý chce pôsobiť na slovenskom trhu, musí mať povolenie od Národnej banky Slovenska a musí byť zaregistrovaný v zozname nebankových spoločností. Ak je žiadateľ bez akéhokoľvek príjmu a je nezamestnaný, žiadna nebanková spoločnosť s licenciou od Národnej banky Slovenska mu nemôže poskytnúť pôžičku. Jedinou alternatívou je, že bude mať spolužiadateľa, ktorý za neho bude dokladovať príjem.
 

Aké sú ich najväčšie plusy a mínusy? 

Výhody nebankovej pôžičky:
  • rýchlejšie vybavenie;
  • peniaze na účte do 24 hod;
  • vybavenie bez ručiteľa;
  • doba splatnosti až 96 mesiacov;
  • nezáväzné vyplnenie žiadosti;
  • pôžička aj pre dôchodcov, ženy na materskej dovolenke a SZČO.
 
Nevýhody nebankovej pôžičky:
  • vysoká úroková sadzba;
  • častokrát skryté poplatky;
  • nutnosť trvalého príjmu.  

Sú menej rizikové, keď sú nižšie ako 1000 eur? 

Nebankovú pôžičku do 1000 eur je možné vybaviť online alebo aj cez sms. Žiadateľ nepotrebuje ručiteľa, za dodržanie splátkového kalendára zodpovedá každý sám za seba. Podmienkami k získaniu pôžičky 1000 eur sú vek min. 18 rokov, trvalý príjem a preukaz totožnosti. Peniaze žiadateľ dostanete v hotovosti, alebo online prevodom na účet. Pôžička je bezúčelová, doba splatnosti je od 7 dní až po 96 mesiacov, v závislosti od konkrétnej spoločnosti. 

Pre koho sú nebankové pôžičky určené? 

Pôžička do 1000 eur je určená na nečakané situácie. Poskytovatelia nebankových pôžičiek počítajú s tým, že žiadateľmi o túto pôžičku sú práve ľudia, ktorí sa náhle ocitli vo finančnej tiesni. Preto prebieha celý proces schvaľovania od podania žiadosti až po odoslanie peňazí na účet rýchlo. Peniaze sú na účte do pár hodín. Bankové spoločnosti majú často prísnejšie podmienky k získaniu pôžičky a s tým súvisí aj dlhší čas jej vybavenia, zvyčajne dva až tri dni. 

Na čo si dať pozor, keď nad takýmto úverom uvažujeme? 

Nebankové spoločnosti sú na Slovensku pod dohľadom Národnej banky Slovenska. Napriek tomu sa na trhu stále nachádzajú spoločnosti, ktoré porušujú pravidlá. V bankách aj serióznych nebankových spoločnostiach sú sankcie limitované zákonom a odvíjajú sa od aktuálnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky.
 
Tak, ako v banke, aj v nebankovej spoločnosti budú zisťovať vašu bonitu. Čím je vaša bonita vyššia, tým nižší úrok môžete získať. Nebankové spoločnosti, ktoré si neoverujú bonitu klienta, počítajú s vyšším rizikom nesplácania úveru a to si samozrejme premietajú do výšky úrokov, čím na pôžičke oveľa viac prepláca.
 
Najdôležitejším kritériom, ktoré treba zohľadniť pri výbere nebankovej pôžičky, je jej konečná cena. Všímať si treba najmä celkové náklady spojené s úverom. Ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), ukáže celkové náklady spojené so splácaním pôžičky. Jej výška by nemala byť viac ako 25%.
Pôžička od nebankovej spoločností môže finančnú situáciu vylepšiť ale aj výrazne zhoršiť, v prípade, ak pôžičku nebudete splácať v stanovených termínoch. Ak už sa rozhodnete pre nebankovú pôžičku, kontaktovať by ste mali len overené nebankové spoločnosti, ktoré sú aj v porovnávaní na Finančnom kompase. Je potrebné zistiť si podmienky poskytnutia pôžičky, napríklad aké majú sankčné poplatky, ako postupuje spoločnosť v prípade nesplácania pôžičky. Dôležité je pozrieť si referencie danej spoločnosti ale aj ich webovú stránku.


Porovnanie nebankových pôžičiek TU.

Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách