Zverejnené: 13.02.2018

Pán Trh nám minulý týždeň poslal varovanie. Môže prísť ďalší pokles


Article image

Amit Lodha, manažér fondov v spoločnosti Fidelity International

Minulý týždeň som bol pracovne v Taiwane, kde ma zasiahlo ničivé zemetrasenie. Panika medzi ľuďmi bola obrovská a to mi pripomenulo, ako jednoducho nám príroda dokáže poslať odkaz o jej ničivej sile. 

Podobné je to v prípade volatility, ktorú sme minulý týždeň zaznamenali na finančných trhoch. „Pán Trh“ nám pripomenul, ako ľahko sa môže skončiť doterajší ekonomický rast. Ako vždy bol jeho odkaz zakódovaný. Dovolím si ho teda preložiť do možno najzrozumiteľnejšej reči. 

Ide o odpovede na tri otázky:
1.  Čo sa zmenilo?
2. Čo by sme sa mali brať do úvahy?
3. Je čas nakupovať „zalacno“ alebo sa zbavovať aktív?

Čo sa zmenilo? 

Dobré správy z ekonomiky začali pre finančné trhy namiesto podpory predstavovať hrozbu. Napríklad, ak ekonomika zostane silná, Fed bude zvyšovať sadzby rýchlejšie, čo ukončí ekonomický cyklus rýchlejšie, ako trh dnes predpokladá.

Zvyšovanie sadzieb je v počiatkoch pozitívnou informáciou, pretože signalizuje normalizáciu. No po prekročení istého prahu, možno troch percent pri desaťročných amerických pokladničných poukážkach, sa začnú na trhu objavovať obavy zo zhoršenia dostupnosti úverov. Pokles ponuky peňazí je znakom blížiaceho sa ekonomického spomalenia. 

Hoci ekonomické dáta boli i donedávna dobré, neobjavovali sa obavy z prirýchleho zvyšovania sadzieb. Nedávne čísla inflácie, rastu miezd a nedostupnosti pracovnej sily sú pre zamestnancov, ktorým rastú platy, dobrou správou. No sú negatívnou informáciou pre firmy a ich ziskovosť. 

Počas roku 2017 a v januári tohto roku boli trhy v móde „len neprísť o príležitosť“. Investori vychádzali z predpokladu, že nikdy doposiaľ nebolo možné zarobiť na trhoch jednoduchšie ako teraz. V prvom februárovom týždni sa však preklopili do módu „zachrániť majetok“. Ide o fázu strachu, neistoty a rastúceho rizika. 

Je všeobecne známe, že trhy postupujú cestou nahor akoby po schodoch, no cestou nadol idú vždy výťahom. Čo minulý týždeň prekvapilo, sú dlhopisy, ktoré väčšinou zvládajú šoky lepšie, no teraz sa rozhodli tancovať podľa toho, čo im hrali akcie.

To má pre spôsob, akým investujeme zásadný dopad. Hotovosť, ktorá bola vlani tým najhorším aktívom, sa opäť stala cennou komoditou.

Prvý signlál

Po väčšinu času sa pozeráme na finančné trhy ako na odraz stavu ekonomiky, a je to tak správne. No v istom bode začne chvost vrieť psom. Pozrime sa späť v čase. Prasknutie bubliny na akciových trhoch spustilo ekonomický pokles v roku 2001. Americká hypotekárna kríza a nezodpovedné používanie derivátov vyvolali v roku 2008 veľkú recesiu. A dlhová kríza eurozóny viedla k recesii tohto regiónu v roku 2011. 

Keď sa pozeráme na tento a budúci rok, vidíme tu viacerych potenciálnych spúšťačov. Napríklad explóziu na trhu s bitcoinom alebo nízke úrokové sadzby na dlhových nástrojoch sprevádzané politikou nulových alebo záporných sadzieb centrálnych bánk.

Ak sa cítite po minulotýždňovom poklese trhov o niečo chudobnejší, myslite na investorov do XIV – ktorí špekulovali s nízkou volatilitou ETF fondov. Títo investori v priebehu troch dní zažili pád až o 90 percent, čo donútilo spoločnosť Credit Suisse oznámiť uzatvorenie obchodovania s týmto inštrumentom. Pre tých z nás, ktorí veria, že história na finančných trhoch sa opakuje, bola to udalosť podobná pádu investičnej banky Bear Steams, ktorá v marci 2008 predznamenala príchod finančnej krízy v neskoršej časti toho roku.

Ktoré skutočnosti brať do úvahy?

Pozitíva: 

  • Dolár je doteraz aj napriek rastúcim sadzbám relatívne slabý, čo vedie k dobrému výkonu komodít a rozvíjajúcich sa trhov.
  • Kto by bol povedal, že ropa sa tak skoro vráti na úrovne blízko 70 dolárov za barel.
  • Svetová ekonomika vykazuje prvýkrát od roku 2009 všeobecné oživenie vo všetkých hlavných ekonomických oblastiach. Podľa mojich skúsenosti tak v súčasnosti ide o najlepšie ekonomické prostredie od roku 2007.
  • Americká daňová reforma Donald Trumpa viedla k najlepším kvartálnym hospodárskym výsledkom firiem v histórii. Hoci sú za tým do veľkej miery najmä nižšie dane, zisky a výnosy akcií vzrástli, takže ju tu dôvodná nádej, že sa pretavia do rastu investícií amerických firiem v budúcnosti.

Negatíva:

  • Rast objemu poskytnutých úverov v Číne sa spomaľuje. Keď veríte, že čínsky ekonomický rast a tamojšie stimuly z roku 2016 viedli k súčasnému globálnemu oživeniu, mali byť ste sa preto pri pohľade na druhú polovicu tohto roka začať obávať. 
  • Rast miezd v USA sa nedávno zrýchlil, a spolu s vyššími cenami ropy je dôvodom pre obavy z rastu inflácie. Trhy sa boja toho, že Fed zaostáva s normalizáciou svoje politiky, ktorá sa už teraz prehrieva. Okrem nepredvídaných makroekonomických šokov sa väčšina ekonomických cyklov vždy končí zvyšovaním sadzieb. To predznamenáva nasledujúce problémy s dostupnosťou úverov a kvalitou aktív.
  • Napriek nedávnej minikorekcii sú valuácie väčšiny finančných nástrojov stále nadhodnotené a podobne sú na tom s výnosmi tak dlhopisy ako aj akcie. To naznačuje, že investori sa začnú čoraz viac obracať na menej rizikové dlhopisy. 
  • Sú veci až tak dobré, že by nemohli byť lepšie? Je pravdou, že ekonomické indexy, hlavné indikátory a zisky sú už na úrovniach, z ktorých vedie cesta jedine nadol.
  • ETF a pasívne investície boli hlavným ťahúňom trhu po ceste nahor. Keď sa vývoj začne vyvíjať opačným smerom a na trhy sa vráti averzia k riziku, investori môžu hnať trh do opačného extrému. 

Nákupná príležitosť alebo výpredaj?

Pri pohľade na výkon trhov v tomto týždni zastávam názor, že investori si zvolili postoj k poklesu ako k nákupnej príležitosti. Rast naďalej prekonáva valuácie, dokonca aj pri korekcii porážajú technologické firmy defenzívne sektory a energetické spoločnosti. Akcie firiem FANG (Facebook, Apple, Netflix a Google) dosahujú v tejto korekcii najlepší alfa výnos. 

Pri rozhodovaní o vhodných akciách na kúpu si je potrebné položiť otázku očakávania ekonomického rastu. 

Keď predpokladáte, že svetová ekonomika bude naďalej rásť, mali by ste byť obozretní. Pri tomto scenári totiž bude Fed pokračovať v zvyšovaní sadzieb, čo povedie k vyšším diskontných sadzbám. Vašou voľbou by mali byť najmä rozvíjajúce sa trhy, cyklické akcie, najmä finančné a niektoré priemyselné a ťažobné spoločnosti. V takomto ekonomickom prostredí si tieto sektory vedú historicky lepšie. 

Naopak miláčikovia trhu, teda vysoko rastúce technologické firmy, budú pravdepodobne klesať. Dôvodom bude najmä to, že ich peňažné toky sa budú musieť diskontovať vyššími sadzbami a infláciou. Pre niektorých požieračov hotovosti, ako napríklad pre Teslu, či Netflix, nebude také prostredie vôbec dobrou správou. Investori zameraní na rast budú mať horšie výsledky ako investori zameraní na vnútornú hodnotu. 

Ak sa prikláňate k tomu scenáru a predpokladáte, že minulotýždňová volatilita bola veľká, potom sa pripravte na to, že skutočne vysoká volatilita a bolesť ešte len príde tým, ako sa investori budú preklápať zo zamerania na rast na orientáciu na hodnotu.

Ak je vaše očakávanie opačné, a teda že vstupujeme do obdobia ekonomického spomalenia a úrokové sadzby nevzrastú tak, ako sa očakáva, v takom prípade je vhodnou stratégiou nakupovať za súčasné nízke ceny. Mali by ste vyhnúť cyklickým akciám a uprednostniť defenzívne akcie, napríklad producentov spotrebného tovaru, dodávateľov utilít, či telekomunikácie alebo farmaceutické firmy. Technologické firmy by si v takom prostredí mali naďalej viesť dobre. 

V oboch prípadoch však platí, že kľúčovým prvkom bude flexibilita a schopnosť prispôsobiť sa. Ako povedal ekonóm John Maynard Keynes: „ak sa fakty zmenia, zmením aj svoje postoje“. 

 

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách