Zverejnené: 01.01.2022

Pochová platobné karty pandémia!?


Article image
Zvykli sme si na to, že v našej peňaženke už nemusíme nosiť hotovosť, ani keď sa chystáme na veľký nákup. Peniaze mnohí z nás vidia už len ako číslo v mobilnej aplikácii našej banky a s príchodom nových technológií často nevyberáme ani kartu z peňaženky. Veľkú revolúciu v platobnom styku si sľubovala platba kľúčom od auta, či dokonca prsteňom. O týchto futuristických pomôckach je však počuť čoraz menej. Dokonca spoločnosť Apple v spolupráci s BMW priniesla minulý rok službu otvorenia auta cez NFC. Pokusov o prerazenie pri platbe mobilom bolo v minulosti niekoľko, či už medzi operátormi alebo samotnými výrobcami telefónov. Od snahy platiť QR kódom, NFC funkcionalitou alebo magnetickou komunikáciou MAGSWIPE či ultrazvukovým systémom prešlo mnoho rokov, no ľudí to nelákalo.

Príjemný šuchot bankoviek

Minulý rok priniesol zmenu v myslení, každý náš dotyk navyše bol spojený s dezinfekciou. Zavreté obchody, prinútili spotrebiteľov nakupovať online oveľa viac, dokonca 18% spotrebiteľov v EÚ kvôli pandémii nakupovalo cez internet po prvý krát. Platba mobilom, či hodinkami sa počas pandémie stala ešte populárnejšou a využívanejšou - niet sa čomu čudovať. Ľudia pochopili, že je pre nich najpohodlnejšie platiť tým, čo držia v ruke najčastejšie - mobilom. Mobilné platby v USA narástli počas roka 2020 o viac ako 28% a tento rok viac ako štyria z 10 používateľov smartfónov aspoň raz použili bezkontaktnú platbu. Mohlo by sa zdať, že nové platobné metódy vytlačia z obehu hotovosť, no opak je pravdou, neovplyvnil ju ani príchod pandémie. Ľudia vidia práve v hotovosti tú najbezpečnejšiu formu úschovy peňazí aj počas lockdownu, alebo sociálneho dištancu. Zo štúdie mapujúcej správanie spotrebiteľov počas pandémie je zaujímavý fakt, že viac ako 36% spotrebiteľov po celom svete by online nákupy robili častejšie, keby platba hotovosťou bola zdarma. Aj banky na Slovensku pracujú s hotovosťou oveľa viac ako po minulé roky, nahlásené výbery nad 10.000 pribúdajú najmä pri starších ročníkoch. Ľudia používanie hotovosti majú radi, o konci doby kešu – teda ešte hovoriť ešte nemôžeme.

Okamžité platby

Veľkú obavu kartových spoločností predstavuje aj platobná metóda, ktorá prichádza od 1. februára do Európskej únie. Systém zúčtovania platby v reálnom čase do 10 sekúnd môže odstaviť platobné karty a odsunúť ich do zabudnutia. Spôsob, ktorý odstráni informáciu akú banku používa obchod v ktorom platíte, určite naberie na popularite a vďaka okamžite platbe cez QR kód bude omnoho jednoduchšie tovar reklamovať alebo vrátiť, keďže doklad o kúpe pristane na maily. Okamžité platby môžu byť poslednou ranou pre ustupujúce platobné karty, všetko ukáže čas.

Ekologický význam

Stravovacie, darčekové, vernostné aj bankomatové karty už po novom obsahujú informáciu, o recyklovanom pôvode – max však do 85%. To, ako naplno zužitkovať platobnú kartu na Slovensku bolo dlho tabu, banky tento problém neriešili a nefunkčné karty sa skartovali, alebo pred očami klienta prestrihli. Až tento rok prišla Slovenská sporiteľňa s informáciou o zbere platobných kariet aj iných bánk. Zaujímavý pohľad priniesla aj 365.bank so svojím konceptom premeny plastových kariet na lavičky. Platobné karty majú 3 ročnú exspiráciu, každý z nás tak za svoj život dokáže minúť viac ako 20 plastových kariet, je teda potrebné v zmysle zodpovedného pristupovania k prírode myslieť a platiť bezplastovo.

TIP OD NÁS:  Platobná karta je niečo, čo v mobile určite odporúčame, je dobré mať rezervu v prípade, že sa vyskytne príležitosť, keď nebudete mať pri sebe peňaženku. Ak si platbu mobilom osvojíte, môžete kartu pokojne nechať doma, alebo ju darovať manželke.


Porovnanie účtov jednotlivých bánk nájdete na stránke Finančného kompasu.




Autor článku:
Matej Dobiš


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách