Zverejnené: 18.04.2017

Akciové trhy


Article image

Záhada najnenávidenejšieho trendu na akciovom trhu má vysvetlenie

Akciové trhy v polovici minulého mesiaca pripravili nápor na nervový systém investorov. Najmä tých európskych. V priebehu jedenástich obchodných dní klesla hodnota nemeckého akciového indexu DAX o viac ako 7 %, čo je relatívne silné oslabenie. Menšie poklesy boli citeľné v USA, kde referenčný index S&P 500 poklesol len o približne polovicu.

Pokles cien akcií časovo korešponduje so začiatkom aktuálnej sezóny zverejňovania hospodárskych výsledkov za predchádzajúci kvartál. To však nie je najdôležitejšia informácia, ktorú možno zo správania trhu vyčítať. Znepokojujúcim je fakt, ako k týmto poklesom došlo. Prevažná väčšina dní, počas ktorých došlo k posunu cien akcií na nižšie úrovne, bola spojená so zvýšeným objemom obchodov. To signalizuje tzv. distribúciu, zvýšenú predajnú aktivitu zo strany veľkých inštitucionálnych investorov. Spôsob, akým sa správajú, v rozhodujúcej miere ovplyvňuje celkové dianie na trhu. Ak veľkí investori predávajú, rastie pravdepodobnosť toho, že pokles trhov bude výraznejší. Nech by sme sa pozreli na začiatok akéhokoľvek medvedieho trhu, vždy by bol jeho začiatok spojený s opisovanou formou distribúcie.

Na druhej strane – stále existuje aj dôvod na opatrný optimizmus. Až do polovice mája sa hodnota indexu S&P 500 dokázala udržať nad úrovňou svojho 50-dňového priemeru. Od polovice marca, keď sa index dokázal vyštverať aj nad dlhodobý 200-dňový priemer, sa S&P 500 drží úspešne nad ním. To sú pozitívne fakty, poukazujúce na to, že ceny akcií sa stále udržiavajú v rastúcom trende. Jeho súčasťou sú aj obdobia krátkodobých poklesov, no tieto nebývajú ani trváce, ani výrazné.

Medzi štatistikami, ktorých je v oblasti investovania neúrekom, sa v polovici mája objavila jedna, ktorá môže do veľkej miery vysvetľovať to, prečo množstvo ľudí „nenávidí“ aktuálny rastový trend. Už takmer 20 rokov zisťuje Gallupov inštitút aj to, koľko ľudí má svoje úspory na akciovom trhu. Minulý mesiac to bolo 52 %, čo je najmenej v celej histórii sledovania tejto štatistiky. Maximum na úrovni 65 % zaznamenali štatistici v apríli 2008, krátko pred tým, ako naplno prepukla svetová finančná kríza. Množstvo ľudí teda pozerá na to, ako ceny akcií idú nahor, bez toho, aby na tomto vývoji participovali.


******************************************

Komoditné trhy

Ropa má za sebou najdlhšie obdobie poklesu v histórii

Ak by ste si mali tipnúť, čoho cena zaznamenala v tomto období najdlhší klesajúci trend v histórii, aký by bol váš odhad? Zlato? Dlhopisy? Možno nejaký iný drahý kov? Ani jedna z týchto možností nie je správna. To by ste si museli tipnúť ropu.


Najskôr technické vysvetlenie: to, či je cena nejakého aktíva v rastúcom alebo klesajúcom trende, merajú technickí analytici veľmi jednoducho: porovnajú aktuálnu cenu s priemerom za posledných 200 dní. Ak je cena vyššia, znamená to, že vývojový trend je stúpajúci. V opačnom prípade je dominantný klesajúci trend.

V júli 2014, keď sa ropa obchodovala ešte za 98 dolárov za barel, klesla jej cena po prvýkrát pod úroveň 200-dňového priemeru. To bolo 31. júla 2014. Nasledujúcich 427 obchodných dní sa čiernemu zlatu nepodarilo prekonať úroveň dlhodobého priemeru. Zmena prišla až 11. apríla, keď sa obchodovanie s ropou po dlhých mesiacoch po prvýkrát skončilo nad 200-dňovým priemerom.

Počas tohto obdobia klesla cena ropy o 59 %. Na prvý pohľad je to hrozivé číslo, no na trhu s ropou to nie je to najhoršie. Možno si ešte spomeniete na rok 2011, v ktorom sa ropa obchodovala za viac ako 140 dolárov za barel a v priebehu pár týždňov doslova skolabovala, keď klesla o takmer 77 %.

Návrat ropy do rastúceho cenového trendu môže tešiť rafinérie, ale aj investorov na iných segmentoch finančného trhu. Investiční analytici očakávajú, že profitovať z drahšej ropy budú aj americké korporácie. Majú na to všetky predpoklady. V čase písania tohto textu bol index S&P 500 vzdialený od svojho rekordného maxima na menej ako 2,5 %.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách