Zverejnené: 26.10.2023

Ako správne vetrať v zime, aby ste predišli tvorbe plesní?


Article image
Tak ako v lete, aj v zime je potrebné pravidelné vetranie interiéru. Zimné vetranie nie je o nič zložitejšie ako letné.  Veľa z vás však v ňom robí chyby, ktoré stoja nielen peniaze, ale aj zdravie, keďže nesprávnym vetraním sa môžete dopracovať k plesniam, ktoré majú  vplyv na viaceré chronické ochorenia, ako napríklad astma.

Ak nesprávne vetráte, môžete si narobiť v dome alebo byte viac škody, ako keby by ste nevetrali vôbec. Aby ste predišli tvorbe plesní, tak tou najlepšou prevenciou je dostatočné a správne vetranie. Ale čo je paradox, že aj veľmi dlhým vetraním v zime si môžete škodiť. V dôsledku toho veľmi ochladnú steny a to je podhubie, z ktorého už potom ľahko vyrastú plesne.

Kedy a ako dlho vetrať

V zime sa odporúča vetrať pri úplne otvorených oknách krátko, v trvaní približne päť minút, minimálne 2 až 3 krát denne. Ak je vonku veľmi zima, môže to byť aj o niečo menej alebo naopak, ak je teplejšie, tak môžete vetrať aj dlhšie. Krátke vetranie zaistí, že podlahy a steny zostanú teplé a tým sa zabráni veľkým teplotným stratám, zároveň sa zníži riziko vzniku plesní. Na vetranie je dobrý prievan, vyvetráte oveľa skôr, nakoľko sa skôr vymení vzduch.  

Vetranie kuchyne a kúpeľne

Ak varíte alebo sa sprchujete, je potrebné vlhkosť v týchto miestnostiach ešte dodatočne vyvetrať. V miestnostiach so zvýšenou vlhkosťou vzniká vhodné prostredie pre výskyt plesní. Veľká vlhkosť v miestnosti môže byť tiež spôsobená aj tým, keď v nej sušíte bielizeň. Väčšina kúpeľní nie je k sušeniu bielizne uspôsobená a akákoľvek činnosť zvyšujúca vlhkosť len podporuje rast plesní a rosenie okien.

Nesprávne vetranie

Pri  plastových oknách v byte či dome, väčšinou dochádza k nesprávnemu vetraniu. Utesnia síce miestnosť a ušetria vám náklady na vykurovanie, ale vzduch nemôže prirodzene prúdiť a tým sa udržuje vlhkosť. To má za následok rosenie skiel a tvorbu plesní. Len dýchaním každý vylúči denne do vzduchu 3 litre vody. Vydýchaný vzduch je problém hlavne v spálni. Pre kvalitu nášho spánku je vetranie veľmi dôležité. Na vznik plesní sú okrem bytov s plastovými oknami najnáchylnejšie staré byty či domy bez zateplenia. Ak v takom bývate, vetranie si vyžaduje vašu zvýšenú pozornosť.

Odporúča sa nevetrať len ventilačkou alebo mikroventiláciou, pretože efekt bude malý a nedôjde k dostatočnej výmene vzduchu vnútri za vzduch zvonka. To je, akoby ste ani nevetrali. Nepretržitý prísun chladného vzduchu cez mikrovetranie alebo ventilačku ochladzuje steny a prispieva tak k plesniam.

Rekuperácia okien

Ako sme už spomínali, vetrať je nevyhnutné. Tam kde tradičný spôsob vetrania nepostačuje, nastupuje moderná technológia. Problém energeticky úsporného vetrania efektívne rieši vetracia jednotka s rekuperáciou tepla, tzv. Rekuperátor.

Rekuperácia je vlastne spätné získavanie tepla, kde privádzaný vonkajší vzduch prechádza cez rekuperačný výmenník vo vnútri vzduchotechnickej jednotky, do ktorého z druhej strany vstupuje teplý vzduch z interieru. Všetok vzduch, ktorý je privedený do vašej domácnosti cez rekuperátor je prefiltrovaný, teda je čistejší ako pri bežnom vetraní.

Niekoľko rád na záver

  • Medzi nábytkom a stenou nechávajte dostatočnú medzeru, aby tam mohol prúdiť vzduch.
  • Nábytok umiestnite na vnútorné steny, ak máte na to priestor.
  • Rohy miestnosti by mali byť voľné.
  • Nesušte v byte bielizeň. Nesušte ju ani na radiátoroch, pretože sa zabraňuje úniku tepla, aby vzduch mohol cirkulovať.
  • Pri varení používajte digestor s pokrievku na hrniec.
  • Zadovážte si teplomer a vlhkomer, aby ste boli v obraze, akú teplotu a vlhkosť máte v byte.
  • Vlhkosť vzduchu v byte alebo dome by sa mala v zimných mesiacoch pohybovať medzi 45 až 60 percentami. V letných mesiacoch 40 až 55 percent. 

TIP OD NÁS: Ušetriť za každú cenu na kúrení sa nevypláca. Neznižujte doma teplotu. Vaša snaha ušetriť vás môže dobehnúť a zmeniť sa na nočnú moru, pretože interiérová teplota pod 18 až 19 stupňov môže viesť ku vzniku plesní, ktoré sa dajú len ťažko odstrániť. Preto dbajte na dostatočnú teplotu v byte či dome. Ušetríte peniaze na odstraňovanie plesní, ktoré vás môže vyjsť draho.  Peniaze viete určite využiť aj lepšie, napríklad ich investovať ????
.
 
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách