Zverejnené: 26.09.2019

Ako zhodnotiť peniaze? Okrem banky máte aj iné možnosti


Article image

Väčšina Slovákov sa k investovaniu stavia konzervatívne a s nedôverou. Len málo z nich vkladá svoje úspory do nehnuteľností, vybraných spoločností alebo netradičných komodít. Preto často ohľadom zhodnotenia úspor navštevujú banky. Tie síce ponúkajú veľa investičných možností, no zďaleka nie všetky. Možností, ako zhodnotiť svoje úspory, je totiž oveľa viac.

Sporenie v bankách

Banky ponúkajú niekoľko produktov, prostredníctvom ktorých môžete zhodnotiť svoje peniaze. Najjednoduchšou formou zhodnotenia investícií je sporiaci účet. Väčšina bánk ich ponúka bez poplatku. Pri založení sporiaceho účtu musíte splniť niekoľko podmienok, ako minimálny mesačný vklad a žiadny výber. Banka vám následne peniaze zúročí so zvýhodneným úrokom.

Finančné prostriedky na bežnom účte, sporiacom účte, termínovanom vklade a vkladnej knižke podliehajú Fondu ochrany vkladov do výšky 100-tisíc eur. Ďalšou výhodou sporiacich účtov je rýchla dostupnosť k financiám. Peniaze môžete kedykoľvek vybrať. Nevýhodou je však nízky úrok. 

Investovanie cez banky

Väčšina bánk na Slovensku ponúka svojim klientom vlastné investičné produkty. Tu už treba rátať s poplatkami a rizikom straty. Klient má prístup k produktom z portfólia banky alebo materskej firmy, ale nie k celému investičnému trhu. 

Banky najčastejšie ponúkajú podielové fondy, kde je výhodou možnosť nízkeho vkladu. Hoci výnos nie je garantovaný, banky investujú peniaze svojich klientov do fondov, ktoré považujú za ziskové. V porovnaní so sporiacimi účtami je úrok pri investičných produktoch vyšší. 

Investovanie do podielových fondov

Pri dlhodobom investovaní sa nemusíte báť krátkodobého poklesu finančného trhu. Ak investujete do budúcnosti, či už vašej alebo vašich detí, mali by ste vedieť, že dôležitý je dostatočne dlhý čas investovania a rozdelenie finančných prostriedkov do viacerých investičných nástrojov. 

Podielové fondy sú tvorené financiami viacerých investorov. Spravuje ich správcovská spoločnosť, ktorá ich následne investuje do rôznych aktív. Najviac sa oplatia pri pravidelnom investovaní nižších súm. Pri pravidelnom investovaní máte veľkú šancu vyhnúť sa tomu, že nakúpite draho a predáte lacno. 

Pravidelné investovanie vám môže priniesť dlhodobé zisky, vďaka ktorým budete zhodnocovať váš majetok. Pravidelným investovaním a rozložením svojej investície medzi rôzne investičné nástroje sa vyhnete riziku straty v prípade krízy a bez obáv sa vám budú peniaze zhodnocovať.

Privátne bankovníctvo

Služby privátneho bankovníctva v súčanosti ponúkajú skoro všetky komerčné banky. Na slovenskom trhu sú však aj banky, ktoré sa na bonitnejšiu klientelu vyslovene špecializujú. Na to, aby ste sa stali ich klientom, potrebujete majetok v sume minimálne 100-tisíc eur, ideálne však 250-tisíc eur. 

Na zhodnocovaní vašich financií pracuje v banke celý tím finančných špecialistov. Klienti privátneho bankovníctva majú širšie možnosti pri investíciách do fondov, ale aj do dlhopisov, akcií, opcií a podobne. Privátni klienti môžu tiež investovať do drahých kovov. Podmienky pre privátne bankovníctvo sú dohodnuté individuálne.

Investovanie na vlastnú päsť

Ak chcete investovať na vlastnú päsť, obídete banky aj sprostredkovateľov, vyhnete sa poplatkom a vyberiete si produkty, ktoré sami považujete za výnosné. Ak sa rozhodnete pre túto možnosť, musíte byť opatrní. Svoje finančné prostriedky by ste mali zveriť len overeným inštitúciám.

Najnovšou formou investovania je správa vkladov umelou inteligenciou, ktorá sleduje zmeny na trhu. Berie tiež do úvahy riziko, ktoré ste ochotní podstúpiť a presúva peniaze do najziskovejších produktov. Táto forma investovania je mimoriadne obľúbená najmä v zahraničí. Treba však rátať s tým, že jej využitie je spoplatnené.

V prípade, že sa potrebujete poradiť o vhodnej investičnej stratégii, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám s týmto krokom poradíme a navrhneme čo najfunkčnejšie riešenie. 

 

Porovnanie podielových fondov TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách