Zverejnené: 10.08.2020

Časté chyby investorov – začiatočníkov


Article image Atraktívny svet investovania je otvorený prakticky komukoľvek, kto sa oň zaujíma. Mnoho začínajúcich investorov však zhorí ešte na štarte - skôr, než sa dostanú ku koreňu celej veci a začnú investíciám rozumieť. Pripravili sme pre vás zoznam častých chýb, ktorých sa dopúšťajú neskúsení investori.

Minimálne teoretické znalosti

Ako fungujú podielové fondy? Je lepšie investovať do dlhopisov, alebo sa viac oplatí nakúpiť zmenky? Ako spolu súvisia akcie a dividendy? Prečo by ste mali kontaktovať brokerskú spoločnosť, ak chcete vstúpiť na burzu? Toto je len zopár otázok, zodpovedanie ktorých nebude skúsenému investorovi robiť žiadny problém, ale neznalého nováčika dokonale zaskočí. Ak sa chcete seriózne venovať investíciám, venujte najskôr čas naštudovaniu pojmov, vzťahov a všetkých dôležitých informácií. Získané teoretické znalosti sa mnohonásobne osvedčia v praxi.

Nepripravený rozpočet

Je pravdou, že kto sa bojí, ten nesmie do lesa. No aj prílišná odvaha a horlivosť môže byť na škodu. Ak chcete investovať, mal by byť na tento krok pripravený aj váš rozpočet. V začiatkoch treba počítať s tým, že ako investor – zelenáč sa budete predovšetkým učiť. A každá lekcia väčšinou niečo stojí. V tomto prípade to ale budú vaše peniaze. Žiadny nováčik by preto do sveta investícií nemal vstupovať s premršteným rozpočtom. Obchodujte len s takou sumou, ktorej stratu si môžete dovoliť a ktorá neohrozí fungovanie vás a vašej rodiny.

Nereálne ciele

Byť sám sebe pánom, nechať peniaze zarábať a mnoho ďalších vzletných hesiel vzbudzuje dojem, že investovanie je úplná pohoda. Môže byť, no väčšinou nie je. Profit z dlhopisov, akcií či rôznych komodít, do ktorých ste okrem svojej dôvery vložili aj určité financie, ovplyvňuje veľmi veľa faktorov. Vysoké výnosy pri minimálnom riziku vám do vienka za krátky čas takmer naisto nepadnú. Vždy je to niečo za niečo. Veľký výnos za krátky čas znamená nutnosť podstúpiť veľké riziko, na druhej strane minimálne riziková a dlhodobá investícia zasa neprinesie vysoký profit.

Stávka na jednu kartu

Hop alebo trop – táto stratégia už stála mnohých (nielen) investorov hlavu. Stávka na jednu (v drvivej väčšine samozrejme zlú) kartu môže človeku dokonale znechutiť vstup do sveta investícií. Oveľa lepšou metódou je diverzifikácia – nástroj, pomocou ktorého je možné účinne znížiť riziko investície. Hlavná myšlienka tohto prístupu tkvie v rozložení finančných prostriedkov do viacerých vetiev. Jednoducho nakúpite viaceré akcie či komodity a vytvoríte si pestrejšie investičné portfólio, vďaka ktorému budete môcť lepšie reagovať na prípadný pokles niektorej z investícií.
 
Komerčný článok od Andreja. 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách