Zverejnené: 05.10.2017

Ceny akcií prerušili rastový trend, klesli pod kľúčovú hranicu


Article image

Akciový trh

Kým prvú polovicu leta strávili akciové trhy v rastovom trende, tento mesiac si investori vybrali oddychový čas. Jedným z dôvodov môže byť záplava aktuálnych hospodárskych výsledkov, ktoré firmy obchodované na burzových parketoch vydávajú v štvrťročných intervaloch. Veľkým inštitucionálnym investorom chvíľu trvá, kým absorbujú nové čísla, podrobnejšie ich analyzujú a podľa toho upravia svoje investičné stratégie.

Otvorenou možnosťou je aj to, že nasledujúce týždne prinesú aj výraznejšie poklesy. Hlavné akciové indexy v USA – technologicky orientovaný Nasdaq aj širší S&P 500 – po dlhšom čase poklesli pod úroveň svojho 50-dňového priemeru. Jeho úroveň sa medzi technickými analytikmi považuje za neoficiálnu hranicu rastového trendu. Kým sa hodnota indexu drží nad ňou, trhu sa darí. Keď, naopak, klesne pod túto úroveň, očakávať možno čokoľvek. Pravda je, že index S&P 500 sa naposledy dostal na viac ako dva-tri dni pod úroveň 50-dňového priemeru v apríli, odvtedy šli trhy len nahor.

V závere augusta sú akciové burzy v podobnej situácii. Ak by prišlo ku korekcii, t. j. hlbšiemu poklesu, nebolo by to nič neobvyklé. A ani dôvod na poplach. Od začiatku tohto roka vzrástla hodnota indexu S&P 500 o viac ako 12,6 %, technologický Nasdaq stúpol dokonca o vyše 20 %. Nemecký index DAX pridal za prvých osem mesiacov tohto roku vyše 15 %. Investičný optimizmus je viditeľný v najväčších burzových centrách sveta, ale nie je globálny.

Na porovnanie – hodnota indexu MSCI World Index, ktorý mapuje dianie na akciových trhoch po celom svete, vzrástla v tomto roku (v eurovom vyjadrení) o menej ako 1 %. Nejde o index, ktorý by bol v našich zemepisných šírkach veľmi známy, no pre Slovákov je dôležitejší než ktorýchkoľvek iný. Štyri z piatich indexových dôchodkových fondov v druhom pilieri sú naviazané práve naň. Sporitelia v týchto fondoch sú tak na konci augusta konfrontovaní s neobvyklou situáciou: číslo vyjadrujúce výnos v ich fonde sa začína záporným znamienkom. Svetlou výnimkou je fond, ktorý je naviazaný na výlučne európsky akciový index.

 

Komoditné trhy

Komodity ako dlhodobá investícia? Nefunguje to

Ak neviete, ktoré akcie na trhu kúpiť, kúpte pre istotu niečo z každej. Idea, na ktorej sú postavené indexové fondy, je každým rokom populárnejšia. Keby však niekto cítil nutkanie investovať rovnakým spôsobom aj na komoditnom trhu, bol by sklamaný. Za posledných 10 rokov neskončil v pluse ani jeden z hlavných svetových komoditných indexov. Jedným z vysvetlení môže byť technologický pokrok, vďaka ktorému už nie je vyťažiť napríklad barel ropy také náročné ako pred 30 rokmi.

Ak nejaká komodita nájde uplatnenie v priemysle, jej cena môže v dôsledku zvýšeného dopytu vzrásť, no spravidla je len otázkou času, kedy vedci prídu s novými – a najmä lacnejšími – alternatívami, ktoré budú mať na cenu komodity deflačný vplyv. Vypestovať hektár pšenice (alebo inej kedykoľvek v minulosti. Zásluhu na tom má predovšetkým moderná chémia, ale i drony mapujúce vývoj úrody. Potrebujete konkrétne čísla? Jeden z najznámejších komoditných indexov – S&P GSCI Index – môže poslúžiť ako výstižný ilustračný príklad.

Pred šiestimi rokmi, na konci leta 2011, sa hodnota indexu pohybovala okolo úrovne 700 bodov. Dnes pri rovnakom indexe svieti číslo 380. Rozdiel znamená pokles o takmer 50 %. Dostatočný dôvod na to, aby dlhodobí investori neurobili zásadný omyl a neaplikovali svoj prístup na komoditné trhy. Ani vtedy, keď im to na akciovom trhu funguje.

 

Prehľad podielových fondov nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách