HC


Zverejnené: 15.04.2019

Chcete refinancovať pôžičku? Svoje rozhodnutie dôkladne zvážte


Article image

V prípade, že klientov ťažia vysoké splátky, začnú uvažovať nad refinancovaním pôžičky. Zabúdajú však na to, že nie každé refinancovanie sa skutočne oplatí. Treba totiž dodržať niekoľko základných pravidiel. Akých?

Ak máte úver v banke alebo v nebankovej inštitúcii a s odstupom času ste si uvedomili, že s podmienkami danej finančnej spoločnosti nie ste spokojní, môže vám pomôcť refinancovanie.

Aby sa však refinancovanie oplatilo, je potrebné dodržať niekoľko pravidiel. Hoci ide o náročný proces, mnoho ľudí sa popáli najmä pri jednoduchých úkonoch. 

Čo môže klient refinancovať?

Refinancovať sa dajú všetky druhy úverov, pôžičky, kreditné karty, prečerpanie účtu (kontokorent), hypotéky, spotrebné úvery, leasing alebo nákupy na splátky.

Ako podať žiadosť a čo v nej nemôže chýbať?

Klient môže podať žiadosť o refinancovanie písomne na obchodnom mieste, online alebo prostredníctvom call centra. V žiadosti musí vyplniť aktuálnu výšku čerpaných existujúcich úverov, dobu splácania a prípadnú sumu, ktorú si chce požičať nad rámec refinancovaných úverov. Musí tiež uviesť finančné inštitúcie, v ktorej má úvery. 

Na čo si treba dať pozor?

Väčšina úverov z minulosti sa v súčasnosti dá splatiť bez poplatkov. Neplatí to však pre poskytnutie novej pôžičky. Hoci banky vo väčšine prípadov poskytujú nové úvery bez poplatkov, rozhodne to neplatí pri všetkých pôžičkách. Ak bude treba poplatok za vybavenie zaplatiť, určite s ním treba rátať pri porovnaní celkového preplatenia úveru.

Nízka mesačná splátka môže na prvý pohľad nabádať k predĺženiu splatnosti nového úveru. Platí totiž, že čím dlhšia bude splatnosť úveru, tým väčšie bude jeho preplatenie. Treba však dávať pozor, aby sa nestalo, že po refinancovaní zaplatíte za nový úver viac ako za ten starý.

Najčastejšia chyba sa týka nedostatočného porovnania nových možností. Rozličné predschválené úvery, ktoré banky doslova nanucujú svojim klientom, nabádajú k tomu, aby bez rozmýšľania zobrali prvú ponuku. Netreba sa však príliš ponáhľať a akceptovať hneď prvú ponuku. Treba  zvážiť aj tie ostatné.

Svoju pozornosť by ste mali zamerať aj  na údaj, známy ako Ročná percentná miera nákladov (RPMN). Ten predstavuje celkovú nákladovosť úveru tým, že zahŕňa okrem úrokov všetky poplatky spojené s pôžičkou.

Nie každé refinancovanie sa oplatí

Pri pôžičkách je pomerne jednoduchou pomôckou spočítanie všetkých zostávajúcich mesačných splátok a ich porovnanie so sumou splátky novo poskytnutého úveru. Ak sú s novým úverom spojené ďalšie náklady, treba ich k tejto sume pripočítať.

Rozdiel ukáže, či sa refinancovanie oplatí alebo nie. Keďže v prípade pôžičiek ide zvyčajne o krátkodobé úvery, táto pomôcka poskytne pomerne presné výsledky.

Cieľom refinancovania je získanie výhodnejších podmienok pri jednom úvere,  zlepšenie prehľadu medzi jednotlivými úvermi, zníženie mesačnej splátky,  pevná úroková sadzba, získanie vyššieho úveru a zmena finančnej spoločnosti.

Či sa vám oplatí alebo neoplatí refinancovať vaše pôžičky, môžete zistiť vďaka našej Užitočnej kalkulačke, v ktorej vám graf ukáže, koľko sa z danej splátky použije na splátku úrokov a koľko na zníženie samotného úveru v každom mesiaci.

 

Porovnanie pôžičiek všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách