Zverejnené: 15.04.2022

Digitalizácia bankovníctva - I. časť


Article image

Banky počas covid pandémie v snahe byť čo najviac v spojení so svojimi klientmi a uľahčiť im bankový život, napredujú s bankovými novinkami. Platby mobilom alebo hodinkami, zriadenie sporenia v 2. alebo 3. dôchodkovom pilieri prostredníctvom online stretnutí, digitálne investovanie, nové platobné aplikácie sú dnes realitou.

Medzi najpoužívanejšie funkcie mobilného bankovníctva patria zadávanie platieb, sledovanie zostatku, potvrdzovanie platieb online, sledovanie histórie platieb a výkazy príjmov a výdavkov. V posledných rokoch je veľkým trendom aj platenie pomocou QR kódov.

Tatra banka

Tatra banka ako prvá banka na slovenskom trhu a zároveň aj v celej strednej a východnej Európe priniesla klientom možnosť komfortnej autentifikácie pomocou hlasovej biometrie.  Klienti Tatra banky majú v súčasnosti na autentifikáciu pri volaní na kontaktné centrum DIALOG Live viacero alternatív, nielen systém Karta a čítačkaTB.
Na začiatku telefonátu si banka jednorazovo overí vašu identitu prostredníctvom služby Karta a čítačkaTB. Následne s vami urobí krátky neformálny rozhovor, počas ktorého nahrá vašu hlasovú vzorku. A v budúcnosti už vďaka hlasovej biometrii vybavíte všetko pohodlne z domu či z práce cez DIALOG Live.

Tatra banka priniesla tvárovú biometriu v roku 2018. Technológia umožnila online otvorenie bankového
účtu a získanie bezúčelového úveru novými klientmi. Predstavuje jednu z najbezpečnejších technológií na identifikáciu osôb. Osoba je verifikovaná pomocou scanu tváre tým, že sleduje niekoľko bodov na displeji, čím je overené, či ide o skutočnú osobu alebo iba fotografiu. Aby bola zabezpečená maximálna bezpečnosť, na autentifikáciu je potrebný aj občiansky preukaz a fotografiu následne overujeme s Ministerstvom vnútra.

Tvárová biometria potrebuje k aktivácii občiansky preukaz, selfie fotografiu, smartfón, prostredníctvom ktorého totožnosť sa overuje. Používateľ cez kamerový systém sleduje pohybujúcu sa hviezdičku na obrazovke v rôznych pozíciách. Systém ho identifikuje na základe niekoľkých bodov na tvári. Algoritmy analyzujú veľkosť a tvar očí, nosa, čeľuste, lícnych kostí. Systém overuje aj takzvanú živosť – či proces vykonáva živý človek, alebo ide len o fotografiu. Na záver overí už len platnosť občianskeho preukazu a totožnosť osoby z databázy Ministerstva vnútra SR.

Tatra banka ponúka klientom využívanie služieb cez mobilné aplikácie Noste Internet banking, Čítačka, Tatra banka VIAMO, Tatra banka POS.

Hodnotenia Tatra banky

Anketa Smart Banka 2020 vyhodnotila Tatra banku s najlepším smart mobilným bankovníctvo.

Tatra banka obhájila titul TREND Banka roka 2021.
Ocenenia sa udeľujú v 6 kategóriách:
  • Manažér roka,
  • Investor roka,
  • Firma roka,
  • Banka roka,
  • Poisťovňa roka
  • Daňovník roka.
 
Podľa ankety Smart Banka 2022, bola Tatra banka vyhlásená ako banka s najlepšou bankovou aplikáciou.
 
TIP OD NÁS: Otvorte si online účet za pár minút, ktorý môžete využívať ihneď. Navyše máte účet bez poplatku počas prvých 12 mesiacov. Ak si navyše prenesiete účet z inej banky do Tatra banky, získate ďalších 12 mesiacov bez poplatku za vedenie účtu.
Požiadajte o
 spotrebný úver cez aplikáciu Tatra banka alebo Internet banking. Finančné prostriedky máte k dispozícii už o 10 minút. Stačí pár klikov.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách